Стаття 27. Види співучасників

Загальна частина - Розділ VI (ст.26-31)
84

Стаття 27. Види співучасників

1. Співучасниками злочину, поряд із виконавцем, є організатор, підбу­рювач та пособник. 2. Виконавцем (співвиконавцем) є особа, яка у співучасті з іншими суб’єктами злочину безпосередньо чи шляхом використання інших осіб, що відповідно до закону не підлягають кримінальній відповідальності за скоєне, вчинила злочин, передбачений цим Кодексом. 3. Організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (зло­чинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи ор­ганізовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації. 4. Підбурювачем є особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, при­мусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення зло­чину. 5. Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню злочину іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати зло­чинця, знаряддя чи засоби вчинення злочину, сліди злочину чи предмети, здобуті злочинним шляхом, придбати чи збути такі предмети, або іншим чином сприяти приховуванню злочину. 6. Не є співучастю не обіцяне заздалегідь переховування злочинця, знарядь і засобів вчинення злочину, слідів злочину чи предметів, здобу­тих злочинним шляхом, або придбання чи збут таких предметів. Особи, які вчинили ці діяння, підлягають кримінальній відповідальності лише у випадках, передбачених статтями 198 та 396 цього Кодексу. 7. Не є співучастю обіцяне до закінчення вчинення злочину не­повідомлення про достовірно відомий підготовлюваний або вчинюваний злочин. Такі особи підлягають кримінальній відповідальності лише у ви­падках, коли вчинене ними діяння містить ознаки іншого злочину.

 

1. У частині 1 ст. 27 КК, крім ви

конавця, вказуються такі види співучас­ників: організатор, підбурювач і пособник. В основу такого поділу співучас­ників покладені об’єктивні ознаки: характер їх участі у вчиненні злочину. Кожний з них виконує різні ролі (функції).

2. Виконавцем (співвиконавцем) за ч. 2 ст. 27 КК вважається особа, яка у співучасті з іншими суб’єктами злочину безпосередньо чи шляхом вико­ристання інших осіб, які не є суб’єктами злочину, вчинила конкретний злочин. Із цього випливає, що виконавцем визнається особа, яка своїми активними діями чи бездіяльністю виконала у повному обсязі або частково об’єктивну сторону конкретного складу злочину. Причому злочин може бути вчинено як одним, так і двома чи більше виконавцями — співвико-навцями. Між співвиконавцями може бути й розподіл ролей у виконанні .злочину. Але цей розподіл завжди має “технічний” характер — у межах виконання об’єктивної сторони одного й того ж складу злочину. При роз­бої виконавцем злочину є не лише той, хто шляхом нападу протиправне заволодів чужим майном, а й той, хто в момент такого заволодіння засто­совував насильство до особи, яка зазнала нападу, чи загрожував застосу­ванням такого насильства. Виконавцем у цьому злочині є і той, хто, на­приклад, тільки тримав потерпілого за руки, позбавляючи його можливості пручатися. Усі їді особи — виконавці (співвиконавці) розбою, тому що ко­жен з них виконував якусь частину об’єктивної сторони злочину (розбою). Отже, виконавцем (співвиконавцем) визнається особа, яка своїми діями разом з іншими співучасниками безпосередньо у повному обсязі (чи част­ково) виконала склад злочину, передбачений певною статтею Особливої частини КК. Без виконавця немає співучасті, бо тільки він учиняє злочин, задуманий всіма співучасниками, він реалізує умисел інших співучасників. І в цьому розумінні виконавець — визначальна, центральна фігура у співу­часті.

Виконавцем згідно з ч. 2 ст. 27 КК визнається й особа, яка використовує для вчинення злочину осіб, які не є суб’єктами злочину. У цих випад­ках має місце посереднє заподіяння (посередня винність), яке в цілому ви­ключає співучасть у злочині. Оскільки фактичним (так би мовити, фізичним) виконавцем злочину виступає особа, яка не є суб’єктом кримінальної відповідальності внаслідок неосудності або недосягнення віку кримінальної відповідальності (наприклад, доросла особа залучає до вчинення крадіжок чужого майна малолітніх), ця особа, яка фактично вчинила злочин, не не­се кримінальної відповідальності. Та ж особа, яка використовує неосудно­го або особу, яка не досягла віку кримінальної відповідальності, розгля­дається як виконавець учиненого злочину. Посереднє заподіяння відповідно до п. 9 ст. 67 КК розцінюється як обставина, що обтяжує пока­рання.

Як посереднє заподіяння, треба розглядати і вчинення особою злочину внаслідок фізичного чи психічного примусу, виконуючи наказ чи розпоряд­ження за наявності обставин, що виключають злочинність діяння (статті 40, 41 КК). У таких випадках відповідальність як виконавець несе особа, яка за­стосовувала до фізичного виконавця злочину фізичний чи психічний при­мус або видавала наказ чи розпорядження, внаслідок чого злочин було вчи­нено. На тих же підставах повинна відповідати і особа, яка ввела іншу осо­бу в оману і та внаслідок цього вчинила злочин.

3. Організатор (ч. З ст. 27 КК) — це особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) учиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала при­ховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації. Організатор посідає особливе місце серед співучасників, він голо­вний серед них, як правило, ініціює, регулює і спрямовує всю їхню злочин­ну діяльність. Діяльність організатора може бути спрямована на вчинення одного чи декількох злочинів (двох чи більше).

У законі вирізняють такі види організаторів злочину:

1) особа, яка організувала вчинення злочину, — це співучасник, який ініціює вчинення злочину, об’єднує інших співучасників, спрямовує їхні дії, розподіляє ролі між ними, намічає й розробляє план певного злочину (декількох злочинів), координує діяльність співучасників, розподіляє їхні обов’язки та функції, визначає майбутню жертву чи об’єкти злочину. Організація злочину виявляється у формі змови, доручення, наказу. За обсягом дії організатора завжди ширші підбурювання й пособництва. У багатьох випадках особа, яка організувала вчинення злочину, — це водночас і його ініціатор;

2) організатор — особа, яка керувала підготовкою або вчиненням злочину, — це співучасник, який виконує головну роль при підготовці або вчиненні кон­кретного злочину. Дії організатора, який керує підготовкою злочину, поляга­ють в організаційних діях, спрямованих на підшук співучасників, віднайден­ня або пристосування засобів чи знарядь учинення злочину, усунення пере­шкод, організацію і проведення змови на вчинення злочину, на інші дії щодо умисного створення умов для вчинення злочину. Керуванням підготовкою злочину охоплюється також розподіл обов’язків між співучасниками, розроб­ка плану, приховування злочину та його співучасників та ін.

Керування вчиненням злочину — це діяльність організатора, безпосередньо спрямована на виконання співучасниками об’єктивної сторони конкретного злочину (злочинів). Керуванням учиненням злочину охоплюється: коорди­нація дій між співучасниками, їх інструктаж, визначення послідовності їхніх дій, організаційна діяльність щодо приховування злочину і злочинців. При цьому не обов’язково, щоб організатор, як керівник учинення злочину, був на місці злочину: таке керування може здійснюватися по телефону, радіозв’язку тощо. Головною ознакою цього виду організатора є те, щоб він своїми діями безпосередньо забезпечив (організував, скерував) виконання співучасниками об'єктивної сторони конкретного складу злочину;

3) організатор — особа, яка створила організовану групу чи злочинну організацію або керувала ними. Створення організованої групи чи злочинної ор­ганізації — це широкий комплекс дій щодо утворення з декількох осіб (трьох і більше) спільного злочинного об’єднання — організованої групи чи злочин­ної організації (див. коментар до ст. 28 КК). Ці дії можуть виявлятись у підшуканні співучасників, їх згуртуванні, підбурюванні до злочинної діяльності, розподілу ролей, постановці завдання тощо.

Керування організованою групою чи злочинною організацією — це керування діяльністю злочинного угруповання, забезпечення функціонування, реалізація його цілей і завдань. Причому організатор може очолювати одну злочинну групу чи навіть керувати об’єднанням із двох або більше груп. Створення й керівництво групою може виражатися у розробці самої стратегії майбутньої злочинної діяльності (як правило, у значних організованих злочинних групах, коли має місце своєрідне ідейне об’єднання організованої злочинної діяль­ності), а також у встановленні контакту з іншими злочинними групами;

4) організатор — особа, яка забезпечує фінансування злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації, співучасник, який, наприклад, фінансує (в повному чи частковому обсязі) дії інших співучасників — вико­навців, пособників, послуги охоронців, технічного персоналу, а також виробництво чи транспортування заборонених предметів — наркотиків, фальси­фікованих спиртних напоїв тощо. Джерела фінансування злочинної діяль­ності можуть бути різні — особисті гроші організатора, інших осіб чи зло­чинних угруповань. Для визнання наявності цього виду організаторства не має значення цільове призначення фінансування злочинної діяльності ор­ганізованої групи чи злочинної організації — для забезпечення їх функціонування, вчинення конкретного злочину чи інших цілей;

5) організатор — особа, яка організувала приховування злочинної діяль­ності організованої групи чи злочинної організації, співучасник, який виконує специфічні функції пособницької діяльності у вигляді приховування злочи­ну, злочинців, засобів, слідів злочину, предметів, здобутих злочинним шля­хом, взагалі злочинної діяльності злочинних угруповань. Це, наприклад, діяльність працівника правоохоронного органу, який покриває діяльність організованої групи чи злочинної організації, не викриває злочинців, приховує їх, схованки зброї, майна та грошових коштів, а також майна, здобутого злочинним шляхом, тощо.

З об'єктивної сторони організаторська діяльність повинна відповідати вимогам спільності як ознаки співучасті. Тому дії організатора завжди пере­бувають у причинному зв’язку з тим злочином (злочинами), який учиняє виконавець (співвиконавець).

З суб’єктивної сторони умислом організатора охоплюється той злочин (злочини), що повинен учинити виконавець (виконавці). Організатор бажає чи свідомо допускає вчинення цього злочину і спрямовує свою діяльність на організацію його вчинення. У великих організованих групах, що характери­зуються ієрархією й різноманітними зв’язками, таємністю й конспіра­тивністю, організатор може навіть і не знати конкретного виконавця (співвиконавця), але його умислом охоплюється (хоча б у загальних, родо­вих рисах) учинення певного злочину (злочинів), що входять до плану відповідного злочинного угруповання. Він не тільки передбачає, що в результаті його організаторських дій учиняються або будуть учинені відповідні злочини, а й бажає цього чи свідомо допускає.

4. Підбурювачем (ч. 4 ст. 27 КК) вважається особа, яка схилила іншого співучасника до вчинення злочину. Це означає, що підбурювач викликає у виконавця або в інших співучасників бажання й рішучість учинити злочин, тобто викликає (породжує) у співучасників умисел на вчинення злочину.

З об’єктивної сторони підбурювач схиляє іншого співучасника до вчи­нення злочину і ставить свої дії у причинний зв’язок з тим злочином, що буде вчинений виконавцем. Підбурювання можливе лише на вчинення конкретного злочині) — вбивства, крадіжки, інших злочинів за конкретних об’єктивних обставин, хоча б у їх родових рисах. У той же час не можуть розглядатися як підбурювання до злочину дії особи, яка схиляла іншу людину до пияцтва, застосовування наркотиків, ведення антигромадського, навіть злочинного способу життя чи ворожих відносин між людьми, ревнощів, навіть коли внаслідок цього злочин було вчинено. Але тут треба вста­новити, що підбурювач не схиляв підбурюваного (виконавця, пособника) до вчинення конкретних дій, які містили 6 склад конкретного злочину.

Підбурювання — це завжди активні дії, які впливають на інших співучас­ників і за допомогою яких підбурювач породжує у них (найчастіше у виконавця) рішучість і бажання вчинити злочин. Важливо, що підбурювач поро­джує у інших співучасників умисел на вчинення конкретного злочину. При­чому підбурюванню притаманне те, що ці дії не пригнічують волю підбурю­ваного (при погрозах насильством чи фізичному насильстві) і не фаль­сифікують її (при спонуканні до злочину шляхом омани). Остаточне рішен­ня вчинити злочин належить особі, яку підбурюють. Але бажання (умисел) вчинити його породжує в ній саме підбурювач. У цьому і виявляється спільність дій підбурювача з іншими співучасниками.

Підбурювання з об’єктивної сторони може виявлятись у словесних (вер­бальних) діях, в усній чи письмовій формі, у конклюдентних діях — жестах, міміці, пантомімі. За змістом ці дії можуть бути чітко визначеними або за­вуальованими, але вони повинні мати об’єктивну спрямованість на вчинен­ня іншим співучасником (виконавцем, пособником) певного злочину.

Формами підбурювання згідно з ч. 4 ст. 27 КК є: умовляння, підкуп, по­гроза, примус, інше схиляння співучасника до вчинення злочину.

Умовляння — це прохання (переконання) особи про необхідність учинен­ня злочину. Ці дії можуть мати систематичний характер або бути одноразо­вими.

Підкуп — це схиляння особи до вчинення злочину шляхом обіцянки на­дання їй матеріальної чи іншої майнової вигоди в разі вчинення нею злочину (надання грошей, майна, житла, передача чи збереження прав на майно, звільнення від майнових зобов’язань тощо).

Погроза — це схиляння особи до вчинення злочину шляхом залякування її, заподіянням фізичної шкоди їй чи близькій їй особі (вбивство, тілесні уш­кодження, зґвалтування, пошкодження майна чи вчинення інших проти­правних дій, які визнаються злочином).

Примус — це домагання іншої особи вчинити злочин особою, яка перебу­ває у службовій чи матеріальній залежності від підбурювача.

Схилення до злочину іншим чином — це вчинення інших, крім зазначених вище, дій, за допомогою яких особа схиляє співучасника до вчинення зло­чину. Притаманною ознакою всіх цих дій є те, що підбурювач породжує у виконавця чи іншого співучасника умисел на вчинення злочину. Ступінь впливу підбурювача на співучасника не має значення. Головне те, що він по­винен породжувати у нього умисел на вчинення злочину. Якщо підбурювач, схиляючи співучасника до вчинення злочину, вчинить інший злочин, наприклад, погрозу вбивством (ст. 129 КК), все скоєне кваліфікується за сукупністю злочинів.

Із суб’єктивної сторони підбурювач діє з прямим умислом, прагне вчинен­ня виконавцем певного злочину. Він усвідомлює, що викликає у виконавця (іншого співучасника) рішучість на вчинення злочину (породжує умисел), передбачає розвиток причинного зв’язку між своїми діями і діями виконав­ця і бажає вчинення ним злочину.

5. Пособником згідно з ч. 5 ст. 27 КК є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню злочину іншими співучасниками, заздалегідь обіцяла переховати злочинця, знаряддя, засоби, сліди вчинення злочину, предмети, здобуті злочинним шляхом, придбати, збути такі предмети або іншим чином сприяти прихову­ванню злочину.

Об’єктивні ознаки пособництва. Сприяння вчиненню злочину порадами, вказівками полягає в наданні іншій особі тієї чи іншої інформації щодо найбільш прийнятних способів, прийомів і засобів учинення злочину, а та­кож місця, часу, обставин та об’єктивної обстановки його вчинення. Причому ці поради і вказівки надаються особі, яка вже має намір учинити злочин.

Надання засобів, знарядь злочину полягає у передаванні іншим співучас­никам засобів, знарядь учинення злочину, наприклад, зброї, інших предметів матеріального характеру для вчинення тих чи інших злочинів, які най­частіше характеризуються руйнуванням матеріальних (фізичних) об’єктів або предметів. Але поняттям “засоби, знаряддя злочину” охоплюються й носії комп'ютерної інформації при вчиненні, приміром, злочинів у сфері використання електронно-обчислювальних машин (див. коментар до роз­ділу XVI). Засоби та знаряддя мають призначення полегшувати вчинення злочину винуватцеві і досягати злочинного результату (поняття “засоби і знаряддя” злочину див. коментар до ст. 14 КК).

Усунення перешкод полягає в ліквідації перешкод, що заважають реалізації злочинного наміру співучасників. Воно може бути вчинене в актив­них діях (наприклад, учинення службового підроблення (ст. 366 КК), відключення сигналізації охоронюваного об’єкта) або в бездіяльності, в невиконанні особою покладених на неї обов’язків (приміром, невключення сигналізації чи засобів зв’язку тощо).

Переховування злочинця, знарядь, засобів, слідів учинення злочину чи пред­метів, здобутих злочинним шляхом, а також придбання чи збут таких предметів утворюють співучасть у злочині і є пособництвом у випадку, ко­ли вони були обіцяні виконавцеві або співучасникові злочину ще до почат­ку виконання злочину чи під час його вчинення.

Переховування злочинця має виявитися у наданні йому помешкання, підробленні документів, зміні зовнішнього вигляду тощо.

Переховування знарядь, засобів, слідів учинення злочину або предметів, здобутих злочинним шляхом, означає знищення зазначених предметів чи їх приховування, зберігання речей, майна, які були предметом учинення зло­чину, придбання або продаж майна, здобутого злочинним шляхом, тощо. При цьому виді пособництва співучасник, обіцяючи надати певну допомогу злочинцеві, ставить свої дії в причинний зв’язок зі злочином, який учи­няється виконавцем, що й дає підставу визнати його співучасником злочи­ну. Форма, у якій іншому співучасникові обіцяно було надати допомогу, мо­же бути різною (усною чи письмовою, що значення для пособництва не має).

Якщо зазначені дії відбулися за відсутності обіцянки до початку злочину (чи на момент його вчинення), вони можуть розглядатися як пособництво (співучасть у злочині) лише у випадках, коли ці дії вчиняються систематич­но (наприклад, систематичне придбання або продаж майна, здобутого зло­чинним шляхом, систематичне зберігання грошей, майна, які були предме­том злочину, тощо). У таких випадках внаслідок систематичного вчинення перелічених дій виконавець має підстави розраховувати на подібне сприян­ня з боку пособника й у майбутньому, і тому між діями останнього й вико­навця злочину є як необхідний причинний зв’язок, так і єдність умислу на спільне вчинення злочину.

Заздалегідь дана обіцянка приховування злочину іншим чином — це обіцян­ка вчинити будь-які інші дії, крім зазначених у ч. 1 ст. 27 КК. Суттєвою ознакою є те, що вони спрямовані на приховування злочину й були обіцяні заздалегідь до його вчинення (обіцянка не відкривати кримінальної справи, знищення чи закриття кримінальної справи, знищення або фальсифікація доказів справи, обіцянка підкупу посадовців правоохоронних органів тощо).

Усі зазначені в ч. 5 ст. 28 КК види дій пособництва за їх характером (з точки зору зовнішнього прояву) поділяються на фізичне й інтелектуаль­не пособництво. Фізичне пособництво полягає в наданні засобів або знарядь злочину чи усунення перешкод. Інтелектуальне пособництво полягає у наданні порад і вказівок, а також у заздалегідь даній обіцянці переховування злочинця, знарядь, засобів, слідів учинення злочину чи предметів, здобутих злочинним шляхом, придбання або збут цих предметів, обіцянка іншим чином сприяти приховуванню злочину. Інтелектуальний вид пособиицтва слід відрізняти від дій підбурювача, який своїми діями схиляє виконавця чи інших співучасників до вчинення злочину, породжує у них умисел. Навпа­ки, інтелектуальне пособництво лише зміцнює у співучасника рішучість, умисел учинити злочин, який сформувався у свідомості співучасника ще до дій пособника.

З об’єктивної сторони пособництво характеризується умисною формою вини — пособник усвідомлює, що він сприяє вчиненню злочину іншому співучаснику і бажає цього чи свідомо допускає.

6. Згідно з ч. 6 ст. 27 КК не є співучастю не обіцяне заздалегідь перехо­вування злочинця, знарядь, засобів, слідів учинення злочину чи предметів, здобутих злочинним шляхом, придбання або збут таких предметів. Особи, які вчинили ці діяння, підлягають кримінальній відповідальності лише у ви­падках, передбачених статтями 198 і 396 цього Кодексу.

7. Відповідно до ч. 7 ст. 27 КК не є співучастю обіцяне до закінчення вчи­нення злочину неповідомлення про достовірно відомий підготовлюваний або вчинюваний злочин. Такі особи підлягають кримінальній відповідальності лише у випадках, якщо вчинене ними діяння містить ознаки іншого злочину.

8. Як випливає зі змісту ст. 27 КК, співучасники при вчиненні злочи­ну можуть виконувати різні функції з точки зору вчинення ними об’єк­тивної сторони складу злочину. З урахуванням цього виділяють просту форму співучасті і складну. Проста форма має місце, коли при вчиненні злочину всі співучасники виконують безпосередньо своїми діями об’єк­тивну сторону складу злочину в повному її обсязі чи частково. Ця форма співучасті отримала назву співвиконавство, яке охоплюється ч. 2 ст. 27 КК. Складна форма співучасті передбачає розподіл співучасників залежно від ролей, які вони виконують при вчиненні об’єктивної сторони складу злочину. За цієї форми співучасті, крім виконавців, є й інші співу­часники — організатор, підбурювач, пособник. Причому для цієї форми співучасті достатньо, щоб, крім виконавця, був хоча б ще один співучас­ник — організатор, підбурювач чи пособник. Тут є місце різним ком­бінаціям — може бути декілька виконавців (співвиконавців), декілька ор­ганізаторів, підбурювачів чи пособників. Усі. їхні дії охоплюються понят­тям “складна форма співучасті”.

 

< Попередня   Наступна >