Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 66 (ст.423-426) Стаття 423. Загальні положення щодо застосування фізичної сили, спеціальних засобів та зброї посадовими особами митної служби України

Стаття 423. Загальні положення щодо застосування фізичної сили, спеціальних засобів та зброї посадовими особами митної служби України

Митний кодекс - Глава 66 (ст.423-426)
229

Глава 66. Застосування фізичної сили, спеціальних засобів та зброї посадовими особами митної служби України

Стаття 423. Загальні положення щодо застосування фізичної сили, спеціальних засобів та зброї посадовими особами митної служби України

Недоторканість особи, її захист від будь-якого насильства, іншого жорстокого поводження гарантується державою. Фізична сила, спеціальні засоби та зброя застосовуються посадовими особами митної служби України лише у випадках, передбачених цим Кодексом. Для забезпечення правильного та ефективного застосування фізичної сили, спеціальних засобів і зброї з посадовими особами митної служби України проводяться навчання із спеціальної підготовки та періодичні перевірки придатності до таких дій відповідно до цього Кодексу, а також до наказів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Людина, її життя і здоров’я і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю, що передбачено розділом I та II Конституції України ст. 3, 27, 29, 60 (право на життя, свободу, особисту недоторканість, охорону здоров’я).

Право, як система загальнообов’язкових норм, охоплює усі найважливіші сфери суспільного життя.

Ці норми охороняються державою, їх порушення тягне за собою відповідальність, тобто заходи державного примусу виконувати правові примуси.

Митне право – це сукупність правових норм, що реґламентують право застосовні функції держави і уповноважених державою митних органів в інтересах економічної безпеки України та її митної політики.

До працівників правоохоронних органів слід відносити працівників органів: прокуратури; внутрішніх справ; служби безпеки; охорони державного кордону; державної податкової служби; митної с

лужби; виконання покарань; державної контрольно-ревізійної служби; рибоохорони; державної лісової охорони; Антимонопольного комітету та інших органів, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції (Закон України “Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів).

Посадова особа митних органів – керівники та інші працівники підприємств (резиденти та нерезиденти), які в силу постійно або тимчасово виконуваних ними трудових (службових) обов’язків відповідають за виконання вимог, встановлених цим Кодексом, законами та іншими нормативно-правовими актами України, а також міжнародними договорами України з питань митної справи, укладеними в установленому законом порядку.

Вчинення злочину під час виконання представником влади, у тому числі посадовою особою митної служби України, службових обов’язків означає, що посягання має місце під час реалізації ним наданих йому прав та виконання обов’язків, передбачених відповідними нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність представника влади або органу, в якому він працює (коментар К.К.України ст. 342).

Нормативно-правові підстави порядку застосування спеціальних засобів і вогнепальної зброї посадовими особами митної служби України передбачено статтями Митного кодексу України та постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про застосування спеціальних засобів і вогнепальної зброї посадовими особами митної служби України”.

Згідно законодавства України, з метою забезпечення виконання вимог, розпоряджень, що добровільно не виконуються, для власної безпеки і припинення противоправних дій правопорушників, посадові особи митних органів під час виконання службових обов’язків мають право крім спеціальних засобів і вогнепальної зброї можуть застосовувати фізичний вплив, що враховано в Митному кодексі України (2002р).

 

Наступна >