Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ XV (ст.338-360) Стаття 341. Захоплення державних або громадських будівель чи споруд

Стаття 341. Захоплення державних або громадських будівель чи споруд

Особлива частина - Розділ XV (ст.338-360)
154

Стаття 341. Захоплення державних або громадських будівель чи споруд

Захоплення будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ, організацій — карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

1. Суспільна небезпечність злочину полягає в тому, що він посягає на нормальну діяльність органів державної влади, органів місцевого самовряду­вання, об'єднань громадян, нормальну роботу підприємств, установ, ор­ганізацій, які забезпечують діяльність вищеназваних органів.

2. Предметом злочину є будівлі і споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань гро­мадян (пошта, телеграф, навчальні заклади, банки, енергетична система та ін.). До них належать, зокрема, будівлі і споруди, що забезпечують діяльність Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств і відомств України, місцевих державних адміністрацій тощо. Це можуть бути будівлі і споруди, в яких знаходяться зазначені орга­ни, а також будівлі і споруди, які належать господарюючим суб'єктам неза­лежно від форми власності, діяльність яких пов'язана із забезпеченням нормального функціонування названих органів. Якщо предметом злочину є транспортні підприємства (вокзали, аеродроми, порти, станції або інші транспортні підприємства), вчинене охоплюється ст. 279 КК і кваліфікації за ст. 341 КК не потребує.

3. Об'єктивна сторона злочину виявляється в діях, а саме: у захопленні державних або громадських будівель чи споруд.

Під захопленням будівель чи споруд слід розуміти протип

равне вторгнен­ня і зайняття цих об'єктів, встановлення контролю над ними, блокування їх роботи.

Якщо захоплення поєднане із застосуванням насильства до осіб, які пе­решкоджають здійсненню злочинного наміру винного, вчинене належить кваліфікувати за сукупністю злочинів: ст. 341 КК і відповідною статтею про злочини проти життя та здоров'я особи. У випадках, коли захоплення бу­дівель чи споруд поєднане з умисним знищенням чи пошкодженням чужо­го майна, вчинене кваліфікується за ст. 341 і за наявності достатніх підстав за ст. 194 КК.

Для наявності об'єктивної сторони не має значення, захоплені всі приміщення будівлі чи споруди або частина їх площі. .

Спосіб захоплення державної або громадської будівлі чи споруди може бу­ти різним: відкритим, таємним, насильницьким, обманним тощо.

4. Склад злочину формальний. Злочин вважається закінченим з моменту захоплення хоча б частини площі будівлі чи споруди. Тривалість незакон­ного утримання цих об'єктів на кваліфікацію злочину не впливає.

5. Суб'єктивна сторона злочину — прямий умисел. Винний усвідомлює суспільну небезпечність захоплення державної або громадської будівлі чи споруди і бажає його здійснити. Обов'язковою ознакою суб'єктивної сторо­ни є спеціальна мета — незаконно користуватися або перешкодити нор­мальній роботі підприємств, установ, організацій. Мотив злочину на квалі­фікацію не впливає.

6. Суб'єкт злочину — будь-яка особа, що досягла 16-ти років.

 

< Попередня   Наступна >