Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 11 (ст.81-90) Стаття. 90. Зміна, доповнення та відкликання митної декларації

Стаття. 90. Зміна, доповнення та відкликання митної декларації

Митний кодекс - Глава 11 (ст.81-90)
144

Стаття. 90. Зміна, доповнення та відкликання митної декларації

З дозволу митного органу відомості, зазначені у митній декларації, можуть бути змінені чи доповнені, а подана митна декларація відкликана. Зміна, доповнення чи відкликання можуть бути здійснені лише до моменту прийняття митним органом митної декларації до митного оформлення. Зміна, доповнення та відкликання митної декларації після її прийняття митним органом до митного оформлення не допускаються. Внесення до митної декларації змін чи доповнень, які мають істотне значення для застосування процедур митного контролю щодо товарів і транспортних засобів або впливають на умови оподаткування товарів чи чи застосування до них заходів нетарифного регулювання, здійснюється шляхом подання митному органу нової митної декларації, якщо це дозволяється відповідно до цього Кодексу. Посадові особи митних органів не мають права заповнювати митну декларацію, змінювати чи доповнювати відомості, зазначені в митній декларації, за винятком внесення до неї відомостей, що належать до компетенції митних органів.

Основна спрямованість даної статті, базована на законодавстві про митну справу, полягає в тому, що митні органи виконують контрольні функції, пов’язані з перевіркою (в межах своїх повноважень) відомостей заявлених декларантом.

Вирішальним моментом у правових відносинах декларанта та митного органу є момент прийняття зазначеним митним органом митної декларації, тобто фіксація ним заявлених декларантом точних відомостей про товари і транспортні засоби, в обсягах, встановлених митним законодавством України щодо даних товарів і транспортних засобів.

Даною статтєю Митного кодексу встановлено, що митна декларація (за будь яких умов) не може бути відкликана декларантом після прийняття її митним органом, тобто, починаючи з моменту її реєстрації та проставлення митного забезпечення, в

икористання якого передбачено для конкретного виду митної декларації.

В той же час, можливість внесення змін та доповнень до митної декларації після її прийняття митним органом може розглядатись виключно у випадках, якщо дані зміни та доповнення суттєво не впливають на істотні характеристики товарів і транспортних засобів, відомості щодо осіб, які заявлені в митній декларації, заходи тарифного та нетарифного регулювання та не мають в собі ознак порушень митних правил, передбачених даним Кодексом.

Водночас, дана стаття Митного кодексу встановлює заборону для посадових осіб митних органів вчинювати будь-які дії, пов’язані з заповненням, в тому числі з внесенням до неї змін та доповнень, крім випадків, коли та, чи інша графа митної декларації підлягає (у визначеному нормативно-правовими документами порядку) заповненню посадовою собою митного органу.

 

< Попередня