Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 340. Недекларування товарів, транспортних засобів

Стаття 340. Недекларування товарів, транспортних засобів

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
134

Стаття 340. Недекларування товарів, транспортних засобів

Недекларування товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби, які підлягають обов'язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України, - тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від ста до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів, транспортних засобів, а на посадових осіб підприємств - від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів, транспортних засобів.

Об'єкт правопорушення - установлений Митним кодексом України (ст.ст. 81- 86, 89, 90) порядок декларування товарів, транспортних засобів, переміщуваних через митний кордон України.

Об'єктивна сторона - недекларування товарів, транспортних засобів, переміщуваних через митний кордон України, тобто незаява за встановленою формою точних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість, терміни декларування і т.п.) про товари, транспортні засоби, що підлягають обов'язковому декларуванню у випадку переміщення через митний кордон України.

Недекларування товарів, транспортних засобів, переміщуваних через митний кордон України - незаява за встановленою формою точних відомостей про товари і транспортні засоби, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю і митного оформлення.

Перелік товарів, що підлягають обов'язковому декларуванню - установлюється Митним кодексом України і Кабінетом Міністрів України.

Товари - будь-яке рухоме майно (у тому числі валютні цінності, культурні цінності), електричний, тепловий і інший види енергії, а також т

ранспортні засоби, за винятком транспортних засобів, використовуваних винятково для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України (ст.1 п.39 МК України).

Транспортні засоби - будь-які засоби авіаційного, водяного, залізничного, автомобільного транспорту, використовувані винятково для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України (ст.1 п.40 МК України).

При застосуванні цієї статті слід мати на увазі, що склад правопорушення буде лише у випадках, коли не було виявлено приховування від митного контролю. Товари, транспортні засобі в разі пред’явлення їх митному контролю в повному обсязі до початку митного огляду, навіть якщо вони не записані власником до митної декларації, не можуть вважатись переміщуваними з порушеннями митних правил. Таки товари, транспортні засобі є неоформленими належним чином і можуть не підлягати пропуску, але вважатись предметами ПМП не повинні.

Суб'єкт - громадяни, що на момент здійснення правопорушення досягли 16 - літнього віку, а також посадові особи підприємств.

Суб'єктивна сторона - зазначене правопорушення може бути зроблене як умисне, так і через необережність.

Правопорушення вважається закінченим з моменту здійснення зазначених у диспозиції статті дій.

Приклад правопорушення: 26 серпня 2002 року о 14.15 на території ТОВ "Кримінвест", причал № 356, при здійсненні митного контролю на танкері "Марія", що прибув з порту Гела (Італія) у порт Севастополь, капітаном зазначеного судна було незаявлено за установленою формою про наявність на борті судна дизельного палива. При усному опитуванні не зазначено і не заявлено в списку суднових запасів дизельне паливо в кількості 48595 кг вартістю 43962,54 грн., переміщуване через митний кордон України.

Рішенням Ленінського суду міста Севастополя капітан танкера "Марія" був визнаний винним. Дизельне паливо, як предмет, що є безпосереднім об'єктом порушення митних правил, конфісковано в прибуток держави.

 

< Попередня   Наступна >