Стаття 434. Погане поводження з військовополоненими

Особлива частина - Розділ ХІХ (ст.401-435)
125

Стаття 434. Погане поводження з військовополоненими

Погане поводження з військовополоненими, яке мало місце неод­норазово, або пов'язане з особливою жорстокістю, або спрямоване про­ти хворих і поранених, а також недбале виконання обов'язків щодо хво­рих і поранених особами, на яких покладено їх лікування і піклування про них, за відсутності ознак більш тяжкого злочину — караються позбавленням волі на строк до трьох років.

 

1. Об'єктом злочину є порядок додержання законів та звичаїв ведення війни. «Женевська конвенція про поводження з військовополоненими» установлює такий порядок поводження з військовополоненими, при якому охороняються їх життя, здоров'я, честь і гідність. Згідно з цією конвенцією у чинному Кодексі передбачена кримінальна відповідальність за погане по­водження з військовополоненими.

Військовополонені — це особи, які входять до складу збройних сил сторо­ни, що перебуває у конфлікті, та які потрапляють під владу противника. Ре­жим воєнного полону поширюється також на особовий склад ополчень, за­гонів добровольців, що входять до їх складу, особовий склад організованих рухів опору тощо.

2. Об'єктивна сторона злочину характеризується суспільне небезпечним діянням у формі: 1) поганого поводження з військовополоненими: а) яке ма­ло місце неодноразово; б) пов'язане з особливою жорстокістю; в) спря­моване проти хворих і поранених; 2) недбалого виконання обов'язків щодо хворих і поранених осіб.

Погане поводження з військовополоненими може виявлятися в діях військовослужбовця, якими спричиняється шкода здоров'ю, порушуються права і честь військовополонених (нанесення побоїв, спричинення тілесних ушкоджень, катування, інші вияви жорстокості). Подібні дії тягнуть відпо­відальність у випадках, коли вони вчинювалися за наявності хоча б однієї із за

значених у ст. 434 КК обтяжуючих обставин: мали місце неодноразово, тобто не менш як двічі, або супроводжувались особливою жорстокістю, або були спрямовані проти поранених та хворих.

Недбале виконання обов'язків щодо хворих і поранених військовополонених полягає в злочинно недбалому виконанні обов'язків подання їм лікарської допомоги і догляду за тими, хто цього потребує. Закон спеціально застерігає, що в таких випадках відповідальність за ст. 434 КК настає тільки тоді, ко­ли відсутні ознаки більш тяжкого злочину.

3. Суб'єктивна сторона поганого поводження з військовополоненими характеризується умисною формою вини, а недбале виконання обов'язків щодо хворих та поранених — необережною формою вини.

4. Суб'єктом поганого поводження з військовополоненими може бути будь-який військовослужбовець, що за тих чи інших обставин вступив у постійний або тимчасовий контакт з військовополоненими.

Суб'єктом недбалого виконання обов'язків можуть бути тільки ті військо­вослужбовці, на яких покладене лікування хворих і поранених або піклування про них. Це можуть бути як військовослужбовці Збройних Сил України, так і особи зі складу армії супротивника, які залучалися для подання лікарської допомоги хворим і пораненим військовополоненим.

 

< Попередня   Наступна >