Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 58 (ст.356-373) Стаття 371. Свідок у справі про порушення митних правил

Стаття 371. Свідок у справі про порушення митних правил

Митний кодекс - Глава 58 (ст.356-373)
129

Стаття 371. Свідок у справі про порушення митних правил

Свідком може бути будь-яка особа, якщо є підстави вважати, що їй відомі обставини, що підлягають встановленню у справі про порушення митних правил. За викликом органу, у провадженні якого перебуває справа про порушення митних правил, свідок зобов'язаний з'явитися у призначений час до цього органу і дати детальні та правдиві пояснення, повідомити все відоме йому у справі та відповісти на поставлені запитання.

Свідок зобов'язаний дати правдиві показання про відомі йому обставини. Разом з тим, свідок має право відмовитися від надання свідчень в установлених законом випадках.

Не можуть бути свідками особи, нездатні через свої фізичні або психічні вади правильно сприймати обставини, що мають значення для справи, або давати про них правильні показання.

За злісне ухилення від явки та за дачу завідомо неправдивих показань або за відмову від дачі показань без законних на те підстав свідок несе відповідальність згідно чинного законодавства України.

В якості свідків можуть бути залучені неповнолітні особи але в обов’язковій присутності педагога або близьких для свідка осіб (батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників), якщо вони не зацікавлені у справі.

Прізвища та адреси свідків, якщо такі є, обов’язково заносяться до протоколу про порушення митних правил.

Перешкоджання з'явленню свідка за викликом, примушування його до відмови від давання показань, а також до давання завідомо неправдивих показань шляхом погроз, або підкуп свідка з тією самою метою, а також погроза вчинити зазначені дії з помсти за раніше дані показання карається згідно чинного законодавства України.

Конституцією України передбачено, що особа не несе відповідальності за

відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів.

 

< Попередня   Наступна >