Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 40 (ст.243-245) Стаття 245. Відходи (залишки), що утворилися в результаті знищення або руйнування товарів

Стаття 245. Відходи (залишки), що утворилися в результаті знищення або руйнування товарів

Митний кодекс - Глава 40 (ст.243-245)
192

Стаття 245. Відходи (залишки), що утворилися в результаті знищення або руйнування товарів

Відходи (залишки), що утворилися в результаті знищення або руйнування товарів, мають бути поміщені у відповідний митний режим як товари, що ввезені на митну територію України і перебувають під митним контролем.

Усі відходи (залишки) підлягають обов’язковому митному оформленню і мають бути поміщені у відповідний митний режим, як іноземний товар, ввезений на митну територію України під митним контролем.

Вибір митного режиму є прерогативою власника (декларанта), однак митний орган схвалює рішення про можливість розміщення відходів (залишків) у певний режим і надає відповідний дозвіл.

Процедура надання дозволу на розміщення відходів (залишків) у інший митний режим аналогічна як при застосуванні митного режиму “Знищення або руйнування”.

Дозвіл на розміщення відходів (залишків) у відповідний митний режим видається тим митним органом, яким було надано дозвіл на митне оформлення товарів у відповідності до митного режиму "Знищення або руйнування".

Строк подання декларації здійснюється у відповідності до ст.85 Митного Кодексу України, тобто протягом 10 діб з дати фактичного знищення або руйнування товару.

Податки та інші митні збори можуть нараховуватись, не нараховуватись або нараховуватись умовно за митне оформлення відходів (залишків) у залежності від заявленого митного режиму.

Податки та інші митні збори за митне оформлення відходів (залишків) не нараховуються:

- якщо відходи (залишки) знищені повністю (захороненні, спалені і т.д.) і дальше їх використання неможливе;

- якщо митна вартість відходів (залишків) не перевищує

суми 100 (ста) доларів США або еквівалент цієї суми;

- в інших випадках, встановлених законодавством України.

Відповідно у всіх вищезазначених випадках декларування здійснюється без подання ВМД, а відомості про відходи (залишки) зазначаються у заявах та актах про знищення або руйнування товару (продукції).

Відходи (залишки), які перебувають під митним контролем, можуть бути поміщені у інші митні режими, крім таких режимів як реімпорт, реекспорт, тимчасове вивезення, магазин безмитної торгівлі, відмова на користь держави.

Порядок поводження з відходами (зберігання, транспортування, захоронення, утилізація, використання, надання дозволів, а також ведення реєстру місць видалення відходів, тощо) встановлюється нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, або за його дорученням іншим органом виконавчої влади у відповідності до компетенції.

 

< Попередня