Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 56 (ст.319-328) Стаття 328 Строки накладення адміністративного стягнення

Стаття 328 Строки накладення адміністративного стягнення

Митний кодекс - Глава 56 (ст.319-328)
137

Стаття 328 Строки накладення адміністративного стягнення

Адміністративні стягнення у вигляді попередження, штрафу можуть бути накладені не пізніше як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні-два місяці з дня його виявлення. У разі відмови в порушенні кримінальної справи або закриття кримінальної справи, але за наявності в діях правопорушника ознак порушення митних правил, стягнення у вигляді попередження, штрафу може бути накладено не пізніше як через місяць з дня прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи або її закриття. Предмети, зазначені у пункті 3 статті 322 цього Кодексу, підлягяють конфіскації незалежно від часу виявлення порушення митних правил.

Дана стаття визначає строки для притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення порушення митних правил іі застосування адміністративного впливу, тобто терміни, після закінчення яких можливість накладення адміністративного стягнення виключається.

За загальним правилом, строкі для притягнення до адміністративної відповідальності не може перевищувати двох місяців (включно п”ятнадцятиденний термін розгляду справи) при адміністративному основному стягненні у вигляді попередження, штрафу. Встановлення такого порівняно невеликого терміну для накладення адміністративного стягнення викликане тим, що ефективність заходів, що застосовуються за здійснення порушення митних правил, зростає, якщо призначення і виконання цих заходів максимально наближені до моменту здійснення правопорушення, і вони проводяться оперативно.

Для більшості адміністративних проступків моментом, з якого починається перебіг строку давності, є день здійснення правопорушення. Разом з тим для так званих проступків, що тривають, дата початку відліку двомісячного терміну наступає з моменту його виявлення.

Строки притягнення до адміністративної відповідальності обчислюються добами та місяцями. При обчисленні строків не беруться до уваги той день, від якого починається строк. При цьому строк завершується в 24 години останньої доби встановленого терміну.

Конфіскація товарів-безпосередніх предметів порушення митних правил, товарів із спеціально виготовленними сховищами (тайниками), що використовувались для приховування безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, транспортних засобів, що використовувались для переміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України, застосовується незалежно від часу вчинення або виявлення порушення митних правил.

 

< Попередня