Головна Науково-практичні коментарі Кодекс законів про працю Глава Х (ст.139-152) Стаття 152. Передача питання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу або його органу

Стаття 152. Передача питання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу або його органу

Кодекс законів про працю - Глава Х (ст.139-152)
232

Стаття 152. Передача питання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу або його органу

Власник або уповноважений ним орган має право замість накладення дисциплінарного стягнення передати питання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу або його органу.

(Стаття 152 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 8474-10 від 27.02.85; Законом № 871-12 від 20.03.91)

Власник або уповноважений ним орган, передаючи питання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу, позбавляється права оголошувати стягнення за дане порушення трудової дисципліни.

Трудовий колектив може розглянути питання про проступок працівника на загальних зборах, раді трудового колективу.

За порушення трудової дисципліни трудовий колектив може застосувати заходи громадського стягнення — зауваження, громадську догану, ставити питання про притягнення порушників трудової дисципліни до дисциплінарної відповідальності.

При накладенні громадського стягнення трудовим колективом він сам має право зняти його достроково. Трудовий колектив також може ставити питання перед власником або уповноваженим ним органом про зняття дисциплінарного стягнення або про припинення дії інших заходів, що застосовані власником або уповноваженим ним органом за порушення трудової дисципліни, якщо працівник проявив себе з позитивного боку.

 

< Попередня