Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ III. (ст.107-233) Глава 4. (ст.157-196) Стаття 167. Роз'яснення особам, які беруть участь у справі, їх прав та обов'язків

Стаття 167. Роз'яснення особам, які беруть участь у справі, їх прав та обов'язків

Розділ III. (ст.107-233) - Глава 4. (ст.157-196)
176

Стаття 167. Роз'яснення особам, які беруть участь у справі, їх прав та обов'язків

1. Головуючий роз'яснює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки, про що зазначається в журналі судового засідання.

 

1. Крім права заявити відвід суду й особам, переліченим у попередній статті, особи, які беруть участь у справі, мають ряд процесуальних прав і обов'язків (див. коментар до статей 27 і 31 цього Кодексу). У зв'язку з цим ця стаття і закріплює обов'язок головуючого у судовому засіданні роз'яснити їм процесуальні права і обов'язки. Тільки у тому разі, коли сторони та інші особи, які беруть участь у справі, знають свої права і обов'язки, розуміють їх зміст, можна чекати усвідомленого і вільного з їх боку розпорядження правами та виконання обов'язків. Процесуальні права мають роз'яснюватися доступною для учасників процесу мовою. Особливо докладно треба роз'яснювати такі права, як право відмовитися від позову, визнати позов, укласти мирову угоду, змінити його, оскільки вони стосуються істотних інтересів сторін і третіх осіб, а розпорядження ними може вплинути на хід розгляду справи.

2. Про роз'яснення процесуальних прав і обов'язків особам, які беруть участь у справі, обов'язково повинно відзначатися у журналі судового засідання.

 

< Попередня   Наступна >