Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 14 (ст.99-109) Стаття 105. Додаткові права митних органів щодо складів тимчасового зберігання

Стаття 105. Додаткові права митних органів щодо складів тимчасового зберігання

Митний кодекс - Глава 14 (ст.99-109)
176

Стаття 105. Додаткові права митних органів щодо складів тимчасового зберігання

Митні органи можуть встановлювати обов'язкові вимоги щодо конструкції, облаштування і місця розташування складів тимчасового зберігання відповідно до положення про склади тимчасового зберігання, що затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Митний орган має право не дозволяти розміщення товарів і транспортних засобів на складі тимчасового зберігання, якщо власник складу не забезпечує належних умов для діяльності на його території посадових осіб митного органу з метою проведення митного контролю за такими товарами і транспортними засобами.

Основні обов'язки власника складу тимчасового збереження (далі – СТЗ), у тому числі конструкції, що стосуються питань, облаштування, місця розташування складу і забезпечення схоронності товарів і транспортних засобів, що знаходяться під митним контролем, викладені в статті 104 цього Кодексу.

У відповідності зі статтею 105 цього Кодексу митним органам надані додаткові права по встановленню обов'язкових вимог щодо конструкції, облаштування і місць розташування СТЗ. Порядок реалізації цих прав установлюється Держмитслужбою України в Положенні про СТЗ.

Обов'язкові вимоги щодо конструкції, облаштування і місця розташування СТЗ можуть пред'являтися митним органом при ухваленні рішення про видачу дозволу на використання приміщення, резервуара чи майданчика як СТЗ, а також після видачі дозволу, у процесі здійснення його діяльності, якщо для цього є достатні підстави. Такими підставами можуть бути:

· відсутність можливості здійснення митним органом у необхідному обсязі митного контролю і митного оформлення товарів, розміщених на СТЗ,

· недотримання власником складу встановлених законодавс

твом України із митної справи вимог режиму зони митного контролю на території СТЗ,

· невідповідність умов для збереження окремих видів товарів, розміщених на СТЗ, вимогам діючих нормативних актів, у тому числі актів інших контролюючих органів,

· звернення в митний орган осіб, що розмістили товари на СТЗ, із заявами (скаргами, пропозиціями), у яких зазначені недоліки, виявлені в процесі збереження їхніх товарів, і пов'язані з необхідністю внесення змін у конструкцію складу, його облаштування чи місце розташування,

· інші підстави, визначені митним органом.

Велике значення для встановлення обов'язкових вимог до конструкції, облаштування і місця розташування СТЗ має попереднє вивчення й аналіз митним органом номенклатури товарів, що плануються до розміщення на СТЗ.

При обстеженні посадовими особами митного органу приміщень, резервуарів, що збираються використовуватися чи використовуються як СТЗ, варто звертати увагу на такі особливості їхньої конструкції:

· ізольованість від інших приміщень (резервуарів),

· міцність будівель, їхня здатність витримувати навантаження і зовнішній вплив природних і інших факторів,

· відповідність вимогам техніки безпеки і/чи технічним умовам, пред”явленим для приміщень (резервуарів), що здійснюють збереження товарів, що вимагають спеціальних умов збереження (наприклад, освітленість, вологість, температурний режим і т.п.), у випадках, якщо на СТЗ планується збереження таких товарів.

При обстеженні майданчиків необхідно звернути увага на достатність їхнього огородження, при наявності навісів, дахів – на їхню надійність і відповідність вимогам безпеки, на кількість і стан освітлювальних приладів для спостереження за територією у вечірній і нічний час і т.п.

З урахуванням характеру товарів, розташовуваних на СТЗ, митний орган повинний вимагати від власника складу устаткування останнього необхідними засобами і технікою для проведення митного контролю і збереження товарів .

Приміщення СТЗ, як правило, повинні мати стелажі, піддони, вантажно-розвантажувальну техніку і механізми, ваги і/чи інші технічні засоби виміру, протипожежну сигналізацію і т.п. Для збереження товарів, що вимагають спеціальних умов збереження, власник складу повинний обладнати для цього спеціальні, що відповідають пропонованим вимогам, приміщення.

Резервуари СТЗ в обов'язковому порядку обладнаються засобами обліку і контролю, а також насосами і/чи іншими пристроями переміщення товарів, засобами техніки безпеки і т.п.

При обстеженні майданчиків СТЗ необхідно звертати увага на наявність під'їзних доріг, обладнаного контрольно-пропускного пункту, цілодобової охорони, технічних засобів контролю і спостереження за територією і т.п.

Велике значення для митного органу має місце розташування СТЗ. Так, перебування приміщень, резервуарів чи майданчиків СТЗ на одній території з іншими будівлями чи на режимній території може істотно впливати як на роботу самого складу, так і на здійснення митного контролю за товарами, що зберігаються на ньому. Наприклад, може бути обмежений час в'їзду/виїзду транспортних засобів, утруднений оперативний доступ посадових осіб митного органу на склад і т.п. Важливим фактором, що впливає на здійснення митного контролю за товарами і транспортними засобами, що зберігаються на СТЗ, є ступінь його віддаленості від місця перебування митного органу.

Обґрунтовуючи свої вимоги по внесенню змін чи доповнень у конструкцію, облаштування складу чи зміну його місця розташування, митний орган повинний керуватися не тільки положеннями ст. 105 МКУ, але і ст.ст. 48, 51, 52 цього Кодексу, відповідно до яких на митний орган покладені обов'язки:

· контроль за дотриманням режиму зони митного контролю,

· забезпечення в зоні митного контролю законності і правопорядка,

· контроль за проведенням господарських робіт і переміщенням товарів, транспортних засобів і громадян через зону митного контролю.

У випадку відмовлення власника складу виконати вимоги митного органу щодо конструкції, чи облаштування місця розташування складу, митний орган має право, відповідно до частини 3 статті 99 цього Кодексу, не видавати дозвіл на використання складу як СТЗ, а якщо вимоги пред'явлені уже діючому СТЗ, відповідно до частини 4 статті 100 цього Кодексу, анулювати дозвіл на використання приміщення, резервуара чи майданчика як СТЗ.

Частиною другої статті 105 цього Кодексу митному органу надане право не дозволяти розміщення товарів і транспортних засобів на СТЗ у випадку не забезпечення власником складу належних умов для діяльності на його території посадових осіб митного органу з метою проведення митного контролю за такими товарами і транспортними засобами. Не забезпечення належних умов для діяльності посадових осіб митного органу є прямим порушенням покладених на власника складу обов'язків, установлених статтею 104 цього Кодексу.

Під створенням належних умов слід розуміти дії власника складу, спрямовані на забезпечення посадових осіб митного органу приміщеннями, устаткуванням, засобами зв'язку, сприяння їм в усуненні перешкод при проведенні митного контролю, надання звітів по товарах і транспортних засобах, що зберігається на СТЗ, організація пропускного режиму з метою виключення можливості проникнення на склад сторонніх осіб і т.п.

Здійснення митним органом митного контролю регламентовано Розділом II цього Кодексу. У ньому зазначені і визначені форми митного контролю (ст.ст. 41, 54-65 цього Кодексу), що можуть здійснюватися посадовими особами митного органу на СТЗ і проведенню яких повинен сприяти власник складу. В обов'язки власника складу входить виконання вимог митного органу по дотриманню режиму зони митного контролю, установленої на складі (ст.ст. 51, 52 цього Кодексу).

Підставою для ухвалення рішення про відмовлення в розміщенні товарів і транспортних засобів на СТЗ може бути і порушення власником складу митних правил, передбачених ст.ст. 329, 331, 336-338, 342-344 цього Кодексу.

 

< Попередня   Наступна >