Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ XV (ст.338-360) Стаття 339. Незаконне підняття Державного Прапора України на річковому або морському судні

Стаття 339. Незаконне підняття Державного Прапора України на річковому або морському судні

Особлива частина - Розділ XV (ст.338-360)
197

Стаття 339. Незаконне підняття Державного Прапора України на річковому або морському судні

Підняття Державного Прапора України на річковому або морському судні без права на цей Прапор — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

 

1. Об'єктом злочину є суспільні відносини, що забезпечують порядок ви­користання державних символів України, а саме Державного Прапора Ук­раїни на річкових або морських суднах.

Цей порядок регулюється п. 5 ст. З «Положення про Державний Прапор Української РСР», затвердженого Указом Президії Верховної Ради Ук­раїнської РСР від 6 квітня 1981 р. № 1735-Х (ВВР Української РСР. -1981. - № 25. - Ст. 375; 1984. - № 37. - Ст. 753).

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Женевської конвенції «Про відкрите море» від 29 квітня 1958 р. судна повинні плавати під прапором тільки однієї держа­ви і не можуть змінити свій прапор під час плавання або стоянки при за­ході в порт, крім випадків дійсного переходу права власності або зміни реєстрації (ВВР. - 1962. - № 46. - Ст. 467).

Підстави і порядок отримання права на плавання під Державним Прапо­ром України визначаються статтями 26-34 Кодексу торговельного море­плавства України від 23 травня 1995 р. № 176/95-ВР (ВВР. - 1995. -№ 47-52. — Ст. 349). Право плавання під Державним Прапором України має судно, яке є державною власністю або перебуває у власності фізичної особи — громадянина України, а також юридичної особи в Україні, заснова­ної виключно українськими власниками, або судно, яке перебуває у цих осіб на умовах договору бербоут-чартеру (ч. З ст. 32 КТМ). Державний Прапор України може бути піднятий на морських і річкових суднах з часу їх реєстрації у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі Ук­раїни після видачі сві

доцтва про право плавання під Державним Прапором України (судновий патент та судновий білет). Порядок ведення Державно­го суднового реєстру України і Суднової книги України затверджено поста­новою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 1997 р. № 1069 (ОВУ. — 1997. - № 40. - Ст. 25; 1999. - № 13. - Ст. 519).

2. Предметом злочину є Державний Прапор України (див. п. 4 комента­рю до ст. 338 КК).

3. З об'єктивної сторони злочин виявляється у незаконному піднятті Державного Прапора України на річковому або морському судні, що не має права на використання такого прапора. Зокрема, підняття Державного Пра­пора України є незаконним, якщо він піднятий на іноземному торговельно­му чи іншому судні, яке перебуває в територіальних водах України, або на українських морських чи річкових суднах без належного права на такий прапор.

4. Місце вчинення злочину — річкове або морське судно. Річкове або морське судно — це самохідна чи несамохідна плавуча споруда, що викори" стовується для перевезення вантажів, пасажирів, багажу і пошти, для рибного чи іншого морського промислу, розвідки і добування корисних копа­лин, рятування людей і суден, що зазнають лиха на морі, буксирування інших суден чи плавучих об'єктів, здійснення гідротехнічних робіт чи підні­мання майна, що затонуло у морі, для несення спеціальної державної служ­би (охорона промислів, санітарна і карантинна служби, захист моря від за­бруднення тощо), для наукових навчальних і культурних потреб, для спор­ту чи інших потреб (ст. 15 КТМ).

5. Злочин вважається закінченим з моменту незаконного підняття Дер­жавного Прапора України.

6. Суб'єктивна сторона злочину — прямий умисел.

7. Суб'єкт злочину — будь-яка особа, якій виповнилося 16 років.

 

< Попередня   Наступна >