Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 46 (ст.259-265) Стаття 262. Декларування митної вартості товарів

Стаття 262. Декларування митної вартості товарів

Митний кодекс - Глава 46 (ст.259-265)
119

Стаття 262. Декларування митної вартості товарів

Митна вартість товарів і метод її визначення заявляються (декларуються) митному органу декларантом під час переміщення товарів через митний кордон України шляхом подання декларації митної вартості. Порядок та умови декларування митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України, встановлюються Кабінетом Міністрів України, а форма декларації і порядок її заповнення - спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Митна вартість товарів визначається декларантом відповідно до положень, встановлених цим Кодексом. Контроль правильності визначення митної вартості товарів проводиться митним органом, що здійснює митне оформлення товарів.

Для заявлення митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України, зас­­­тосовуються форми декларацій митної вартості ДМВ-1 і ДМВ-2.

Декларація митної вартості - заява, що містить відомості про митну вартість товарів і є документом, потрібним для цілей митного оформлення.

Порядок заповнення декларацій митної вартості (далі - ДМВ) визначається Державною митною службою. ­

Форма ДМВ-1 застосовується при заявлені митної вартості, визначеної за методом 1 - за ціною угоди щодо товарів, що імпортуються, відповідно до положень статті 267 цього Кодексу.

Форма ДМВ-2 застосовується при визначенні митної вартості в установленному ст.ст. 268-273 цього Кодексу порядку за одним із методів 2-6: за ціною угоди щодо ідентичних товарів (метод 2), за ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів (метод 3), на основі віднімання вартості (метод 4), на основі додовання вартості (метод 5), резервний метод (метод 6).

Митна вартість товарів, увезених на митну територію України, заявляєт

ься декларантом митному органу України за формами ДМВ-1 або ДМВ-2 при заявлені тих митних ре­­­жимів, відповідно до яких ці товари обкладаються податками та зборами (обов`язковими платежами).

Декларант самостійно заповнює всі графи декларації мит­­­ної вартості (ДМВ-1 або ДМВ-2) відповідно до Інструкції про порядок заповнення декларації митної вартості, що розроляється Держмитслужбою, за винятком граф, призначених для відміток митниці.

Якщо декларацію митної вартості заповнено декларантом правильно, вірно вибрано та застосовано метод визначення митної вартості й документально підтверджено заявлені відповідно до встановлених вимог відомості, то в графі "Для відміток митниці" на всіх ар­­­кушах ДМВ робиться відмітка "Митна вартість відповідає заявленій", яка засвідчується підписом та особистою номерною печаткою посадової особи, що здійснювала перевірку.

Декларація митної вартості подається одночасно з вантаж­ною митною декларацією та іншими потрібними для митного оформлення документами відповідному митному органу в уста­новленому порядку.

Митна вартість заяв­­­ляється лише у вантажній митній декларації в таких випадках:

- при заявлені митних режимів, відповідно до яких товари, що ввозяться, не підлягають обкладенню податками та зборами (обов`язковими платежами)

- якщо митна вартість товарів у партії не перевищує суми, еквівалентної 5000 євро, за умови, що така партія не є частиною поставки за однією угодою (договором, контрактом), а також поставок того самого товару, що повторюються, одним відправником в адресу одного одержувача за різними угодами (договорами, контрактами).

При виникненні в митного органа обґрунтованих сумнівів щодо достовірності заявленої митної вартості він може вимагати від декларанта заповнення декларації мит­­­ної вартості.

Особливості визначення митної вартості товарів, що ввозяться, при застосуванні до них конкретних митних режимів, а також при зміні попередньо заявленого митного режиму встановлюються Державною митною службою України.

 

< Попередня   Наступна >