Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 21 (ст.151-153) Стаття 151. Переміщення міжнародних поштових відправлень через митний кордон України

Стаття 151. Переміщення міжнародних поштових відправлень через митний кордон України

Митний кодекс - Глава 21 (ст.151-153)
226

Глава 21. Переміщення товарів через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

Стаття 151. Переміщення міжнародних поштових відправлень через митний кордон України

Міжнародні поштові відправлення переміщуються через митний кордон України, в тому числі транзитом через територію України, після здійснення митного контролю і митного оформлення товарів, що знаходяться в цих поштових відправленнях. Підприємства поштового зв'язку України зобов'язані за свій рахунок пред'являти митним органам для здійснення митного оформлення міжнародні поштові відправлення, що переміщуються через митний кордон України. Митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються в міжнародних поштових відправленнях через митний кордон України, здійснюються в місцях міжнародного поштового обміну, які визначаються та обладнуються центральним органом виконавчої влади в галузі зв'язку та інформатизації України за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Доставка міжнародних поштових відправлень до місць митного оформлення, їх розпакування і пред'явлення для огляду, перепакування та зберігання здійснюються підприємствами поштового зв'язку України за свій рахунок за участю і під контролем митних органів.

Міжнародні поштові відправлення (далі - МПВ) це – упаковані та оформлені відповідно до вимог Актів Всесвітнього поштового союзу та Правил надання послуг поштового зв'язку:

листи (прості, рекомендовані);

відправлення з оголошеною цінністю;

поштові картки (прості, рекомендовані);

бандеролі (прості, рекомендовані);

мішки "М" (рекомендовані);

секограми (прості, рекомендовані);

<

p style="text-align: justify;">дрібні пакети (рекомендовані);

посилки (звичайні, з оголошеною цінністю);

відправлення міжнародної прискореної пошти "EMS";

згруповані поштові відправлення з позначкою “Консигнація”, що приймаються для пересилання за межі України, надходять в Україну або переміщуються через територію України транзитом операторами поштового зв'язку.

Оператор поштового зв'язку - підприємство, що здійснює свою господарську діяльність для забезпечення функціонування засобів, споруд і мереж поштового зв'язку з метою надання послуг поштового зв'язку, у тому числі національний оператор поштового зв’язку та підприємство спеціального зв'язку.

Митний контроль МПВ здійснюється в місцях міжнародного поштового обміну де розташовані підрозділи митниці.

Місце міжнародного поштового обміну (далі – ММПО) - виробничий підрозділ оператора поштового зв'язку, що здійснює оброблення МПВ, які переміщуються юридичними та фізичними особами з України, в Україну й відкритим транзитом через її територію за призначенням. На теперішній час в Україні ММПО відкриті у місці Києві, Львові, Одесі та Чопі.

Митний контроль товарів, що переміщуються в МПВ, здійснюється в зоні митного контролю, визначеній в ММПО митним органом за погодженням з оператором поштового зв’язку, у встановленому законодавством порядку. Товари, що переміщуються в МПВ юридичних та фізичних осіб (крім особистих листів громадян), підлягають декларуванню митним органам. Для декларування товарів, що переміщуються в МПВ, використовуються уніфіковані міжнародні бланки встановлених форм згідно з положеннями Актів Всесвітнього поштового союзу:

митна декларація CN 23 (мал. ), використання якої обов'язкове при пересиланні посилок, відправлень з оголошеною цінністю та можливе при пересиланні дрібних пакетів, бандеролей;

ярлик "Митниця CN 22" (мал. ), використання якого можливе при пересиланні дрібних пакетів та бандеролей.

У разі відправлення юридичною особою за межі митної території України МПВ або надходження на адресу юридичної особи МПВ з-за кордону, крім зазначених вище міжнародних бланків, для декларування переміщуваних у МПВ товарів використовується бланк вантажної митної декларації (далі – ВМД) у випадках, установлених законодавством. Митне оформлення товарів які переміщуються у МПВ юридичними особами здійснюється в митницях за місцем розташування (акредитації) суб’єкта ЗЕД. Підрозділ митниці який розташований у ММПО виконує функції як митниці відправлення, так і митниці призначення щодо здійснення митного контролю та митного оформлення товарів які пересилаються в МПВ. При пересиланні товарів в МПВ фізичними особами митний контроль та митне оформлення в повному обсязі проводе підрозділ митниці який розташований в ММПО.

Митний контроль і митне оформлення товарів, що містяться в МПВ, здійснюються за відсутності відправника (одержувача) МПВ. Митний контроль МПВ здійснюється оглядовою комісією в складі трьох осіб - однієї посадової особи підрозділу митниці та двох працівників ММПО - у спеціально виділених приміщеннях, обладнаних з урахуванням обсягу роботи. Розпакування, зважування та упакування МПВ здійснюються працівниками ММПО в присутності посадової особи підрозділу митниці.

Товари, що переміщуються в МПВ, можуть підлягати, крім митного, санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному, екологічному контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей. Митне оформлення товарів завершується тільки після здійснення встановлених законодавством України необхідних для цього товару видів контролю.

Митний контроль товарів, що переміщуються в МПВ, здійснюється посадовими особами митниці шляхом перевірки документів та відомостей, потрібних для такого контролю, митного огляду (переогляду), обліку товарів у МПВ, а також з використанням інших видів контролю, передбачених законодавством України. Під час проведення митного контролю МПВ митні органи самостійно визначають форму та обсяг контролю, достатні для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи. Митний огляд МПВ здійснюється, як правило, без їх розпакування, з використанням технічних засобів контролю. Під час здійснення огляду (переогляду) з розпакуванням МПВ працівники ММПО складають відповідний акт, який підписується членами оглядової комісії.

Контроль за доставкою МПВ фізичних осіб у ММПО та з ММПО здійснюється оператором поштового зв'язку в порядку загального контролю за проходженням МПВ без залучення до цього митниці. Контроль за доставкою МПВ юридичних осіб у митницю призначення за місцем розташування одержувача здійснює підрозділ митниці у ММПО в порядку, установленому Державною митною службою України попередня декларація та попереднє повідомлення не застосовується. Транзитні МПВ (крім таких, що містять заборонені предмети) пропускаються через митний кордон України в порядку, установленому Всесвітньою поштовою конвенцією (у режимі свободи транзиту) та іншими міжнародними угодами України.

Нарахування та стягнення податків і зборів при митному оформленні товарів, що переміщуються в МПВ, здійснюються згідно із законодавством України. Для нарахування податків і зборів при митному оформленні товарів, що переміщуються в МПВ, адресатами яких є фізичні особи, використовується оглядовий розпис М 15. Нараховані співробітником митниці суми платежів сплачуються фізичною особою – одержувачем оператору поштового зв'язку, яке видає МПВ. Оператор поштового зв'язку перераховує на рахунок митниці в ММПО платежі, які нараховані підрозділом митниці при здійсненні митного оформлення МПВ, з обов'язковим зазначенням у платіжному дорученні валових номерів МПВ, сум та видів цих платежів. Для нарахування податків і зборів при митному оформленні товарів, що переміщуються в МПВ, адресатами (відправниками) яких є юридичні особи, у випадках, визначених законодавством, використовується вантажна митна декларація.

Не підлягають пропуску через митний кордон України в МПВ товари:

· заборонені до переміщення через митний кордон України згідно із законодавством України;

· відправлені з порушенням митних правил, Актів Всесвітнього поштового союзу та нормативно-правових актів, що застосовуються у сфері надання послуг поштового зв'язку;

· на переміщення яких через митний кордон України встановлено обмеження внаслідок застосування державних заходів нетарифного регулювання (ліцензування, сертифікації тощо) або які підлягають іншим видам контролю та за результатами такого контролю не можуть бути пропущені через митний кордон України.

Переміщення через митний кордон України в МПВ товарів, заборонених до такого переміщення, тягне за собою конфіскацію цих товарів у встановленому законодавством порядку. МПВ з товарами, що до переміщення яких через митний кордон України встановлено обмеження, у визначеному порядку зберігаються оператором поштового зв'язку під митним контролем до подання підрозділу митниці відповідних дозвільних документів або до закінчення встановленого поштовими правилами терміну зберігання МПВ. Повернення відправникам МПВ з товарами, що не підлягають пропуску через митний кордон України, здійснюється операторами поштового зв’язку відповідно до вимог Всесвітньої поштової конвенції. Відправники МПВ, а також оператори поштового зв'язку несуть відповідальність за порушення митних правил згідно із законодавством України. Про вчинення порушення митних правил службова особа підрозділу митниці в ММПО складає протокол про порушення митних правил.

Відповідно до законодавства з питань надання послуг поштового зв’язку матеріальну відповідальність за втрату, крадіжку, пошкодження МПВ перед відправниками (одержувачами) МПВ несуть оператори поштового зв'язку.

 

Наступна >