Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 17 (ст.133-138) Стаття 136. Пропуск товарів, що перевозяться транзитними авіапасажирами

Стаття 136. Пропуск товарів, що перевозяться транзитними авіапасажирами

Митний кодекс - Глава 17 (ст.133-138)
162

Стаття 136. Пропуск товарів, що перевозяться транзитними авіапасажирами

Товари, що перевозяться транзитними авіапасажирами (за винятком товарів, заборонених до транзиту), не підлягають обкладенню податками і зборами та безперешкодно переміщуються в межах зони митного контролю міжнародного аеропорту.

Митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються фізичними особами на борту повітряного судна, здійснюються посадовими особами митного органу в зонах митного контролю.

Вивантаження товарів, що переміщуються фізичними особами як багаж, доставка їх у зону митного контролю по прибутті повітряного судна здійснюються вповноваженими представниками аеропорту або перевізника під контролем митного органу.

Товари, що переміщуються як багаж фізичних осіб, які прямують транзитом через територію України, перевозяться вповноваженими представниками аеропорту або перевізника на борт повітряного судна, яким здійснюватиметься подальше перевезення. За відсутності повітряного судна товари доставляються в зону митного контролю, де перебувають під контролем митного органу до прибуття повітряного судна, яким здійснюватиметься їх подальше перевезення.

Якщо немає підстав уважати, що на борту повітряного судна, яке здійснює технічну посадку, перебувають товари, увезення в Україну та транзит яких через територію України заборонено, то митний контроль здійснюється шляхом візуального контролю й перевірки документів на повітряне судно й товари, що переміщуються ним.

Товари, що переміщуються такими повітряними суднами й належать членам екіпажів та громадянам, а також самі повітряні судна підлягають митному контролю й митному оформленню в авіаційних пунктах пропуску, у яких здійснюється пропуск цих товарів через митний кордон України.

Я

кщо під час здійснення міжнародного рейсу при переміщенні повітряного судна між аеропортами, розташованими на митній території України, цим повітряним судном здійснюється внутрішнє перевезення пасажирів та товарів територією України, то митний контроль і митне оформлення товарів здійснюються митним органом у першому місці посадки по прибутті в Україну та митним органом в останньому місці посадки при вибутті повітряного судна за межі митної території України.

При переміщенні повітряного судна між аеропортами, розташованими на митній території України, міжнародним авіаційним рейсом зі здійсненням кількох посадок митні органи, під митним контролем яких здійснюється переміщення цього повітряного судна, товарів членів екіпажу й пасажирів, обов'язково інформують про це митні органи, розташовані в місцях наступних посадок повітряного судна на митній території України.

Перевізник при переміщенні товарів транзитом повинен забезпечити: незмінність стану товарів, крім природних утрат, а також унеможливлення використання товарів з іншою метою, крім транзиту, і доставку в митний орган призначення в термін, визначений митним органом відправлення.

При здійсненні митного контролю товарів, що переміщуються на борту повітряного судна, яке виконує транзитний рейс, митне оформлення товарів, що вивантажуються (увозяться), навантажуються (вивозяться), здійснюється в загальному порядку. Митний контроль за переміщенням товарів транзитним авіаційним рейсом, що здійснюється на підставі міжурядових угод про повітряне сполучення, проводиться відповідно до умов, визначених цими угодами.

Повітряне судно, що здійснило посадку при виконанні транзитного рейсу чи технічну посадку, перебуває під митним контролем з моменту посадки й до вибуття. У разі потреби тривалої стоянки повітряного судна й неможливості забезпечити силами посадових осіб митного органу нагляд за повітряним судном на нього накладається митне забезпечення, повітряне судно за погодженням з митним органом передається перевізником під охорону вповноваженій адміністрацією аеропорту службі охорони. При цьому складається в 3-х примірниках акт довільної форми про прийняття-передання повітряного судна з товарами на зберігання під митним контролем. Один примірник акта надається перевізнику, другий - уповноваженій адміністрацією аеропорту службі охорони, третій залишається в митному органі.

Існують особливості здійснення митного контролю за переміщенням внутрішнім митним транзитом через митний кордон України товарів, що прямують з пасажирами через декілька аеропортів України

Товари, що переміщуються пасажирами між аеропортами, розташованими на митній території України, з використанням повітряного судна, яке здійснює внутрішньодержавний рейс, і з подальшим перевантаженням цих товарів на борт повітряного судна, що здійснює міжнародний рейс (далі - комбіновані перевезення), з метою вивезення цих товарів за межі митної території України, можуть бути оформлені в митному органі, у зоні діяльності якого розташовано міжнародний аеропорт відправлення внутрішньодержавного рейсу. Про митне оформлення таких товарів цей митний орган інформує митницю, у якій здійснюватиметься перевантаження цих товарів на борт повітряного судна, що здійснюватиме міжнародний рейс.

Митний орган забезпечує дотримання режиму зони митного контролю щодо повітряних суден при комбінованих перевезеннях, а також щодо товарів, що переміщуються членами екіпажів і пасажирами цих повітряних суден.

Повітряне судно, що здійснює внутрішньодержавний рейс при комбінованих перевезеннях, перебуває під контролем митного органу з моменту його завантаження та посадки пасажирів до закінчення його повного розвантаження й висадки пасажирів в аеропорту, у якому здійснюватиметься пересадка пасажирів і перевантаження товарів на борт повітряного судна, що здійснюватиме міжнародний рейс.

Члени екіпажу під час перебування повітряних суден під митним контролем не повинні мати при собі товарів, заборонених до ввезення в Україну, вивезення з території України й транзиту через митну територію України.

Керівництво митних органів, через зони діяльності яких переміщується повітряне судно, що здійснює комбіновані перевезення, забезпечує взаємодію митних органів та взаємодію митних органів і органів прикордонного контролю та служб аеропорту у відповідних пунктах пропуску через державний кордон України.

За наявності на борту повітряного судна, що здійснює внутрішньодержавний рейс при комбінованих перевезеннях, товарів, що переміщуються пасажирами та членами екіпажу між аеропортами, розташованими на митній території України, не з метою подальшого вивезення цих товарів за межі митної території України, митний контроль і митне оформлення товарів здійснюються в митному органі, у зоні діяльності якого розташовано останній аеропорт відправлення.

 

< Попередня   Наступна >