Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 60 (ст.375-392) Стаття 388. Місце розгляду справи про порушення митних правил

Стаття 388. Місце розгляду справи про порушення митних правил

Митний кодекс - Глава 60 (ст.375-392)
142

Стаття 388. Місце розгляду справи про порушення митних правил

Справа про порушення митних правил розглядається за місцем знаходження митного органу, в зоні якого вчинено правопорушення.

Митні органи знаходяться на певній території, на яку розповсюджується їх юрисдикція – тобто зона (територія) діяльності. Ст. 48 цього Кодексу встановлено спеціальні місця митного контролю, які розташовуються у пунктах пропуску на митному кордоні України, в межах прикордонної смуги на державному кордоні України, у морських і річкових портах, аеропортах, на залізничних стаціях, на територіях підприємств, спеціальних митних зон, а також в інших місцях, визначених митними органами. Поняття місця знаходження митного органу значно ширше від поняття місця митного контролю. Так, в районі діяльності однієї митниці можу бути декілька місць митного контролю.

При визначенні місця знаходження митного органу потрібно виходити з вимог ст. 30 Цивільного кодексу України, відповідно до якої місцем знаходження юридичної особи визнається місцезнаходження її постійного органу. Це те місце, де розташоване приміщення, в якому працює адміністрація митного органу на чолі з його керівником.

Відповідно до вимог коментованої статті справа про порушення митних правил розглядається тільки за місцезнаходженням митного органу, в зоні діяльності якого вчинено правопорушення, за винятком вимог ч.ч.2 та 3 ст.362 цього Кодексу. У цих випадках справа про ПМП розглядається за місцем знаходження регіональної митниці або спеціально уповноважного центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

 

< Попередня   Наступна >