Головна Науково-практичні коментарі Кодекс законів про працю Глава ХІІI (ст.187-200) Стаття 195. Відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років

Стаття 195. Відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років

Кодекс законів про працю - Глава ХІІI (ст.187-200)
143

Стаття 195. Відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

(Стаття 195 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 2240-10 від 29.07.81; в редакції Закону № 117-XIV від 18.09.98)

1. Особам віком до 18 років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день у зручний для них 'час.

У перший рік роботи щорічна основна відпустка неповнолітнім надається за їх заявою до настання шестимісячного строку безперервної роботи на даному підприємстві, в організації, установі.

Робочий рік, на відміну від календарного, відраховується з першого робочого дня фактичної роботи. Наприклад, якщо працівник приступив до виконання своїх трудових обов'язків 12 січня 1999 року, то його робочий рік становить період з 12 січня 1999 року до 12 січня 2000 року.

2. Наступні відпустки неповнолітньому надаються згідно з графіками, складеними на підприємстві, в організації, установі, погодженими з профспілковим комітетом, і з урахуванням бажання неповнолітнього. Про конкретний період надання щорічних відпусток повідомляється працівникові не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком строку, а заробітна плата за час відпустки повинна бути виплачена працівникові за три дні до початку відпустки.

Забороняється ненадання щорічної відпустки протягом робочого року особам віком до 18 років.

Особам до 18 років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

 

< Попередня   Наступна >