Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ II. (ст.95-106) Стаття 101. Наслідки повернення заяви або відмови в її прийнятті

Стаття 101. Наслідки повернення заяви або відмови в її прийнятті

ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС - Розділ II. (ст.95-106)
149

Стаття 101. Наслідки повернення заяви або відмови в її прийнятті

1. Повернення заяви у випадку, встановленому частиною другою статті 121 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою після усунення її недоліків. 2. Відмова у прийнятті заяви унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

1. Коментована стаття, по-перше, у дусі загальних принципів цивільного процесуального права передбачає, що повернення заяви про видачу судового наказу заявнику на підставі порушення порядку здійснення права на подання заяви (див. коментар до ст.ст. 98, 100 цього Кодексу) не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою після усунення недоліків, зазначених в ухвалі судді.2. Частина 2 даної статті встановлює наслідки відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу. Якщо умови, що визначають порядок здійснення права на заяву, не є перепоною повторного звернення до суду з тотожною заявою, повторне звернення до суду у разі відсутності права на подання заяви неможливе. Тому зазначена норма унеможливлює звернення до суду з тотожною заявою, але залишає право звернутись із тими самими вимогами у позовному порядку.

< Попередня   Наступна >