Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 65 (ст.422) Стаття 422. Гарантування захисту життя, здоров'я і майна посадових осіб митної служби України

Стаття 422. Гарантування захисту життя, здоров'я і майна посадових осіб митної служби України

Митний кодекс - Глава 65 (ст.422)
140

Глава 65. Правовий захист працівників митної служби України

Стаття 422. Гарантування захисту життя, здоров'я і майна посадових осіб митної служби України

Посадові особи митної служби України перебувають під захистом закону. Захист життя, здоров'я, честі, гідності, майна цих посадових осіб та членів їхніх сімей від злочинних посягань, інших протиправних дій здійснюється відповідно до Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" та забезпечується мірами відповідальності, передбаченими Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Основний закон України-Конституція визначає найвищою соціальною цінністю людину, її життя, здоров’я, особисті і майнові інтереси. Зокрема, ст. 27 Конституції України зазначає, що кожна людина має право на життя, на його захист з боку держави. Стаття 55 Конституції України гарантує захист особистих і майнових інтересів особи в установленому законом порядку. Тому в силу специфіки службової діяльності посадових осіб митних органів виникає потреба у додатковому застосуванні законодавчих засобів захисту їх життя, здоров’я, майна та їх близьких родичів від різного роду протиправних посягань з боку інших суб’єктів.

Відповідно до ст.2 Закону України “Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів” працівники митних органів підлягають державному захисту від перешкоджання виконанню покладених на них законом обов”язків і здійсненню наданих прав, а так само від посягань на їх життя, здоров”я, житло і майно та їх близьких родичів у зв”язку із службовою діяльністю.

З цією метою застосовуються спеціальні заходи забезпечення безпеки:

особиста охорона, охорона житла і майна;

видача зброї, засобів індивідуального зах

исту і сповіщення про небезпеку;

встановлення телефону за місцем проживання;

використання технічних засобів контролю і прослуховування телефонних та інших переговорів, візуальне спостереження;

тимчасове розміщення у місцях, що забезпечують безпеку;

забезпечення конфіденційності даних про об”єкти захисту;

переведення на іншу роботу, направлення на навчання, заміна документів, зовнішності, переселення на інше місце проживання.

Підставою для вжиття спеціальних заходів забезпечення безпеки є дані, що свідчать про наявність реальної загрози життю, здоров”ю або майну.

Приводом для вжиття спеціальних заходів забезпечення безпеки працівників митних органів та їх близьких родичів може бути:

заява працівника або його близького родича;

звернення керівника відповідного державного органу;

отримання оперативної та іншої інформації про наявність загрози життю, здоров”ю, житлу і майну осіб, які підлягають захисту.