Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ XVI (ст.361-363) Стаття 363. Порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем

Стаття 363. Порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем

Особлива частина - Розділ XVI (ст.361-363)
200

Стаття 363. Порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем

1. Порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчис­лювальних машин, їх систем чи комп'ютерних мереж особою, яка відповідає за їх експлуатацію, якщо це спричинило викрадення, перекру­чення чи знищення комп'ютерної інформації, засобів її захисту, або незаконне копіювання комп'ютерної інформації, або істотне порушення робо­ти таких машин, їх систем чи комп'ютерних мереж, — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займа­тися певною діяльністю на строк до п'яти років, або виправними робота­ми на строк до двох років. 2. Те саме діяння, якщо воно заподіяло істотну шкоду, — карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмежен­ням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

 

1. Предмет злочину — автоматизовані електронно-обчислювальні маши­ни (комп'ютери), їх системи або комп'ютерні мережі (див. коментар до ст. 361 КК).

2. Об'єктивна сторона злочину полягає у порушенні правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних машин, їх систем чи комп'ютерних мереж. Правила експлуатації ЕОМ — це будь-які технічні правила, що регламентують порядок використання таких машин, збережен­ня комп'ютерної інформації, а також забезпечення засобів захисту автомати­зованих електронно-обчислювальних машин. Порушення правил може вира­жатися як в активних діях, коли особа вчинює дії всупереч розпоряджен­ням, закріпленим у правилах, так і у формі бездіяльності — невиконання обов'язків з належного використання (обслуговування) ЕОМ.

Об'єктивна ст

орона злочину передбачає не тільки вчинення діяння (по­рушення правил експлуатації ЕОМ), а й настання суспільне небезпечних наслідків у виді: викрадення, перекручення, знищення комп'ютерної інфор­мації або засобів її захисту, незаконного копіювання комп'ютерної інформації, істотного порушення роботи ЕОМ, їх систем чи мереж (див. коментар до статей 361, 362 КК).

Незаконне копіювання комп'ютерної інформації виявляється у виготов­ленні і привласненні копії («дубліката») носія інформації (дискети, вінчес­тера тощо). Причому виготовлення копії завжди має бути незаконним: осо­ба не мала ні дійсного, ні передбачуваного права на такі дії, вони були вчи­нені без дозволу власника інформації або з порушенням установленого по­рядку. Істотне порушення роботи електронно-обчислювальних машин вияв­ляється у виході з ладу електронної інформаційної системи або мережі, що негативно вплинуло на діяльність організації, установи, підприємства внаслідок втрати комп'ютерної інформації та призупинення функціонуван­ня комп'ютерних мереж тощо. Істотне порушення ЕОМ — поняття оціноч­не й у кожному конкретному випадку підлягає уточненню і конкретизації.

Злочин вважається закінченим з моменту настання зазначених наслідків.

3. Суб'єктивна сторона злочину. Щодо порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), їх сис­тем або комп'ютерних мереж можлива будь-яка форма вини, як умисел, так і необережність; що ж до суспільне небезпечних наслідків — можлива тільки необережна форма вини.

4. Суб'єкт злочину — спеціальний — особа, відповідальна за експлуатацію автоматизованих електронно-обчислювальних машин, їх систем або комп'ютерних мереж (інженери, наукові співробітники, працівники обслуго­вуючого персоналу та ін.). На дану особу повинні бути покладені обов'язки щодо правильного використання (експлуатації), обслуговування відповідно до технічних норм ЕОМ, підтримка їх у робочому стані, відновлення і за­безпечення захисту інформації тощо.

Якщо зазначені у ст. 363 КК дії вчинені посадовою особою, то за наяв­ності в її діях ознак посадових злочинів, передбачених статтями 365 або 366 КК, вчинене слід кваліфікувати за сукупністю злочинів.

5. У частині 2 ст. 363 КК передбачена відповідальність за ті ж дії, що за­подіяли істотну шкоду. Йдеться про те, що внаслідок порушення правил ек­сплуатації ЕОМ не тільки настають суспільне небезпечні наслідки, зазначені у ч. 1 ст. 363 КК, у тому числі істотне порушення роботи ЕОМ, а їх влас­никові заподіюється істотна шкода — матеріальна, майнова, організаційна тощо. Істотна шкода — поняття оціночне.

 

< Попередня