Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 15 (ст.110-120) Стаття 119. Тимчасовий пропуск транспортних засобів на митну територію України

Стаття 119. Тимчасовий пропуск транспортних засобів на митну територію України

Митний кодекс - Глава 15 (ст.110-120)
175

Стаття 119. Тимчасовий пропуск транспортних засобів на митну територію України

Транспортні засоби, що використовуються для переміщення товарів та пасажирів через митний кордон України, можуть тимчасово ввозитися на митну територію України без справляння податків і зборів та без застосування заходів нетарифного регулювання.. Тимчасово ввезені на митну територію України транспортні засоби підлягають вивезенню без внесення в їх конструкцію будь-яких змін (без урахування природного зношення, витрати пально-мастильних матеріалів та необхідного ремонту). Тимчасове ввезення транспортних засобів на територію України допускається за умови, що такі транспортні засоби не використовуватимуться для внутрішніх перевезень на митній території України.

Дiя статті119 Митного Кодексу Украiни поширюеться на будь-якi засоби авiацiйного, водного, залiзничного, автомобiльного трансполрту, що використовуються виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон Украiни i належать нерезидентам.

Тимчасовий пропуск транспортних засобiв на митну територiю Украiни без сплати податкiв та зборiв здiйснюеться при обов’язковому виконаннi слiдуючих умов:

-тимчасово ввезенi на митну територiю Украiни транспортнi засоби пiдлягають вивезенню;

-в транспортних засобах,якi тимчасово були ввезенi на митну територiю Украiни не вносяться будь-якi змiни в iх конструкцiю (без урахування природного зношення,витрати паливно-мастильних матерiалiв та необхiдного ремонту);

-тимчасово пропущенi на митну територiю Украiни, транспортнi засоби не використовуватимуться для внутрiшнiх перевезень на митнiй територii Украiни.

Згiдно з наказом Держмитслужби Украiни № 637 вiд 10.11.2000р. iноземнi транспортнi засоби, якими через митний кордон Украiни перем

iщуються товари та пасажири,декларуються без заповнення окремоi ВМД. Вiдомостi про такi транспортнi засоби наводяться:

-при ввезеннi товарiв в Украiну -у книжцi МДП (Carnet ТIR), товаротранспортнiй накладнiй (CMR), в iнших товаросупровiдних документах.

За цими документами та документом контролю за доставкою товарiв у митницю призначення транспортнi засоби направляються прикордонними митницями в митницi призначення для проведення вiдповiдногомитного оформлення;

-при в’iздi в Украiну без вантажу(для вивезення товарiв за межi Украiни) -у дорожнiх документах.

iноземнi напiвпричепи, якi е власнiстю або перебувають у користуваннi нерезидента й увозяться на митну територiю Украiни автомобiлями украiнських суб’ектiв без укладення договору аренди (лiзингу) з метою транспортування на термiн потрiбний для:

-доставки товарiв, якi перебувають пiд митним контролем у митницi призначення;

-завантаження товарами,якi вивозяться з Украiни;

-доставка товарiв у пункт пропуску через митний кордон Украiни -пiдлягають пропуску через митний кордон Украiни за iноземними свiдоцтвами про допущення до перевезень товарiв пiд митними печатками та пломбами з обов»язковим використанням книжки МДП.

Вiдомостi про iноземний напiвпричiп i вантаж,що е в ньому, мають зазначатись в книжцi МДП.

Дорожні транспортні засоби, що тимчасово ввозяться на митну територію України з метою перевезення товарів та пасажирів не підпадають під вплив засобів тарифного та нетарифного регулювання, тобто переміщуються без сплати податків та зборів та без подання дозвільних документів. Разом з цим, норма цієї статті не звільняє перевізника (водія) від сплати сум єдиного збору, що передбачено Законом України «Про запровадження єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України». Порядок сплати та формули розрахунку сум до сплати визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2001 № 1569.

Нормами даної статті заборонено іноземним перевізникам здійснювати внутрішні перевезення товарів по митній території України. Тобто у разі митного оформлення в митниці призначення товарів, що ввозились даним транспортним засобом, у митний режим, який передбачає подальше переміщення цих товарів митною територією України, іноземний перевізник не має права подальшого перевезення товарів по митній території України.

 

< Попередня   Наступна >