Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 35. Право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу

Стаття 35. Право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
133

Стаття 35. Право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу

1. Наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватися дошлюбними прізвищами. 2. Наречена, наречений мають право приєднати до свого прізвища прізвище нареченого, нареченої. Якщо вони обоє бажа­ють мати подвійне прізвище, за їхньою згодою визначається з яко­го прізвища воно буде починатися. Складення більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наре­чена і (або) наречений. 3. Якщо на момент реєстрації шлюбу прізвище нареченої, на­реченого вже є подвійним, вона, він має право замінити одну із ча­стин свого прізвища на прізвище другого.

Вступ у шлюб породжує виникнення між подружжям особи­стих немайнових та майнових правовідносин. При цьому на­самперед виникають немайнові правовідносини. Майнові пра­вовідносини є похідними від немайнових (про співвідношення особистих немайнових та майнових правовідносин у сімейному праві див. коментар до ст. 2). Одним із особистих немайнових прав є право нареченої, нареченого на вибір прізвища при ук­ладанні шлюбу. Прізвище, ім'я та по батькові особи індивіду­алізують її в суспільстві. Громадяни здійснюють належні їм пра­ва та обов'язки, іменуючись певним прізвищем, ім'ям та по батькові (ст. 28 ЦК).

При укладанні шлюбу наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменува­тися дошлюбними прізвищами. Наречений, наречена можуть приєднати до свого прізвища прізвище нареченого, нареченої. Якщо вони обоє бажають мати подвійне прізвище, за їх згодою визначається, з якого прізвища воно буде починатися. Складен­ня більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає зі звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або) наречений. Якщо на момент реєстрації шлюбу прізвище нареченої, нареченого вже є подвійни

м, вона, він має право замінити одну з частин свого прізвища на прізвище другого. СК на відміну від ст. 19 КпШС закріплює право на зміну прізвища не тільки за нареченими, а й за подружжям (див. коментар до ст. 53). Згідно ж з нормами КпШС після вступу в шлюб будь-хто з подружжя може змінити своє прізвище лише на загальних підставах, встановлених Указом Президента України від 31 груд­ня 1991 р. № 23 "Про порядок переміни громадянами України прізвищ, імен та по батькові" та Положенням про порядок роз­гляду клопотань про переміну громадянами України прізвищ, імен, по батькові, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 1993 р. № 233. Вирішення питання про прізвище кожного з подружжя після розірвання шлюбу перед­бачене ст. 113 СК, а у разі визнання шлюбу недійсним — ч. 5 ст. 45 і п. 4 ст. 46 СК (див. коментарі до цих статей).

 

< Попередня   Наступна >