Стаття 102-1. Оплата праці за сумісництвом

Кодекс законів про працю - Глава VII (ст.94-117)
105

Стаття 102-1. Оплата праці за сумісництвом

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу. Умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначаються Кабінетом Міністрів України.

(Кодекс доповнено статтею 1021 згідно із Законом № 357/96-ВР від 10.09.96)

1.  Сумісництвом вважається виконання працівником у вільний від основної роботи час іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору на тому самому або на іншому підприємстві, в установі, організації або у підприємця, приватної особи за наймом.

Умови роботи за сумісництвом регулюються постановою Кабінету Міністрів України № 245 від 3 квітня 1993 р. та Положенням «Про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінфіну № 43 від 28 червня 1993 р.

2. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану ними роботу без обмеження її певним-розміром (п. 14 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.12.99 р. «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці»). При встановленні сумісникам з погодинною оплатою праці нормованих завдань на основі технічно обгрунтованих норм часу оплата провадиться за фактично виконаний обсяг робіт.

3.  Одержана за роботу за сумісництвом заробітна плата при підрахунку середнього заробітку на основній роботі не враховується, крім зазначених нижче працівників, заробітна плата яких на всіх місцях роботи враховується при обчисленні середнього заробітку:

—  вчителі та викладачі, які працюють в декількох середніх загальноосвітніх та інших навчально-освітніх і вищих навчальних закладах, прирівняні до них за оплатою праці працівники, а та

кож педагогічні працівники дошкільних виховних, позашкільних та інших навчально-виховних закладів;

— медичні і фармацевтичні працівники лікувально-профілактичних та санітарно-епідеміологічних установ охорони здоров'я, аптек, установ соціального забезпечення, дитячих будинків, шкіл-інтернатів для дітей-сиріт, а також дітей, які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку, дитячих дошкільних виховних закладів, медико-соціальної експертизи;

— сестри милосердя товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця України.

Заробітна плата, отримана за сумісництвом, враховується при розрахунку середнього заробітку для визначення розміру пенсії (ст. 66 Закону України «Про пенсійне забезпечення»).

 

< Попередня   Наступна >