Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 67 (ст.427-432) Стаття 428. Гарантія оплати праці посадових осіб митної служби України

Стаття 428. Гарантія оплати праці посадових осіб митної служби України

Митний кодекс - Глава 67 (ст.427-432)
159

Стаття 428. Гарантія оплати праці посадових осіб митної служби України

Держава гарантує оплату праці посадових осіб митної служби України з метою створення достатніх матеріальних умов для незалежного і сумлінного виконання ними службових обов'язків. Грошове забезпечення посадових осіб митної служби України складається з грошового утримання, яке включає в себе посадовий оклад і щомісячні надбавки за спеціальне звання та вислугу років, та доплат і надбавок до грошового утримання, а також інших видів додаткових виплат.

Законодавство про оплату праці грунтується на Конституції України і складається з Кодексу законів про працю України, Закону України «Про оплату праці», Закону України "Про колективні договори і угоди", Закону України "Про підприємства в Україні" та інших актів законодавства України.

Заробітна плата - це винагорода, обчислена у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці.

Джерелом фінансування заробітної плати для установ і організацій, що фінансуються з бюджету, - це кошти, які виділяються з відповідних бюджетів.

Організація оплати праці здійснюється на підставі: законодавчих та інших нормативних актів; генеральної угоди на державному рівні; галузевих, регіональних угод; колективних договорів; трудових договорів.

Основою організації оплати праці в митних органах є тарифна система, яка включає: тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники). Тарифна система оплати праці використовується для розподілу робіт залежно від їх скла

дності, а працівників - залежно від їх кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Вона є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Відповідно до Закону України «Про державну службу» оплата праці державних службовців повинна забезпечувати достатні матеріальні умови для незалежного виконання службових обов'язків, сприяти укомплектуванню апарату державних органів компетентними і досвідченими кадрами, стимулювати їх сумлінну та ініціативну працю.

Заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Посадові оклади державних службовців установлюються залежно від складності та рівня відповідальності виконуваних службових обов'язків.

Надбавка за вислугу років виплачується державним службовцям щомісячно у відсотках до посадового окладу з урахуванням доплати за ранг і залежно від стажу державної служби у таких розмірах: понад 3 роки - 10, понад 5 років - 15, понад 10 років - 20, понад 15 років - 25, понад 20 років - 30, понад 25 років - 40 відсотків.

Державним службовцям можуть установлюватися надбавки за високі досягнення у праці і виконання особливо важливої роботи, доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників та інші надбавки і доплати, а також надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань.

Умови оплати праці державних службовців, розміри їх посадових окладів, надбавок, доплат і матеріальної допомоги визначаються Кабінетом Міністрів України.

Скорочення бюджетних асигнувань не може бути підставою для зменшення посадових окладів, надбавок до них та фінансування інших, передбачених цим Законом, гарантій, пільг і компенсацій.

За сумлінну безперервну працю в державних органах, зразкове виконання трудових обов'язків державним службовцям видається грошова винагорода в розмірі та порядку, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

За особливі трудові заслуги державні службовці представляються до державних нагород та присвоєння почесних звань.

Умови розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, в тому числі працівників митної служби України визначаються Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України № 225 від від 12 березня 1997 р. «Про умови оплати праці працівників Державної митної служби» затверджено для працівників центрального апарату Державної митної служби, регіональних митниць, митниць, спеціалізованих митних управлінь: схеми посадових окладів, розмір щомісячних надбавок за вислугу років, розмір щомісячних надбавок за персональне звання .

Зобов’язано митні органи виплачувати працівникам регіональних митниць, митниць, спеціалізованих митних управлінь доплату за роботу в нічний час у розмірі 35 відсотків посадового окладу за фактично відпрацьований час. Виплачувати працівникам Державної митної служби, робота яких пов'язана з роз'їздами, надбавку у розмірах, передбачених чинним законодавством.

Голова Державної митної служби, начальники регіональних митниць, митниць, спеціалізованих митних управлінь у межах асигнувань, які виділяються на утримання органів митної служби та граничної чисельності працюючих установлюють:

- керівникам підрозділів, спеціалістам і службовцям посадові оклади відповідно до зазначених схем посадових окладів;

- заступникам керівників структурних підрозділів, не передбачених схемою посадових окладів, посадові оклади на 2 - 7 відсотків нижче посадового окладу відповідного керівника;

- посадові оклади для окремих спеціалістів, не передбачених схемами посадових окладів, затвердженими цією постановою, відповідно до схем посадових окладів відповідних категорій працівників;

- надбавку за знання та використання в роботі однієї західноєвропейської мови - до 10 відсотків, двох і більше - 25 відсотків посадового окладу; однієї східної мови - 15 відсотків, двох і більше мов, одна з яких східна, - 35 відсотків посадового окладу;

- службовим особам, які пропрацювали в цих органах не менш як два роки і здійснюють митний контроль за переміщенням товарів та інших предметів через митний кордон України, виконують обов'язки щодо справляння мита та інших платежів, а також здійснюють контроль та обов'язки, пов'язані із забезпеченням виконання зазначених функцій, надбавки у розмірі до 50 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за персональне звання;

- надбавку за високі досягнення у праці і виконання особливо важливих завдань - до 50 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за персональне звання. У разі несвоєчасного, неякісного виконання завдання ці надбавки скасовуються або зменшуються;

- службовим особам Державної митної служби щомісячну надбавку в розмірі до 100 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавок за персональне звання та вислугу років;

Преміювання працівників митних органів проводиться відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи в межах фонду преміювання у порядку, затвердженому головою Державної митної служби.

Працівникам надається матеріальна допомога у розмірі середньомісячного заробітку.

З метою залучення до роботи в органах Державної митної служби висококваліфікованих спеціалістів виплачується працівникам зазначених органів, які мають науковий ступінь кандидата або доктора наук з відповідної спеціальності, доплату до посадових окладів у розмірі відповідно 15 і 20 відсотків посадового окладу.

Умови оплати праці спеціалізованих організацій та робітників органів Державної митної служби визначаються відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників органів Міністерства внутрішніх справ.

Норми оплати праці працівників митних органів (за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час) і гарантії для працівників (оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов'язків; для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, переведених тимчасово на іншу роботу у зв'язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, для донорів тощо), а також гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень тощо встановлюються Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства України.

Працівник митного органу має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору .

Забороняється будь-яке зниження розмірів оплати праці залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання.

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні в строки, встановлені у колективному договорі, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів.

У разі, коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

 

< Попередня   Наступна >