Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 60 (ст.375-392) Стаття 382. Одержання проб та зразків для проведення експертизи

Стаття 382. Одержання проб та зразків для проведення експертизи

Митний кодекс - Глава 60 (ст.375-392)
146

Стаття 382. Одержання проб та зразків для проведення експертизи

Посадова особа митного органу, в провадженні якої знаходиться справа про порушення митних правил, має право відбирати в осіб, які притягуються до відповідальності за порушення митних правил, зразки підпису, почерку, а також брати проби та зразки товарів, необхідні для проведення експертизи. У разі потреби взяття проб та зразків може проводитися також в осіб, не зазначених у частині першій цієї статті, свідчення та участь яких у вивченні та оцінці обставин порушення митних правил можуть мати істотне значення для провадження і розгляду справи. Посадова особа митного органу, в провадженні або на розгляді якої знаходиться справа про порушення митних правил, виносить постанову про взяття проб та зразків. До взяття проб та зразків у разі потреби може залучатися експерт. Про взяття проб та зразків складається протокол.

Посадова особа митного органу, яка безпосередньо здійснює провадження по справі про ПМП, має право у разі необхідності відбирати в особи, щодо якої заведено справу про ПМП, зразки підпису та почерку.

Також, з метою отримання більш повної інформації по суті справи про ПМП, посадова особа митного органу, що здійснює провадження по справі про ПМП, має право для проведення експертизи відбирати від особи, у відношенні якої заведено справу про ПМП, проби та зразки товарів, що є безпосереднім предметом порушення митних правил.

У разі потреби та з метою отримання більш конкретної інформації, необхідної для детального вивчення та оцінки обставин порушення митних правил, проби та зразки товарів, що є предметом порушення митних правил, можуть відбиратися від інших осіб, щодо яких посадова особа митного органу, в провадженні якої знаходиться справа про ПМП, має достатні дані про наявність у них таких товарів.

Взяття проб та

зразків здійснюється на підставі постанови про взяття проб та зразків, винесеної посадовою особою митного органу, яка або безпосередньо здійснює провадження по справі про ПМП, або уповноважена особа митного органу, що відповідно до законодавства має право розглядати справи про ПМП.

Порядок одержання проб та зразків встановлюється згідно чинного законодавства.

Про взяття проб та зразків складається протокол за встановленою формою.

У разі потреби, до взяття проб та зразків може залучатися експерт, про що зазначається в протоколі про взяття проб та зразків.

 

< Попередня   Наступна >