Стаття 1. Завдання Кримінального кодексу України

Загальна частина - Розділ І (ст.1-2)
63

Загальна частина

Розділ І

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 1. Завдання Кримінального кодексу України

1. Кримінальний кодекс України має своїм завданням правове забез­печення охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, гро­мадського порядку та громадської безпеки, довкілля, конституційного ус­трою України від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки люд­ства, а також запобігання злочинам. 2. Для здійснення цього завдання Кримінальний кодекс України виз­начає, які суспільне небезпечні діяння є злочинами та які покарання за­стосовуються до осіб, що їх вчинили.

 

1. Кримінальний кодекс України — це єдиний нормативно-правовий акт, прийнятий Верховною Радою України відповідно до її конституційних повноважень, який містить у собі кримінально-правові норми про злочин та покарання.

2. Частина 1 ст. 1 визначає, що Кримінальний кодекс (далі — КК) має два основних завдання. Перше — це охорона суспільних відносин від суспільне небезпечних посягань. Об’єктом охорони відповідно до ч. 1 ст. 1 КК виступають права і свободи людини і громадянина, власність, громадський порядок та громадська безпека, довкілля, конституційний лад України, мир і безпека людства.

3. Специфіка кримінально-правових норм полягає в тому, що вони є нор­мами-заборонами: під загрозою покарання в них забороняється певна суспільне небезпечна поведінка. Саме цим поруч із завданням охорони суспільних відносин Кримінальний кодекс вирішує й інше завдання — запобігання злочинам, попередження про правові наслідки їх вчинення.

4. Для здійснення цих завдань Кримінальний кодекс відповідно до ч. 2 ст. 1 визначає, які суспільне небезпечні діяння є злочинами та які покаран­ня застосовуют

ься до осіб, що їх вчинили (щодо поняття покарання див. коментар до статей 11 та 50 КК).

У Кримінальному кодексі дано вичерпний перелік злочинів і вичерпний перелік покарань, що є забезпеченням принципу законності у вирішенні пи­тань кримінальної відповідальності та покарання: немає злочину — немає покарання без указання на це в кримінальному законі.

 

Наступна >