Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 44 (ст.252-254) Стаття 252. Умови ввезення громадянами товарів на митну територію України

Стаття 252. Умови ввезення громадянами товарів на митну територію України

Митний кодекс - Глава 44 (ст.252-254)
207

Глава 44. Пропуск та оподаткування товарів, які ввозяться громадянами на митну територію України

Стаття 252. Умови ввезення громадянами товарів на митну територію України

Товари, які ввозяться громадянами на митну територію України, підлягають оподаткуванню в порядку та на умовах, визначених законами України. Дія частини першої цієї статті не поширюється на: 1) товари, сукупна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 200 євро; 2) предмети особистого користування, що тимчасово ввозяться (пересилаються) громадянами-нерезидентами на митну територію України під письмове зобов'язання про їх зворотне вивезення; 3) предмети, що ввозяться (пересилаються) у разі переселення громадян на постійне місце проживання в Україну; 4) товари, що ввозяться (пересилаються) громадянами, які користуються пільгами згідно з міжнародними договорами України, укладеними в установленому законом порядку; 5) предмети, які ввозяться (пересилаються) громадянами і входять до складу спадщини, відкритої за межами митної території України на користь резидента, у разі підтвердження складу спадщини органами, що вчиняють нотаріальні дії у країні її відкриття. Зазначене підтвердження підлягає легалізації у консульських установах України, що діють у відповідній країні; 6) предмети, одержані громадянами-резидентами у вигляді нагород і призів на змаганнях, конкурсах, фестивалях за межами митної території України, за умови документального підтвердження факту нагородження; 7) товари, що були попередньо вивезені (переслані) громадянами за митний кордон України під письмове зобов'язання про їх зворотне ввезення і ввозяться (пересилаються) назад на митну територію України, за наявності відповідної вивізної митної декларації.

Громадяни, за умови дотримання вимог Митного кодексу України та інших законодавчих актів України, можуть переміщувати через митний кордон України будь-які предмети, крім тих,

що заборонені до ввезення, транзиту, а також тих, щодо ввезення яких встановлені обмеження.

У даній статті пояснюються умови ввезення громадянами на митну територію України предметів:

в ручній поклажі;

в супроводжуваному багажі;

в несупроводжуваному багажі.

Особисті речі

Особисті речі – предмети першої необхідності, призначені, в першу чергу, для забезпечення життєдіяльності власника-громадянина, є власністю такого громадянина та призначені виключно для власного користування громадянина, не є товаром і не призначені для відчуження або передання іншим особам, відповідають меті перебування їх власника за кордоном.

Особисті речі, що тимчасово ввозяться громадянами-нерезидентами в супроводжуваному багажі та ручній поклажі або в несупроводжуваному багажі, декларуються усно чи письмово за бажанням власника таких речей або на вимогу посадової особи митного органа і не оподатковуються.

Кабінетом Міністрів України визначений перелік предметів, що можуть бути віднесені до особистих речей громадян:

1. Особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, які були в користуванні.

2. Предмети, такі як одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають, як правило, ознаки таких, які були у користуванні, або нові, що ввозяться, як правило, в одному екземплярі (комплекті).

3. Предмети особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки.

4. Індивідуальне письмове та канцелярське приладдя.

5. Фотоапарат, кіно- та відеокамера, приладдя до них.

6. Бінокль.

7. Переносний музичний інструмент.

8. Переносний звуковідтворювальний пристрій (магнітофон, диктофон тощо) з плівками, платівками та дисками.

9. Переносний радіоприймач.

10. Переносний телевізор.

11. Переносний персональний комп'ютер та приладдя до нього.

12. Калькулятор, електронна записна книжка.

13. Індивідуальні портативні медичні прилади для забезпечення життєдіяльності людини та для контролю за її станом, що мають ознаки таких, які були в користуванні.

14. Стільниковий, мобільний телефон, пейджер.

15. Дитяча коляска.

16. Інвалідна коляска.

17. Спортивне спорядження - велосипед, вудка рибальська, комплект альпіністського спорядження, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу та віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою.

18. Лікарські засоби, що переміщуються через митний кордон України в порядку та обсягах, які визначаються МОЗ.

19. Речі, призначені для облаштування житла та забезпечення життєдіяльності громадян, які перебували за кордоном у довготермінових відрядженнях.

20. Інші предмети першої потреби, які є власністю громадянина і призначені виключно для забезпечення його життєдіяльності та власного користування, не є товаром і не призначені для відчуження або передачі іншим особам та відповідають меті перебування за кордоном.

Під “особистими прикрасами з дорогоцінних металів і каміння” у даному випадку слід розуміти вироби, що підпадають під визначення таких груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТЗЕД):

групи 7113 “Ювелірні вироби та їх частини з дорогоцінних металів або з металів, плакованих або дубльованих дорогоцінними металами”,

групи 7116 “Вироби з природних або культивованих перлів, з дорогоцінних або напівдорогоцінних природних, штучних або реконструйованих каменів”.

У товарній позиції 7113 термін “особисті прикраси з дорогоцінних металів і каміння” означає:

а) невеликі прикраси з дорогоцінним камінням або без нього, використовувані як прикраси (наприклад, каблучки, браслети, кольє, брошки, сережки, ланцюжки для годинників, брелоки, кулони, шпильки для краваток, запонки, релігійні та інші медалі або знаки);

б) вироби для особистого користування, призначені для носіння у кишенях, жіночих сумочках або на тілі (наприклад, портсигари, табакерки, пудрениці, гаманці на ланцюжках, чотки тощо).

У цій самій товарній позиції під “особистими прикрасами з дорогоцінних металів і каміння” слід розуміти також вироби біжутерії з дорогоцінних металів або з металів, плакованих чи дубльованих дорогоцінними металами, що містять натуральні або культивовані перли, дорогоцінне каміння (натуральне, штучне, синтетичне чи реконструйоване) або ж частини з перламутру, слонової кістки, натурального або реконструйованого гагату чи коралу.

Перелік предметів, які можуть бути віднесені до особистих речей, є приблизним. Це означає, що рішення щодо віднесення тих чи інших предметів до особистих речей у кожній конкретній ситуації приймає посадова особа митного органу.

Особисті речі можуть бути тимчасово ввезені громадянами-нерезидентами на термін, що не перевищує термін фактичного перебування цих громадян на митній території України.

Особисті речі, що переміщуються в ручній поклажі або в супроводжуваному багажі, декларуються усно або письмово за бажанням власника цих речей або на вимогу посадової особи митниці. Особисті речі, що переміщуються громадянами іншим способом, підлягають обов’язковому письмовому декларуванню.

Особисті речі не оподатковуються.

Митне оформлення транспортних засобів, які ввозяться громадянами з метою вільного обігу, здійснюється за такою схемою.

Не підлягають оподаткуванню:

1) предмети особистого користування, що тимчасово ввозяться (пересилаються) громадянами-нерезидентами на митну територію України під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення.

Під “предметами особистого користування” необхідно розуміти особисті речі, що ввозяться громадянами, – з урахуванням визначеного законом України терміну “особисті речі” як предметів, що призначені виключно для власного користування.

З зв’язку з цим необхідно звернути увагу на положення щодо тимчасового ввезення громадянами особистих речей. Законодавство України удосконалюється на шляху до світових стандартів щодо переміщення особистих речей громадянами. З урахуванням цих стандартів переміщення особистих речей без оподаткування дозволяється:

громадянам-нерезидентам, які тимчасово в’їжджають на митну територію України і ввозять особисті речі,

громадянам-резидентам, які ввозять на митну територію України особисті речі, що були тимчасово вивезені ними за межі митної території України;

2) предмети, що ввозяться (пересилаються) у разі переселення громадян на постійне місце проживання в Україну.

Для транспортних засобів, які ввозяться громадянами при переселенні на постійне місце проживання в Україну, законодавством установлені особливі умови ввезення без оподаткування, а саме:

а) механічні транспортні засоби (крім транспортних засобів за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 УКТЗЕД) - в кількості однієї одиниці таких транспортних засобів по кожній товарній позиції на повнолітнього громадянина.;

б) механічні транспортні засоби за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 УКТЗЕД – за таких умов:

громадянин є власником транспортного засобу не менше року,

транспортний засіб перебував на обліку в країні постійного місця попереднього проживання не менше року.

Ці транспортні засоби оформлюються з метою вільного обігу, але підлягають постановці на тимчасовий облік в органах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України на термін до одного року без права відчуження транспортних засобів або передання у користування іншим особам.

Інші транспортні засоби ввозяться громадянами при переселенні на постійне місце проживання в Україну без оподаткування;

3) товари, що ввозяться (пересилаються) громадянами, які користуються пільгами згідно з міжнародними договорами України, укладеними в установленому законом порядку.

Якщо звернути увагу на звільнення від обкладення податками і зборами товарів, що ввозяться співробітниками дипломатичних представництв іноземних держав, міжнародних організацій та представництв іноземних держав при них, то Митним кодексом для цих співробітників і членів їх сімей, які проживаю разом з ними і не є резидентами України, передбачені митні пільги щодо “товарів, призначених для особистого користування, включаючи предмети початкового облаштування”. Те, що призначено для особистого користування, - є “особисті речі”. Таким чином, для звільнення від обкладення податками і зборами тих чи інших предметів необхідно звернути увагу на те, які саме предмети (товари) звільняються від оподаткування, за яких умов (“призначені для особистого користування”);

4) предмети, які ввозяться (пересилаються) громадянами і входять до складу спадщини, відкритої за межами митної території України на користь резидента, у разі підтвердження складу спадщини органами, що вчиняють нотаріальні дії у країні її відкриття. Зазначене підтвердження підлягає легалізації у консульських установах України, що діють у відповідній країні;

5) предмети, одержані громадянами-резидентами у вигляді нагород і призів на змаганнях, конкурсах, фестивалях за межами митної території України, за умови документального підтвердження факту нагородження.

Зазначене підтвердження підлягає легалізації у консульських установах України, що діють у відповідній країні;

6) товари, що були попередньо вивезені (переслані) громадянами за митний кордон України під письмове зобов'язання про їх зворотне ввезення і ввозяться (пересилаються) назад на митну територію України, за наявності відповідної вивізної митної декларації.

Не підлягають обкладенню податками і зборами та безперешкодно переміщуються в межах зони митного контролю міжнародного аеропорту товари, що перевозяться транзитними авіапасажирами (за винятком товарів, заборонених до транзиту).

Крім товарів, зазначених у пунктах 1 – 6 коментарю, законом України звільняються від оподаткування:

сільськогосподарська продукція, отримана громадянами-резидентами як натуральна плата за виконану роботу в країнах – учасницях СНД, з якими Україна уклала угоди про вільну торгівлю,

плодоовочева продукція, вирощена громадянами-резидентами на власних присадибних ділянках у суміжних державах.

Заборонені до ввезення на митну територію України:

1) товари, що можуть завдати шкоди здоров’ю або загрожувати життю населення та тваринному світу чи призвести до заподіяння шкоди довкіллю;

2) літературні та художні твори, поліграфічна та інша друкована продукція, кіно-, фото-, аудіо- та відеоматеріали, що пропагують війну, жорстокість, порнографію, расову, етнічну або релігійну ворожнечу, закликають до насильницького повалення конституційного ладу в Україні;

3) товари та особисті речі, на пропуск яких потрібні дозволи інших державних установ, за відсутності цих дозволів;

4) транспортні засоби, що зняті з обліку у відповідних реєстраційних органах іноземних держав і тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами для власного користування, крім випадків, визначених законодавством;

5) транспортні засоби, номери номерних вузлів яких знищено, підроблено або не відповідають записам у реєстраційних документах;

6) номерні вузли з підробленими, знищеними номерами;

7) транспортні засоби, що зареєстровані у відповідних реєстраційних органах іноземних держав і ввозяться на митну територію України для вільного обігу;

8) механічні транспортні засоби, що ввозяться в Україну для постійного користування (у тому числі механічні транспортні засоби, що ввозяться в Україну з метою їх розукомплектування на запасні частини), які на момент ввезення були виготовлені 8 і більше років тому, за винятком:

а) ввезення транспортних засобів громадянами, які в’їжджають в Україну на постійне місце проживання,

б) ввезення (отримання) транспортних засобів громадянами, які постійно проживають в Україні, як спадщини,

в) ввезення транспортних засобів у колекційних цілях (антикварні та такі, що мають художню, історичну або іншу цінність) на підставі висновків (дозволів) Мінтрансу, погоджених з Мінкультури;

9) сільськогосподарська продукція, що попадає під визначення 1-24 груп УКТЗЕД, у будь-яких обсягах, крім:

а) алкогольних напоїв і тютюнових виробів у обсягах, визначених Митним кодексом,

б) продуктів харчування для власного споживання на суму до 50 євро (крім продукції тваринного походження) на одну особу в таких обсягах:

в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, - у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує двох кілограмів, кожного найменування на одну особу,

без упаковки - у кількості, що не перевищує двох кілограмів кожного найменування на одну особу,

без упаковки - неподільний продукт, готовий до безпосереднього вживання, у кількості не більше ніж одиниця кожного найменування на одну особу;

в) продуктів харчування без упакування виробника – у несупроводжуваному багажі;

г) сільськогосподарської продукції, отриманої громадянами-резидентами як натуральна плата за виконану роботу в країнах – учасницях СНД, з якими Україна уклала угоди про вільну торгівлю,

д) плодоовочевої продукції, вирощеної громадянами-резидентами на власних присадибних ділянках у суміжних державах, предмети, щодо яких не було здійснено митне оформлення.

Митне оформлення кузовів та шасі за кодами 8706 і 8707 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), що ввозяться громадянами для вільного обігу, здійснюється як митне оформлення зібраних транспортних засобів: з урахуванням максимального об'єму циліндрів двигунів, що серійно встановлювалися на марках таких автомобілів відповідного року їх випуску.

Нові та такі, що були у користуванні, транспортні засоби, а також вузли, агрегати та чистини до них, що ввозяться громадянами, підлягають обов’язковій сертифікації відповідно до чинного законодавства. При цьому кузови та шасі транспортних засобів за кодами 8706, 8707 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності підлягають сертифікації як зібрані транспортні засоби.

ОСОБЛИВОСТІ ВВЕЗЕННЯ ДЕЯКИХ ТОВАРІВ

Законодавством установлені обмеження щодо ввезення деяких товарів. Оподаткування зазначених нижче товарів (крім валютних цінностей) здійснюється на загальних підставах, декларування – в письмовій формі.

Ввезення валютних цінностей

Порядок переміщення через митний кордон України валютних цінностей встановлюється Національним банком України.

Валютні цінності Громадяни резиденти/нерезиденти Норма ввезення

Усне декларування

1.Валюта України резиденти до 1000 гривень на одну особу незалежно від віку (з урахуванням ювілейних і пам’ятних монет з недорогоцінних металів, номінал яких виражено в гривнях)

2.Іноземна валюта резиденти, нерезиденти у сумі до 1000 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день перетинання митного кордону, на одну особу незалежно від віку

3.Чеки, емітовані іноземними банками резиденти, нерезиденти на суму до 1000 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день оформлення митної декларації.

4.Платіжні картки (у тому числі міжнародних платіжних систем), емітовані банками України, іноземними банками та небанківськими установами, а також картки Visa Travel Money резиденти, нерезиденти без обмежень

5.Іменні ощадні (вкладні) книжки й інші вкладні документи, що засвідчують наявність вкладів у гривнях або в іноземній валюті в уповноважених банках (за умови, що ці документи виписані на ім'я особи, яка в'їжджає на територію України) резиденти без обмежень

6.Іменні (вкладні) книжки й інші вкладні документи, що засвідчують наявність вкладів в іноземній валюті в уповноважених банках (за умови, що ці документи виписані на ім'я особи, яка в'їжджає на територію України) нерезиденти без обмежень

Обов’язкове письмове декларування

1.Валюта України резиденти, нерезиденти – на одну особу незалежно від віку кошти, які раніше вивезені з України на законних підставах (за наявності митної декларації на їх вивезення)

2.Іноземна валюта резиденти, нерезиденти – на одну особу незалежно від віку кошти, які раніше вивезені з України на законних підставах (за наявності митної декларації на їх вивезення)

3.Іноземна валюта резиденти, нерезиденти - у сумі до 10000 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день оформлення митної декларації

4.Чеки, емітовані іноземними банками й небанківськими установами резиденти, нерезиденти - на суму до 50000 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день оформлення митної декларації

5.Банківські метали резиденти, нерезиденти - у вигляді зливків загальною вагою до 100 г на одну особу незалежно від віку

6.Вільно конвертована валюта готівкою резиденти, нерезиденти – у сумі до 10000 доларів США включно або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день оформлення митної декларації, - за наявності повноважень юридичної особи-нерезидента – для оплати експортованих з України продукції, виконаних робіт, отриманих послуг з додержанням вимог законодавства.

Ця іноземна валюта підлягає декларуванню відповідному митному органу уповноваженою фізичною особою, що має повноваження юридичної особи-нерезидента на ввезення в Україну іноземної валюти. Декларування здійснюється з використанням двох митних декларацій. В одній декларації уповноважена особа декларує особисті валютні цінності й інші предмети, в іншій – валютні цінності юридичної особи. При цьому в митній декларації зазначаються повна назва юридичної особи, її місцезнаходження й реквізити документа, що засвідчує повноваження юридичної особи (копія документа залишається на митниці).

7.Цінні папери, виражені у валюті України чи в іноземній валюті резиденти, нерезиденти - при пред'явленні митному органу індивідуальної ліцензії НБУ

8. Для громадян, які перетинають митну територію України транзитом:

іноземна валюта – у сумі до 30000 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день оформлення митної декларації

чеки, емітовані іноземними банками і небанківськими установами – на суму до 30000 доларів США

банківські метали – у вигляді зливків загальною вагою до 1000 г

Ввезення зазначених валютних цінностей дозволяється громадянам за наявності транзитної української візи, візи країни призначення, проїзних квитків чи інших документів, що підтверджують транзитний характер поїздки.

Примітка:

1.Увезення іноземної валюти і чеків, банківських металів у вигляді зливків в обсягах, що перевищують установлені норми, дозволяється на підставі спеціального дозволу НБУ (форма 05).

2.Увезення валюти України в сумах, що перевищують установлені норми чи в інших випадках, дозволяється на підставі індивідуальної ліцензії НБУ (форма 04).

3.Увезена іноземна валюта в сумі, що перевищує встановлені норми ввезення, приймається митним органом на зберігання. Ця валюта підлягає переказуванню митним органом на поточний валютний рахунок в іноземній валюті, відкритий на ім'я цього громадянина, на підставі його заяви і пакета документів, що засвідчують наявність рахунку в уповноваженому банку, копії яких залишаються в митному органі (оплата банківських послуг – за рахунок громадянина) або повертається громадянину-нерезиденту при його виїзді за межі України.

4.Терміни дії дозвільних документів:

- індивідуальна ліцензія НБУ (форма 04) - 6 місяців

- спеціальний дозвіл НБУ (форма 05) – 6 місяців.

Ввезення культурних цінностей

Культурні цінності, що ввозяться в Україну, підлягають реєстрації в порядку, встановленому Міністерством культури і мистецтв України, Головним архівним управлінням України разом з Державною митною службою України. Під час ввезення культурних цінностей на територію України митному органу подається свідоцтво на право їх вивезення, якщо це передбачено законодавством держави, звідки ввозяться культурні цінності. За відсутності такого свідоцтва ввезені цінності підлягають затриманню митними органами України до встановлення їх власника та одержання його доручення щодо подальшого переміщення або використання цих цінностей. Таке доручення має бути підтверджене дипломатичним представництвом або консульською установою країни, громадянином якої є власник культурних цінностей.

Ввезення культурних цінностей, щодо яких оголошено розшук, забороняється. Такі культурні цінності підлягають вилученню митними органами України з метою повернення їх у встановленому порядку власнику.

Дане положення поширюється також на контрафактні примірники художніх творів.

Урядовим органом державного управління у сфері контролю за вивезенням, ввезенням та поверненням культурних цінностей, який діє у складі Мінкультури та йому підпорядковується, є Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України (далі - Державна служба контролю).

Державна служба контролю в межах своєї компетенції:

проводить реєстрацію ввезених (тимчасово ввезених) культурних цінностей;

установлює разом з Держмитслужбою порядок реєстрації культурних цінностей, що тимчасово ввозяться в Україну.

Ввезення в Україну зоологічних колекцій здійснюється за правилами, що встановлюються Міністерством екології та природних ресурсів .

Наведемо перелік інших товарів, що підпадають під різні види державного контролю:

1) незареєстровані лікарські засоби можуть ввозитись на митну територію України без права реалізації для індивідуального використання громадянами.

Дозвіл на ввезення на митну територію України незареєстрованих лікарських засобів видає Міністерство охорони здоров’я України (далі - МОЗ України).

При разовому ввезенні незареєстрованих лікарських засобів з метою індивідуального використання громадянами в кількості, необхідній на курс лікування, подаються наступні документи:

- довідка лікаря із зазначенням діагнозу захворювання;

- рецепт на даний лікарський препарат (підпис і особиста печатка лікаря, підпис відповідальної особи і кругла печатка лікувальної установи).

При разовому ввезенні в Україну незареєстрованих наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів необхідний дозвіл (сертифікат) Комітету з контролю за наркотиками при МОЗ України на їх ввезення;

2) ввезення вогнепальної, пневматичної, холодної зброї та боєприпасів до зброї здійснюється на підставі дозволів. Дозволи видаються:

- Головним управлінням адміністративної служби міліції МВС України на:

право ввезення на митну територію Україну вогнепальної, пневматичної, холодної зброї, та боєприпасів до зброї іноземними громадянами;

- Управліннями (відділами) адміністративної служби міліції ГУМВС України в Автономній Республіці Крим, м. Києві, Київській області, УМВС України в областях, м. Севастополі на:

право ввезення на митну територію України мисливської, пневматичної, холодної зброї та боєприпасів до зброї громадянам України;

Ввезення на територію України громадянами України зброї, якою вони нагороджені главами іноземних держав, главами урядів іноземних держав, іншими офіційними особами, які мають на це право, здійснюється за дозволами МВС України;

3) спеціальні засоби самооборони, заряджені речовинами сльозоточивої та дратівної дії, - можуть бути ввезені на митну територію України громадянами – в одиничних екземплярах на підставі дозволів дозволів ГУМВС України в Автономній Республіці Крим, м. Києві, Київській області, УМВС України в областях, м. Севастополі. В усіх випадках ввозу спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії, на них повинен бути сертифікат встановленого зразка.

4) радіоелектронні засоби та радіовипромінювальні пристрої:

радіоелектронний засіб - технічний засіб, призначений для передавання та/або приймання радіосигналів радіослужбами;

радіовипромінювальний пристрій - технічний засіб (крім радіоелектронних засобів), що випромінює електромагнітну енергію в межах радіочастотного ресурсу.

Радіоелектронні засоби та радіовипромінювальні пристрої ввозяться на митну територію України на дозвільній основі.

Дозволи на ввезення не митну територію України радіоелектронних засобів і радіовипромінювальних пристроїв видає Український державний центр радіочастот та нагляду за зв’язком.

Перелік радіоелектронних засобів та радіовипромінювальних пристроїв, для ввезення з-за кордону яких не потрібні дозволи, визначає Адміністрація зв’язку та радіочастот України (далі - АЗРЧ).

5) сільськогосподарська продукція, отримана громадянами-резидентами як натуральна плата за виконану роботу в країнах – учасницях СНД, з якими Україна уклала угоди про вільну торгівлю, ввозиться за наявності таких документів:

- договір-підряд на виконання робіт за кордоном, у якому повинно бути зазначено умови оплати праці громадянина,

- товаросупровідні документи,

- сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання іноземного сертифіката, виданого в державній системі сертифікації органом, уповноваженим Державним комітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації,

- митна декларація.

Ввезення продукції здійснюється за умови документального підтвердження її належності до такої продукції.

За відсутності документів увезення сільськогосподарської продукції громадянам забороняється;

6) плодоовочева продукція, вирощена громадянами-резидентами на власних присадибних ділянках у суміжних державах, ввозиться за наявності таких документів:

- довідка органів місцевого самоврядування, що підтверджує право власності на ділянки,

- довідка органів місцевого самоврядування, що підтверджує кількість вирощеної продукції,

- сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання іноземного сертифіката, виданого в державній системі сертифікації органом, уповноваженим Державним комітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації.

За відсутності документів увезення плодоовочевої продукції громадянам забороняється.

Нарахування та сплата податків і зборів

За товари, що переміщуються громадянами через митний кордон України, у передбачених законодавством випадках можуть стягуватися такі платежі:

- увізне мито;

- податок на додану вартість;

- акцизний збір;

- плата за митне оформлення товарів, якщо воно здійснюється поза місцем розташування митних органів або поза часом, установленим для митних органів.

1. Увізне мито справляється за ставками, установленими чинним законодавством України.

У разі ввезення товарів дитячого асортименту ставки мита зменшуються на 50 відсотків.

2. Податок на додану вартість (далі - ПДВ) справляється за ставкою 20 відсотків митної вартості, зазначеної у ввізній митній декларації, з урахуванням акцизних зборів і ввізного мита. Визначена вартість перераховується в національну валюту України за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на момент виникнення податкових зобов’язань.

Сума податку на додану вартість на товари, що ввозяться на митну територію України громадянами, обчислюється за формулою:

Спдв = (В + М + Са) х 0,2,

де Спдв - сума податку на додану вартість;

В - митна вартість;

М - мито;

Са - сума акцизного збору (обчислення Са проводиться за формулою, наведеною далі);

3. Перелік товарів, що обкладаються акцизним збором та ставки цього збору визначаються законами України.

Акцизний збір обчислюється з імпортованих товарів виходячи з митної (закупівельної) вартості, збільшеної на суму ввізного мита, без урахування акцизного збору.

Сума акцизного збору, ставка якого встановлюється у відсотках митної (закупівельної) вартості, обчислюється за формулою:

Са = (В + М) х А/100;

де Са - сума акцизного збору;

В - митна вартість;

М - сума ввізного мита;

А - ставка акцизного збору.

Сума акцизного збору, ставку якого встановлено в грошовому еквіваленті до фізичної одиниці виміру товару, обчислюється за формулою:

Са = Н х А,

де Са - сума акцизного збору;

Н - кількість товару у фізичних одиницях виміру, визначених відповідним законом;

А - ставка акцизного збору.

4. Плата за митне оформлення товарів, якщо воно здійснюється поза місцем розташування митних органів або поза часом, установленим для митних органів.

Митне оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митних органів, а також поза робочим часом, установленим для них, здійснюється на прохання осіб, що переміщують ці товари і транспортні засоби через митний кордон України.

Плата перераховується до Державного бюджету України через визначені рахунки митних органів.

5. Податки і збори сплачуються громадянами через каси Акціонерного поштово-пенсійного банку “Аваль” (далі – АППБ “Аваль”) у валюті України. Оплата податків і зборів готівкою, у тому числі із застосуванням готівкової іноземної валюти, може здійснюватися тільки за відсутності в пунктах пропуску, у зонах митного контролю, митницях, митних постах виносних кас АППБ “Аваль” та неможливості здійснення громадянами валютно-обмінної операції через пункт обміну іноземної валюти.

 

Наступна >