Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ III. (ст.107-233) Глава 4. (ст.157-196) Стаття 168. Розгляд судом заяв і клопотань осіб, які беруть участь у справі

Стаття 168. Розгляд судом заяв і клопотань осіб, які беруть участь у справі

Розділ III. (ст.107-233) - Глава 4. (ст.157-196)
166

Стаття 168. Розгляд судом заяв і клопотань осіб, які беруть участь у справі

1. Заяви і клопотання осіб, які беруть участь у справі, розглядаються судом після того, як буде заслухана думка решти присутніх у судовому засіданні осіб, які беруть участь у справі, про що постановляється ухвала. Ухвала суду про відмову в задоволенні клопотання не перешкоджає повторному його заявлению.

1. Після роз'яснення їм процесуальних прав особи, які беруть участь у справі, можуть скористатися своїми правами і заявити відповідне клопотання, наприклад, про витребування нових доказів. Цю заяву особа, яка заявила клопотання, внаслідок вимоги належності доказів повинна обгрунтувати у судовому засіданні посиланням на факти, які можуть підтвердити чи спростувати дані докази. Крім того, за змістом цієї статті можуть бути заявлені й інші клопотання: про притягнення третіх осіб, проведення огляду на місці і т. ін. Ці клопотання також повинні бути обгрунтованими.2. Заявлені клопотання розглядаються судом у судовому засіданні негайно. Питання про їх задоволення або про відмову в їх задоволенні вирішується постановлениям ухвали після заслуховування по кожному клопотанню думок інших осіб, які беруть участь у справі. Відмова суду задовольнити те чи інше клопотання не позбавляє заінтересовану особу права у майбутньому заявити повторне клопотання з цього ж питання.3. За допомогою правил цієї статті судом вирішується насамперед важливе питання про достатність доказів по даній справі. Тому суд повинен уважно вивчати кожне клопотання і обгрунтовано його вирішувати.

< Попередня   Наступна >