Головна Науково-практичні коментарі Кодекс законів про працю Глава XVI (ст.243-252) Стаття 250. Відрахування підприємствами, установами, організаціями коштів профспілковим організаціям на проведення культурно-масової і фізкультурної роботи

Стаття 250. Відрахування підприємствами, установами, організаціями коштів профспілковим організаціям на проведення культурно-масової і фізкультурної роботи

Кодекс законів про працю - Глава XVI (ст.243-252)
321

Стаття 250. Відрахування підприємствами, установами, організаціями коштів профспілковим організаціям на проведення культурно-масової і фізкультурної роботи

Власники або уповноважені ними органи зобов'язані відраховувати кошти профспілковим організаціям на проведення культурно-масової і фізкультурної роботи в розмірах, передбачених колективним договором, але не менш як 0,3 відсотка фонду оплати праці.

(Стаття 250 із змінами, внесеними згідно з Указом IIВР № 4617-1 Овід 24.01.83, в редакції Закону № 2343-111 від 05.04.2001)

1.  Власник або уповноважений ним органи зобов'язані відраховувати кошти профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менш як 0,3 відсотка фонду оплати праці з віднесенням цих сум на валові витрати, а у бюджетній сфері — за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань (ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в редакції Закону від 13 грудня 2001 р. № 2886-111).

2.  Відраховувати кошти профспілковим органам на культурно-масову і фізкультурну роботу повинні підприємства, установи, організації незалежно від їх відомчої підлеглості та форми власності.

3.  Розмір відрахувань визначається колективним договором, проте не може становити менше як 0,3 відсотка фонду оплати праці.

4.  Кошти на культурно-масову і фізкультурну роботу перераховуються профспілковим комітетам на їх поточні рахунки щомісячно водночас з отриманням у банку грошей на виплату заробітної плати за другу половину місяця.

Надходження і видатки за рахунок відрахувань підприємств, установ і організацій включаються в загальний кошторис профспілкового комітету і затверджуються на загальних зборах (кон

ференціях) членів профспілки.

5. Отримані від підприємств, установ і організацій кошти витрачаються профспілковим комітетом на організацію лекцій, доповідей, виставок, екскурсій, походів; розвиток художньої самодіяльності; позашкільну роботу з дітьми працівників підприємства, установи, організації; підготовку і перепідготовку кадрів культурних і фізкультурних установ; придбання книг і наочного приладдя; створення баз прокату культурного і спортивного інвентаря та туристського спорядження; організацію любительських кіностудій і фотоклубів, дитячих технічних станцій, кімнат школяра; організацію культурного відпочинку працівників.

 

< Попередня   Наступна >