Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 67 (ст.427-432) Стаття 431. Гарантії у разі каліцтва і захворювання, відшкодування збитків

Стаття 431. Гарантії у разі каліцтва і захворювання, відшкодування збитків

Митний кодекс - Глава 67 (ст.427-432)
166

Стаття 431. Гарантії у разі каліцтва і захворювання, відшкодування збитків

Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі митної справи відповідно до законодавства України компенсує працівникам митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій шкоду, заподіяну їм каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним із виконанням службових обов'язків.

Постановою Кабінету Міністрів України затверджується положення про порядок, умови здійснення та розміри компенсаційних виплат і компенсації шкоди в разі, каліцтва, інвалідності або іншого ушкодження здоров‘я, що сталися з працівниками митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій і пов’язані з виконанням ними службових обов‘язків.

Це Положення визначає порядок, умови здійснення та розміри компенсаційних виплат і компенсації шкоди в разі каліцтва, інвалідності або іншого ушкодження здоров‘я, що сталися з працівниками митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій і пов’язані з виконанням ними службових обов‘язків.

Під компенсаційною виплатою розуміється виплата коштів посадовій особі митної служби України у разі каліцтва або інвалідності цієї посадової особи внаслідок нещасного випадку, що стався з нею під час виконання службових обов‘язків. Під компенсацією шкоди розуміється виплата коштів та інші види компенсації працівнику митного органу, спеціалізованої митної установи чи організації в разі каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, пов’язаного з виконанням службових обов‘язків.

Дія цього порядку поширюється на осіб, що мають право на отримання компенсаційних виплат та на компенсацію шкоди. Такі виплати здійснює Державна митна служба та органи соціального захисту згідно з чинним законодавством.

Держмитслужба здійснює виплати за рахуно

к коштів Державного бюджету України, передбачених кошторисом витрат на її утримання. Річний розмір коштів визначається відповідним розрахунком, складеним за результатами аналізу статистики подій і розмірів виплат, проведених за попередні три роки, з урахуванням динаміки їх змін у митних органах, спеціалізованих митних установах і організаціях. До річного розрахунку коштів включаються витрати на перерахування платежів та відкриття рахунків в установах банків.

Компенсаційні виплати посадовим особам митної служби України проводяться:

б) у разі інвалідності внаслідок нещасного випадку, який стався з посадовою особою митної служби України під час виконання нею службових обов‘язків, у розмірі, що залежить від ступеня втрати працездатності при встановленні інвалідності: I групи – 5-річного, II групи - 4-річного, III групи – 3-річного грошового забезпечення за останньою посадою потерпілого на день нещасного випадку;

в) у разі каліцтва із стійкою втратою працездатності, але без встановлення інвалідності внаслідок нещасного випадку, який стався з посадовою особою митної служби України під час виконання нею службових обов‘язків, - у розмірі місячного грошового забезпечення на день нещасного випадку, за кожний процент стійкої втрати працездатності.

Компесаційні виплати здійснюються незалежно від страхових виплат і виплат у порядку відшкодування шкоди. Повторні компенсаційні виплати за тим самим нещасним випадком (у разі зміни ступеня втрати працездатності потерпілим тощо) здійснюються за вирахуванням суми коштів, сплачених при раніше проведених компенсаційних виплатах.

Компенсація шкоди працівникам митних органів, спеціалізованих митних установ і організацій у разі їх каліцтва або іншого ушкодження здоров‘я, пов‘язаного з виконанням службових обов‘язків, у всіх випадках здійснюється в обсягах і розмірах передбачених Законом України “Про загальнообов‘язкове соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”.

У разі каліцтва або іншого ушкодження здоров‘я внаслідок нещасного випадку (профзахворювання), що стався з працівником митного органу, спеціалізованої митної установи чи організації, пов‘язаних з виконанням ним службових обов‘язків, проводиться відповідне розслідування згідно з Положенням про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2001 №1094.

Компенсація шкоди в таких випадках проводиться Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на підставі матеріалів розслідування згідно із Законом України “Про загальнообов‘язкове соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”.

У разі каліцтва або іншого ушкодження здоров‘я, пов‘язаних із виконанням службових обов‘язків, на які не поширюється дія Положення про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, компенсація шкоди здійснюється на підставі документа, що виданий уповноваженим органом і свідчить про зв‘язок між втратою працездатності і виконанням службових обов‘язків потерпілим.

У таких випадках компенсацію шкоди здійснює Держмитслужба.

 

< Попередня   Наступна >