Головна Науково-практичні коментарі Закони України ПРО РЕКЛАМУ Розділ IV. КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО РЕКЛАМУ // Стаття 26. Контроль за дотриманням законодавства про рекламу

Розділ IV. КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО РЕКЛАМУ // Стаття 26. Контроль за дотриманням законодавства про рекламу

Закони України - ПРО РЕКЛАМУ

1. Контроль за дотриманням законодавства України про рекламу здійснюють у межах своїх повноважень:

Статтею 26 Закону “Про рекламу” затверджено виключний перелік органів державної влади, що здійснюють контрольні функції за дотриманням рекламодавцями, виробниками і розповсюджувачами реклами законів та підзаконних нормативно-правових актів у сфері реклами.

спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів - щодо захисту прав споживачів;

Таким органом є Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт України), який є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом і здійснює свою діяльність відповідно до Положення про Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики, затвердженого Указом Президента України від 18 березня 2003 року № 225/2003.

До повноважень Держспоживстандарту України в сфері реклами належить здійснення державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів у цій сфері.

Здійснюючи свої повноваження Держспоживстандарт погоджує проекти нормативно-правових актів з питань захисту прав і інтересів споживачів, реклами, розглядає скарги, заяви і пропозиції громадян з питань, що належать до його компетенції, здійснює в межах своєї компетенції контроль за додержанням законодавства про рекламу, здійснює в межах своєї компетенції заходи з виробництва та розповсюдження соціальної рекламної інформації, організовує надання споживачам консультацій з питань захисту прав споживачів та реклами у цій сфері тощо.

Держспоживстандарт України має право:

— давати суб'єктам господарської діяльності обов'язкові для виконання приписи про припинення порушень прав споживачів;

— розглядати відповідно до законодавства справи про адміністративні правопорушення;

— подавати до суду позови стосовно захисту прав споживачів, в тому числі щодо заборони

реклами та її публічного спростування ( необхідно звернути увагу, що згідно з попередньою редакція Закону України „Про рекламу” органи Держспоживстандарту України мали право безпосередньо приймати рішення про заборону та публічне спростування реклами);

— накладати на суб'єктів господарської діяльності стягнення відповідно до законодавства.

Держспоживстандарт України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку свої територіальні органи. Такі органи у сфері захисту прав споживачів діють на підставі Положення про обласні, Головне Київське та Севастопольське міські управління у справах захисту прав споживачів, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 9 жовтня 2003 р. № 169.

Антимонопольний комітет України - щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції;

Антимонопольний комітет України є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності.

Антимонопольний комітет діє на підставі Закону України “Про Антимонопольний комітет України” від 26 листопада 1993 року N 3659-XII.

До повноважень Антимонопольного комітету України у сфері реклами належить:

— здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на засадах рівності суб'єктів господарювання перед законом та пріоритету прав споживачів, запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

— сприяння розвитку добросовісної конкуренції.

Антимонопольний комітет України утворює територіальні відділення, що діють на підставі Положення про територіальне відділення Антимонопольного комітету України, затвердженого розпорядженням Антимонопольного комітету України від 23 лютого 2001 р. № 32-р.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення - щодо телерадіоорганізацій усіх форм власності.

Національна рада є конституційним, постійно діючим позавідомчим державним органом, підзвітним Верховній Раді України та Президентові України, що створюється з метою забезпечення свободи слова і масової інформації, прав та законних інтересів споживачів (телеглядачів і радіослухачів), виробників і розповсюджувачів масової звукової, візуальної, аудіовізуальної інформації і даних, розробки і здійснення державної політики ліцензування телерадіомовлення, раціонального використання природно обмеженого радіочастотного ресурсу держави, реалізації та контролю за додержанням законодавства України в сфері телебачення і радіомовлення.

Національна рада діє на підставі Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” від 23 вересня 1997 року № 538/97-ВР.

Основними завданнями Національної ради є, зокрема:

— забезпечення виконання телерадіоорганізаціями вимог чинного законодавства України в сфері телебачення і радіомовлення, реклами, авторського права і суміжних прав та контроль за його додержанням;

— застосування в межах своїх повноважень заходів адміністративного характеру щодо телерадіоорганізацій - порушників чинного законодавства України.

Телерадіоорганізаціями (у відповідності до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” від 21 грудня 1993 року № 3759-XII) є юридичні особи, зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку, які мають право виробляти та розповсюджувати телерадіопередачі та програми.

2. На вимогу органів виконавчої влади, на які покладено контроль за дотриманням законодавства про рекламу, рекламодавці, виробники та розповсюджувачі реклами зобов'язані надавати документи, усні чи письмові пояснення, відео - та звукозаписи, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення ними повноважень щодо контролю.

Органи державної влади зобов'язані повідомляти рекламодавців, виробників та розповсюджувачів реклами про розгляд справ про порушення ними законодавства про рекламу не пізніш як за три дні до такого розгляду, а у невідкладних випадках - не пізніш як за один день.

Абзац другий частини 2 статті 26 визначає порядок попередження зацікавлених осіб про розгляд справ щодо порушення ними законодавства органами, перерахованими у частині 1 цієї статті.

3. Рекламодавці, виробники та розповсюджувачі реклами під час розгляду питання про порушення цього Закону мають право:

бути присутніми на засіданні органу державної влади під час розгляду питання про порушення ними цього Закону;

подавати необхідні документи, давати пояснення;

отримувати копію протоколу засідання та рішення органу державної влади, прийнятого щодо них;

оскаржувати дії чи бездіяльність виконавчого органу контролю та його посадових осіб до суду.

Порядок судового оскарження дій чи бездіяльності виконавчих органів контролю та їх посадових осіб визначено Цивільним процесуальним кодексом України (у випадку, коли дії чи бездіяльність виконавчого органу контролю та його посадових осіб оскаржуються фізичними особами, якщо таке оскарження не пов’язане із здійсненням ними підприємницької діяльності), а також Господарським процесуальним кодексом України.

4. З метою координації діяльності суб'єктів рекламного ринку Кабінет Міністрів України створює Раду з питань реклами, до складу якої входять представники органів державної влади, об'єднань громадян, об'єднань підприємств у галузі реклами. Члени цієї Ради працюють у ній на громадських засадах.

Рада з питань реклами здійснює свою діяльність на підставі Положення затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2003 р. № 2016.

У відповідності із зазначеним Положенням, Рада з питань реклами (надалі – Рада) є постійно діючим консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення координації діяльності міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади та суб'єктів рекламного ринку.

Основними завданнями Ради є:

1) розроблення пропозицій щодо вдосконалення системи державного регулювання діяльності у сфері реклами, в тому числі законодавства про рекламу;

2) координація дій органів виконавчої влади щодо здійснення контролю за дотриманням законодавства про рекламу, формування державних рекламних програм та державного замовлення на рекламну продукцію;

3) вжиття заходів для забезпечення органів виконавчої влади, до повноважень яких належить здійснення контролю за дотриманням законодавства про рекламу, необхідною та об'єктивною інформацією;

4) визначення пріоритетних напрямів соціальної реклами, яка виробляється і розповсюджується за рахунок бюджетних коштів або за державним замовленням;

5) сприяння організації взаємодії між замовниками, виробниками реклами, розповсюджувачами рекламної продукції та органами виконавчої влади.

Серед іншої діяльності, Рада бере участь у розробленні Концепції розвитку та регулювання рекламної діяльності; розробляє заходи, спрямовані на створення умов для розвитку механізмів саморегулювання рекламної діяльності, формування норм і правил поведінки на рекламному ринку; вживає заходів до проведення незалежної експертизи рекламної продукції стосовно визначення її відповідності вимогам законодавства про рекламу та ін.

На Раду покладено обов’язки по розробці типового положення про місцеві ради з питань реклами.

До складу Ради входять (за посадою) Віце-прем'єр-міністр України (голова Ради), Голова Держспоживстандарту (заступник голови Ради), Голова Антимонопольного комітету (заступник голови Ради), начальник Відділу виставкової діяльності та реклами Секретаріату Кабінету Міністрів України (відповідальний секретар Ради), член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (за поданням Голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення), Голова Держкомтелерадіо, заступник Міністра внутрішніх справ, заступник Міністра культури і мистецтв, заступник Міністра охорони здоров'я, заступник Міністра транспорту, заступник Міністра фінансів, заступник Голови Державної податкової адміністрації, заступник Міністра юстиції, заступник Голови Держпідприємництва, заступник Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, заступники голів обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, а також за згодою міські голови або їх заступники, представники об'єднань громадян, об'єднань підприємств у сфері реклами, інші особи за визначенням голови Ради.

Постійно діючим органом Ради є президія Ради, яка в період між засіданнями Ради забезпечує виконання завдань, покладених на Раду. Склад президії формує та очолює голова Ради.

Наступна >