Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 2 (ст.11-25) Стаття 24. Майно, фінансування та матеріально-технічне забезпечення митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій

Стаття 24. Майно, фінансування та матеріально-технічне забезпечення митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій

Митний кодекс - Глава 2 (ст.11-25)
271

Стаття 24. Майно, фінансування та матеріально-технічне забезпечення митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій

Майно митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій є державною власністю. Управління цим майном здійснює Кабінет Міністрів України в порядку, встановленому законом. Фінансування, матеріально-технічне забезпечення та розвиток інфраструктури митної служби України здійснюються за рахунок Державного бюджету України.

Майно митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій є державною власністю. Майно- матеріальні цінності, речі, якими володіють митні органи та спеціалізовані митні установи. Майно митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій – сукупність матеріальних і нематеріальних цінностей на певну дату. Чиста вартість майна- різниця між загальною вартістю матеріальних і нематеріальних цінностей з одного боку, і боргових прав з іншого. Поділяється на майно виробничого призначення ( входить до основних фондів ) та майно невиробничого призначення. Рахунки майна відображають послідовно здійснювані зміни переоцінок майна господарських одиниць з урахуванням темпів інфляції. Стан майна відображають у балансі ( форма 1 чинної в Україні бухгалтерської річної звітності ).

Основні засоби- це матеріальні активи, якими олодіє установа з метою використання їх у процесі виробництва або поставки товарів,надання послуг, здавання в оренду, для здійснення адміністративних і соціально- культурних функцій, очікуваний термін використання яких більше одного року. Об”єкт основних засобів являє собою закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і обладнанням або окремий конструктивний об”єкт, що виконує самостійні функції, окремий комплекс конструктивно об”єднаних предметів, котрі мають загальні пристрої, фундамент тощо, внаслідок чого кожний предмет виконує певну роботу і в цілому комплексі.

-align: justify;">Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби поділяють на 9 груп.Група основних засобів являє собою сукупність однотипних за технічними характеристиками, призначенням і умовами використання необоротних матеріальних активів.У бухгалтерському обліку для кожної групи основних засобів призначено свій субрахунок рахунка 10 “ Основні засоби “.

Придбані за грошові кошти основні засоби зараховуються на баланс за первісною вартістю за вирахуванням суми ПДВ та транспортних витрат.

Основні фонди, які передаються митним установам централізовано (автомобілі, компютерна техніка, ТЗМК та ін.)зараховуються на баланс по вартості відображеній в Авізоповідомленнях.

Запаси – необоротні активи в матеріальній формі, що належать установі і забезпечують її функціонування (або знаходяться у процесі виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг) і будуть використані, як очікується протягом одного року.Термін очікуваної експлуатації запасів установи встановлюється Державною митною службою України або (при відсутності таких нормативних документів) установою самостійно в момент придбання запасів.Для відображення у бухгалтерському обліку інформації про оборотні матеріальні активи, що належать установі, реалізацію і витрачання яких планується здійснити протягом року, призначений клас 2 “ Запаси “ Плану рахунків.

Для обліку малоцінних та швиткозношувальних предметів (далі МШП ) призначений окремий розділ 111 Плану рахунків.МШП- предмети, що використовуються протягом одного року або нормального операційного циклу (якщо він триває не більше 1 року)

Для МШП характерна багаторазова участь у виробництві та збереження натуральної (речової) форми. Для контролю за збереженням МШП здійснюється маркування спеціального одягу, взуття, інвентарю, білизни фарбою, клеймуванням, прикріпленням жетонів.

2.Фінансування митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій (далі митні установи) здійснюється за рахунок коштів державного бюджету у відповідності до закону України про Державний бюджет. Фінансування здійснюється безпосередньо через розпорядників бюджетних коштів.

2.1. Розпорядник бюджетних коштів- це орган державної влади, якому надано право розпоряджатися бюджетними коштами.Головним розпорядником бюджетних коштів в митних органах, являється Державна митна служба України. Фінансування здійснюється згідно річного розпису асигнувань за кодами програмної класифікації видатків Державного бюджету:

5161010 –“ Керівництво та управління у сфері митної справи “-митниці, регіональні митниці, спеціалізовані митні управління;

5161020 – “ Розбудова та модернізація об”єктів митної системи”- митниці, регіональні митниці, спеціалізовані митні управління;

5161030- “підготовка кадрів для митної служби “- Академія митної служби;

5161040- “ Підвищення кваліфікації працівників органів Державної митної служби Київський та Хмельницький центри підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів.

2.2.Митні установи для забезпечення своєї діяльності і виконання покладених на них функцій складають і затверджують кошторис доходів і видатків у відповідності до бюджетних призначень, встановлених законом України про Державний бюджет.

Порядок складання, розгляду, затвердження і основні вимоги по виконанню кошторису доходів та видатків бюджетних установ затверджуються постановою кабінету Міністрів України.

Кошторис доходів і видатків митних установ представляє собою основний плановий документ, який надає повноваження щодо отримання доходів і здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання функцій і досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Існують наступні кошториси доходів та видатків: індивідуальні, зведені та на централізовані поставки.

Індивідуальні кошториси доходів та видатків, складають митні установи по кожному коду програмної класифікації, які подаються на узгодження та подальше затвердження Держмитслужбою.

Зведені кошториси доходів та видатків представляють собою зведені показники індивідуальних кошторисів доходів та видатків митних установ по функціональній класифікації, які складаються Державною митною службою України і представляються в Міністерство фінансів України та Держказначейству.

В кошториси на централізовані поставки, які здійснюються Держмитслужбою, включаються асигнування тільки в тих випадках, коли проведення таких міроприємств за рахунок бюджету дозволено законодавством України.

Кошторис доходів та видатків митних установ має дві складові:

Загальний фонд, який містить обсяг надходжень загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання митними установами основних функцій.

Спеціальний фонд кошторису утворюється за рахунок поступлень спеціального фонду бюджетуі розподіляється на видатки у відповідності до економічної класифікації на проведення видатків спеціального призначення, а також на реалізацію пріорітетних міроприємств, пов”язаних з виконанням основних функцій.Отже в спеціальному фонді кошторису вказуються кошти, які поступають із спеціального фонду державного бюджету на покриття відповідних видатків.

Формування доходів спеціального фонду проводиться на основі розрахунків доходів, які розраховуються по кожному виду доходів, які плануються на рік. При складанні таких розрахунків врвховуються наступні показники:

об”єм тих чи інших платних послуг, які будуть надаватися, а також інші розрахункові показники (площа приміщення і вартість обладнання, які здаються в оренду, кількість місць в гуртожитку і т.д.) і розмір плати в розрахунку на одиницю, який повинен встановлюватись у відповідності до законодавчої бази. При формуванні показників, на основі яких обраховуються доходи планового року, обов”язково враховується рівень їх фактичного виконання за останній звітний рік.

Спеціальний фонд кошторису представляє собою зведені показники по всіх видах надходжень і відповідні напрями використання по видах надходжень.

План асигнувань із загального фонду бюджету митних установ представляє собою помісячний розподіл видатків по кошторису для загального фонду по скороченій економічній класифікації, і регламентує взяття зобов’язань ( придбання товарів (робіт, послуг), укладання угод і здійснення інших аналогічних операцій на протязі бюджетного року, у відповідності до якого необхідно здійснювати платежі на протязі року.План асигнувань являється невідємною частиною кошторису доходів та видатків митної установи та затверджується одночасно.

Лімітна довідка про бюджетні асигнування представляє собою документ, який відображає затвердженні бюджетні призначення і їх помісячний розподіл.

Затверджені кошториси, плани асигнувань і штатні розклади митних установ скріплюються гербовою печаткою і підписуються Головою Держмитслужби.Форми кошторису доходів та видатків, плану асигнувань із загального фонду бюджету, зведені показники спеціального фонду кошторису, штатного розкладу і інших документів, які використовуються в процесі виконання бюджету затверджуються наказом Міністерства фінансів України.

В основі системи бюджетного обліку лежить бюджетна класифікація, яка представляє собою єдину систематизовану, функціональну групіровку доходів і видатків по однорідних ознаках і забезпечує загальнодержавне і міжнародне співставлення бюджетних даних. Бюджетна класифікація затверджується наказом Міністерства фінансів україни.

Функціональна класифікація характеризує склад видатків бюджету по галузях народного господарства ( державне управління, судова влада, національна оборона, наука, охорона здоров’я і ін.).

Відомча класифікація представлена у вигляді переліку головних розпорядників бюджетних коштів ( міністерства, управління, відомства, служби і ін.).

Економічна класифікація видатків бюджету відповідає класифікації доходів і складається із:

-поточних видатків, пов’язаних з оплатою товарів і послуг, субсидій і поточних трансфертів;

-капітальних видатків, пов’язаних з придбанням основного капіталу (придбання предметів і обладнання терміном служби більше одного року, капітальне будівництво і капітальний ремонт), придбання землі і нематеріальних активів, капітальних трансфертів.

Нерозподілені видатки (здійснюється із резервних фондів Кабінету міністрів).

Кредитування за вирахуванням погашення ( включає в себе платежі бюджету всіх рівнів, в результаті яких у них появляються фінансові вимоги до інших економічних одиниць, або надання кредитів за вирахуванням сум повернення ).

У відповідності до Закону україни “ Про Державний бюджет” в перелік захищених статей видатків загального фонду по економічній структурі видатків вклчені:

Оплата праці працівників бюджетних установ ( код 1110 );

Нарахування на оплату праці ( код 1120 );

Придбання медикаментів ( код 1132 );

Забезпечення продуктами харчування ( код 1133 );

Трансферти населенню ( код 1340 ).

Фінансування через органи Державного казначейства.

Митні установи при переході на фінансування через органи Державного казначейства відкривають регістраційні рахунки.Порядок відкриття реєстраційних рахунків установлений Інструкцією про відкриття реєстраційних рахунків органами Державного казначейства України.

Планом рахунків для обліку фінансування митних установ передбачено декілька рахунків:

31 “ Рахунки в банках “;

32 “ Рахунки в казначействі “;

68 “ Внутрівідомчі розрахунки “;

70 “ Доходи загального фонду “.

Для обліку руху грошових коштів на регістраційних рахунках, відкритих в органах Державного казначейства України, використовується рахунок 32 “рахунки в казначействі“.

До рахунку 32 відкриваються наступні субрахунки:

321 “ Реєстраційні рахунки”;

322 “ Лицеві рахунки “;

323 “ Спеціальні регістраційні рахунки для обліку спеціальних коштів “;

324 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку сум за дорученнями “;

325 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум “;

326 “ Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших власних надходжень”;

328 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку субвенцій, отриманих із бюджету іншого рівня “;

329 “ Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших доходів спеціального фонду“.

Внутрішні розрахунки.

До рахунку 68 “ Внутрішні розрахунки” відкриваються такі субрахунки:

681 “ Внутрішні розрахунки по загальному фонду”;

682 “ Внутрішні розрахунки по спеціальному фонду “.

На субрахунку 681 “ внутрішні розрахунки по загальному фонду” нижчестоящі розпорядники ( митні установи ) грошових коштів обліковують суми загального фонду, отримані від вищестоящого розпорядника грошових коштів.В свою чергу, вищестоящі розпорядники грошових коштів на цьому субрахунку обліковують суми проведених перерахунків із загального фонду підвідомчим установам.

На субрахунку 682 “Внутрішні розрахунки по спеціальному фонду“ нищестоящі розпорядники обліковують суми коштів спеціального фонду, отримані від вищестоящих розпорядників (Держмитслужби) грошових коштів.

Крім розглянутих вище рахунків, головні розпорядники грошових коштів для обліку сум доходів загального фонду кошторису використовують рахунок 70 “Доходи загального фонду “

3.Матеріально-технічне забезпечення: основні та оборотні засоби, які використовуються митними установами для нормального функціонування та забезпечення безперебійної роботи.

До матеріально-технічного забезпечення відносяться:

-техніка, будівлі, споруди разом з матеріалами, необхідними для їх функціонування ( паливо, запасні частини та ін.);

-матеріали, необхідні для підтримання в робочому стані засобів праці, що використовуються лише для зберігання предметів або для забезпечення матеріальних умов праці (робочі будівлі, засоби зв’язку й транспорту та ін.).

Технічні засоби митного контролю – використовуються для здійснення митного контролю, які повинні бути безпечні для життя та здоров’я людини, тварин і рослин, та такі, що не завдають шкоди підприємствам і громадянам. Технічні засоби митного контролю можна розподілити на пошукові засоби, засоби ідентифікації та засоби аудіовізуального контролю.

До пошукових засобів митного контролю відносяться:

Рентгенапарати. Ренгенівські апарати перетворюють електричну енергію в ренгенівське випромінювання. Тому при проходженні ренгенівських променів через предмет у них закладається інформація про його конструкцію і внутрішню будову. Сучасні рентгенапарати обладнані телевізійними камерами та моніторами, що створюють комфортабельні умови для роботи оператора. Причому тільки вони можуть дати найбільш достовірну інформацію про наявність прихованих вкладень за дуже короткий час.

Металошукачі. Металошукачі призначені для виявлення металевих предметів у неметалічному середовищі.Це один із головних видів технічних засобів контролю. Як стаціонарні металошукачівикористовуються декілька типів приладів, наприклад типу “КС-7“, “ Метекс “.

Переносні металошукачі типів “ МКХ-900”,”МКД-9903”,” КС-1”, “Денсок“, “Гама“, “ІМ-1” живляться від батарей, які розміщуються в корпусі приладу або у виносному пеналі при роботі приладу в зоні від’ємних температур.

Доглядові дзеркала. Для догляду важкодоступних неосвітлених місць у транспортних засобах використовуються комплекти дзеркал з підсвіченням. Для догляду в кабінах та салонах автомашин, літаків та інших місцях можна застосовувати дзеркала типу “CF-142”, телескопічна ручка яких складається з двох частин.

Електрощуп. Завдяки маленькому діаметру лампочки електрощупом можна з успіхом користуватися при підсвітленні вузьких щілин з меблями,ящиками, простору за решітками вентиляції та в багатьох інших місцях. У ряді випадків щуп можна з успіхом використовувати як ліхтар.

Ендоскопи. Трубка доглядова гнучка ТСГ призначена для неруйнуючого контролю елементів конструкції.

Трубка доглядова ТСС використовується для візуального контролю важкодоступних порожнин транспортних засобів і вантажів при їх огляді.

Блок підсвічування БП призначений для створення необхідного рівня освітленості об”єктів, що досліджуються.

Зарядний пристрій ЗУ застосовується для підзарядки акумуляторів.

Фотоперехідник ФП призначений для приєднання трубки доглядової до фотоапаратів.

Галогенові акумуляторні ліхтарі. Призначені для використання у вибухонебезпечних, задимлених і вологих середовищах, при догляді великих ємкостей, цистерн і трюмів на транспортних засобах, мають підвищений рівень світлового потоку.Типи галогенових акумуляторних ліхтарів- “Rangersun”, “Mag-lite”, “Varta”.

Ультрафіолетові ліхтарі. Складаються з перетворювача напруги та двох ламп: одна - джерело звичайного світла, друга - ультрафіолетового. Лампа ультрафіолетового світла дозволяє побачити в ряді випадків сліди підробок митних документів,валюти.

Мініскопи. Це портативні мікроскопи тридцятикратного збільшення.

Детектори контрабанди. Мають джерело ренгенівського випромінювання, за допомогою якого визначаються наявність та ступінь заповненості порожнеч у різноманітних предметах.

Засоби ідентифікації, визначення якісних та кількісних характеристик.

При проведенні митного контролю постають питання, пов’язані з необхідністю визначення якісних та кількісних характеристик. Для цих цілей використовуються наступні засоби ідентифікації:

Електронні ваги. Для визначення ваги дорогоцінних каменів та металів, а також для зважування речовин при проведенні лабораторних аналізів використовуються електронніпрецезійні ваги. Для зважування багажу та великовантажних транспортних засобів застосовуються ваги, розраховані на відповідну вагу і виконані у стаціонарному або портативному варіанті.

Детектори дорогоцінних металів. Тестер золота призначений для швидкого і точного визначення вмісту золота різних кольорів від 210 до 958 проби.

Детектори діамантів. Портативні детектори діамантів використовуються для визначення в оперативних умовах природних діамантів та їх штучних імітацій.

Детектор наркотиків. Призначений для виявлення головних рослинних наркотичних речовин, які не піддавалися попередній хімічній обробці.

Детектор валюти. Використовується для визначення справжності іноземної валюти.

Дозиметри. Переносний мікропроцесорний дозиметр призначений для вимірювання потужності польової еквівалентної дози та накопиченої дози гамма-випромінювання.

Каратоміри. Визначають розмір перснів,приблизну вагу перлів та дорогоцінних каменів в оправі та без неї.

Комплекти хімічних реактивів. Комплект індикаторів вибухових речовин призначений для виявлення вибухових речовин.

Засоби контролю аудіовізуальних матеріалів.

До них відносяться: відео- та аудіомагнітофон, засоби обчислювальної техніки, програвачі (платівок, лазерних компакт-дисків), слайдоскопи, кінопроектори, засоби стирання магнітних записів.

З метою вдосконалення обліку наявності і визначення потреб у технічних засобах, технічних засобах митного контролю і зв’язку затверджені норми оснащення технічними засобами окремих підрозділів і митних установ України.

3.6. Форменний одяг митних органів України.

Форменний одяг для виконання оперативної роботи.

Службові особи митних органів України забезпечуються форменним, спеціальним одягом та взуттям у відповідності до норм забезпечення речовим майном.

Спеціальним одягом та взуттям забезпечуються працівники митних установ при:

-виконанні робіт з огляду транспортних засобів (морських, річкових суден, залізничних вагонів, локомотивів, автотранспорту, літаків, вантажів, контейнерів і багажу що транспортується окремо);

-виконанні робіт з огляду поштових посилок і мішків з поштовою кореспонденцією, що прибувають із-за кордону і відправляються за кордон; працівники чергових служб митних органів України.

Оперативні підрозділи спеціального призначення (митна варта) в митних установах забезпечуються додатковим одягом.

3.7.Автомобільна служба митних органів.

Кількість автомобілів, що утримуються в підрозділах митних органів, визначається їх оперативно-службовою діяльністю, планами будівництва та експлуатації митних об’єктів і затверджується наказом Голови ДМСУ.

Поставку автомобілів для митниць здійснює Автотранспортне митне господарство ДМСУ.

Автомобілі, які надійшли на баланс митного підрозділу, підлягають реєстрації (перереєстрації) в органах ДАІ незалежно від їх технічного стану впродовж 10 днів від часу придбання (отримання) чи переобладнання.

Приймання передача автомобіля оформляється актом, який затверджується головою комісії, призначеної наказом начальника митної установи.

До експлуатації автомобілів допускається персонал, який знає їх устрій, правила експлуатації, а також хто засвоїв правила безпеки при поводженні з ними та має посвідчення відповідної категорії.

Після реєстрації автомобіль закріплюється за конкретним водієм наказом по митному органу.

 

< Попередня   Наступна >