Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІІІ (ст.305-327) Стаття 310. Посів або вирощування снотворного маку чи конопель

Стаття 310. Посів або вирощування снотворного маку чи конопель

Особлива частина - Розділ ХІІІ (ст.305-327)
144

Стаття 310. Посів або вирощування снотворного маку чи конопель

1. Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель — караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. 2. Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 цього Кодексу, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також не­законний посів або вирощування снотворного маку чи конопель у кількості п'ятисот і більше рослин — караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

 

1. Суспільна небезпечність злочину, передбаченого статтею 310 КК, по­лягає в тому, що він є однією з криміногенних умов, які сприяють незакон­ному виробництву, виготовленню чи викраданню наркосировини, її проходженню у канали нелегального розподілу, сферу підпільної торгівлі та вико­ристання з немедичною метою.

2. Предметом злочину є снотворний мак і коноплі, що містять наркотичні засоби (про поняття наркотичних засобів див. п. 2 коментарю до ст. 305 КК).

Мак, снотворний чи опійний — це різні сорти маку, які містять алкалоїди опіуму (морфін, кодеїн, тебаїн тощо). Поширеним є виготовлення макової соломки. Це зібрані будь-яким способом стебла і коробочки будь-якого сор­ту снотворного маку (за винятком власне макового насіння) в цілому ви­гляді або подрібнені аж до порошкоподібного вигляду. Нерідко з макової со­ломки різними способами (наприклад, шляхом виділення наркотично актив­них алкалоїдів водою або органічними розчинниками) отримують опій екстракційний в розчиненому, смолоподібному або твердому стані.

Коноплі (каннабіс) — пошире

ні назви — посівні (звичайні, культурні), іноді — індійські — однорічна рослина, в якій плодоносні та квітучі верхівки (суцвіття), пилок і смола містять тетрагідроканнабінол — наркотично актив­ний алкалоїд. Наркотичні засоби конопляної групи — марихуана, гашиш, смола каннабісу, гашишне масло, всі ізомери тетрагідроканнабінолу.

За загальним правилом культивування (посів та вирощування) нар-ковмісних рослин, до яких належать снотворний мак та коноплі, з метою виробництва або виготовлення наркотичних засобів і психотропних речо­вин може здійснюватися лише підприємствами державної та комунальної власності за наявності у них відповідної ліцензії. Діяльність, пов'язана з культивуванням рослин з низьким вмістом наркотичних засобів для про­мислових цілей (за винятком виробництва чи виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин), може здійснюватися підприємствами всіх форм власності за наявності у них ліцензії на відповідні види діяль­ності.

Юридичні особи, які не мають ліцензії на культивування зазначених рос­лин, та фізичні особи, які є власниками або користувачами земельних діля­нок, на яких ростуть ці рослини, зобов'язані їх знищити. Отже, посів або ви­рощування в Україні снотворного маку чи конопель без належного дозволу буде в усіх випадках протиправним.

Судова практика свідчить, що для кваліфікації дій винного за ст. 310 КК потрібно встановити, що винна особа посіяла або вирощувала саме снотвор­ний (опійний) мак чи інші культури, які містять наркотичні засоби.

Так, постановою президії Одеського обласного суду від 17 червня 1992 р. було скасовано вирок суду Березівського району Одеської області щодо С. у частині за­судження його за вирощування опійного маку із закриттям справи за відсутністю в його діях складу цього злочину. При перегляді справи встановлено, що у ній відсутні докази, які свідчили 6 про те, що С. виростив саме опійний мак, а не олійний (Право України. — 1993. — № 1. — С. 44). Отже, суд дійшов висновку, що при притягненні особи до відповідальності за культивування (посів та вирощуван­ня) снотворного маку та подібних рослин слід пересвідчуватись, що особою виро­щувалися саме рослини, які містять наркотичні засоби.

3. Об'єктивна сторона злочину, передбаченого ст. 310 КК, полягає в двох альтернативних діях, а саме: в незаконних 1) посіві або 2) вирощуванні сно­творного маку чи конопель.

Незаконними є посів або вирощування снотворного маку чи конопель, якщо такі дії вчинені з порушенням «Положення про порядок здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і пре­курсорів», затвердженого постановою КМ України від 3 січня 1996 р. № 6.

Посів снотворного маку чи коноплі — це дії, спрямовані на висів насіння рослин або розсади без належного дозволу на будь-яких земельних ділян­ках, як спеціально підготовлених, так і порожніх. Придбання насіння, його пророщування, а також придбання розсади з метою подальшого вирощуван­ня маку снотворного чи конопель треба кваліфікувати як готування (ч. 1 ст. 14 КК) до вчинення злочину, передбаченого ст. 310 КК. Способи, засоби посіву, а також його місце (присадибні ділянки, поля господарств, пустирі) значення для кваліфікації не мають.

Вирощування снотворного маку чи коноплі — це догляд (рихлення, пропо­лювання, букетування, прорідження, полив, підживлення тощо) за посівами та сходами з метою доведення їх до стадії дозрівання. Причому для наяв­ності вказаного діяння не має значення, посадив ці рослини сам винний, висіяні вони будь-ким іншим або є дикорослими.

За ч. 1 ст. 310 КК підлягають кваліфікації дії осіб, які здійснили посів чи вирощування снотворного маку чи конопель у розмірі до 500 рослин. При цьому слід мати на увазі, що вирощування зовсім незначної кількості таких рослин може бути визнане малозначним діянням (див. коментар до ч. 2 ст. 11 КК). У такому випадку особа може бути притягнена до адміністратив­ної відповідальності за ст. 1062 КпАП.

4. Злочин вважається закінченим: при посіві снотворного маку чи коно­пель — з моменту здійснення будь-яких дій, спрямованих на висів насіння або розсади таких рослин (внесення насіння або посадка розсади в грунт не­залежно від подальшого проростання чи зростання рослин, розміру площі);

при їх вирощуванні — з моменту, коли винна особа почала доглядати (вчи­нила будь-які дії з догляду) за вже посіяними рослинами незалежно від то­го, чи були вирощені снотворний мак чи коноплі, чи був зібраний урожай і вироблено (виготовлено) наркотичні засоби.

5. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. При кваліфікації діянь за ч. 1 ст. 310 КК мотив і мета незаконного посіву або вирощування снотворного маку чи конопель не мають значення.

При незаконному посіві або вирощуванні снотворного маку чи коноплі, що вчиняються за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 310 КК), обо­в'язковою є спеціальна мета — збут цих рослин.

6. Суб'єкт злочину загальний; особа, яка досягла 16-річного віку.

7. Обтяжуючими обставинами цього злочину ч. 2 ст. 310 КК визнає дії, передбачені ч. 1 цієї статті, якщо вони вчинені: 1) особою, яка була раніше засуджена за цією статтею чи 2) яка раніше вчинила один із злочинів, пе­редбачених статтями 307, 309, 311, 317 КК; або 3) за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, або 4) у кількості п'ятисот і більше рослин.

8. Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель осо­бою, яка була раніше засуджена за цією статтею, передбачає рецидив то­тожних злочинів. Він має місце за умови, що судимість за раніше вчинений злочин, передбачений ст. 310 КК, не була погашена чи знята (докладніше про рецидив злочинів див. коментар до ст. 34 КК).

9. Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель осо­бою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 КК, — являє собою повторність однорідних злочинів (докладніше про таку повторність див. коментар до ст. 32 КК).

Слід зазначити, що така ознака, як повторність тотожних злочинів, не пе­редбачена ст. 310 КК. Якщо особа повторно вчинила посів або вирощуван­ня снотворного маку чи конопель (наприклад, вирощувала його на приса­дибній ділянці кілька років підряд), ця обставина не враховується при кваліфікації вчиненого, але обов'язково має бути відзначена при формулю­ванні обвинувачення особи.

Посів та вирощування цих культур — різні та розділені у часі дії. Вони можуть скоюватись як однією, так і різними особами, як щодо одного виду рослин, так і щодо різних. Самі по собі ці дії повторності не утворюють.

10. Про дії, передбачені ч. 1 ст. 310 КК, вчинені за попередньою змовою групою осіб, див. коментар до ч. 2 ст. 28 КК. Незаконні посів або вирощу­вання снотворного маку чи конопель, що були здійснені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, вважаються закінченими незалежно від досягнення особами цієї мети. Якщо урожай буде фактично реалізовано, та­кі дії слід кваліфікувати за сукупністю ч. 2 ст. 310 та відповідною частиною ст. 307 КК.

11. При кваліфікації дій особи за ч. 2 ст. 310 КК за ознакою незаконного посіву або вирощування снотворного маку чи конопель у кількості 500 і більше рослин потрібно виходити з того, що при підрахунку кількості останніх ок­ремою рослиною вважається та, яка має самостійний корінь, а кількість її стебел в розрахунок не береться. При підрахунку кількості рослин різних видів (наприклад, маку снотворного й конопель) допускається їх складання.

12. Дії особи, яка незаконно виростила мак снотворний чи коноплі, а потім незаконно їх зберігала, перевозила, пересилала, збувала або виготов­ляла з них інші наркотичні засоби, слід кваліфікувати за сукупністю зло­чинів, передбачених статтями 310, 307 чи 309 КК.

 

< Попередня   Наступна >