Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІІІ (ст.305-327) Стаття 312. Викрадення, привласнення, вимагання прекурсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем

Стаття 312. Викрадення, привласнення, вимагання прекурсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем

Особлива частина - Розділ ХІІІ (ст.305-327)
282

Стаття 312. Викрадення, привласнення, вимагання прекурсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем

1. Викрадення, привласнення, вимагання прекурсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства з метою подальшого збуту, а також їх збут для виробництва або виготовлення наркотичних засобів, психотропних речо­вин або їх аналогів — караються штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років. 2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із застосуванням насильства, що не є небезпечним для життя або здоров'я, чи з погрозою застосування такого насильства, або у вели­ких розмірах, а також заволодіння прекурсорами шляхом зловживання службової особи своїм службовим становищем, — караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або в особливо великих розмірах, розбій з метою викрадення прекурсорів, а також їх вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя і здоров'я, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 

1. Суспільна небезпечність злочину полягає в неконтрольованому обігу прекурсорів, призначених для незаконного виробництва або виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин або їх аналогів.

2. Предметом цього злочину є прекурсори (їх визначення, а також визна­чення їх розміру див. у п. 2 коментарю до ст. 305 КК). Саме за предметом слід, головним чином, розмежовувати цей злочин та злочин, передбачений ст. 308 КК (предметом його є наркоти

чні засоби, психотропні речовини чи їх аналоги), адже за змістом об'єктивної сторони вони є однаковими.

У випадку, коли поряд з прекурсорами предметом цього злочину були та­кож наркотичні засоби чи психотропні речовини, вчинене належить квалі­фікувати за сукупністю злочинів, передбачених статтями 312 та 308 КК. У такому випадку, вирішуючи питання про кваліфікацію вчиненого за роз­міром прекурсорів, що стали предметом злочину, слід складати лише кіль­кість прекурсорів різних видів. Об'єднувати їх кількість із кількістю нарко­тичних засобів чи психотропних речовин, що також стали предметом цього злочину, неприпустимо (п. 21 Постанови ПВСУ від 26 квітня 2002 р. № 4).

3. Об'єктивна сторона цього злочину може виражатися у вчиненні хоча б однієї з таких дій, як: 1) викрадення шляхом крадіжки та грабежу (насиль­ницького та ненасильницького) прекурсорів, 2) їх привласнення, 3) вима­гання, 4) заволодіння ними шляхом шахрайства або 5) шляхом зловживан­ня службовою особою своїм службовим становищем, 6) розбій з метою викрадення прекурсорів (зміст цих дій збігається із змістом дій, передбачених ст. 308 КК, про поняття їх див. коментар до ст. 308 КК), 7) збуті прекур­сорів (визначення змісту збуту прекурсорів див. у коментарі до ст. 307 та до ч. 2 ст. 311 КК).

При кваліфікації дій винного у разі здійснення ним збуту прекурсорів слід мати на увазі, що за ст. 312 КК слід кваліфікувати вчинене у разі, як­що збуту прекурсорів передувало викрадення їх чи привласнення іншим способом, передбаченим ст. 312 КК. У випадку, якщо прекурсори було ви­роблено, виготовлено чи придбано цією особою (а не викрадено чи іншим шляхом привласнено), вчинене належить кваліфікувати за ч. 2 ст. 311 КК. Злочини, передбачені ст. 312 та ч. 2 ст. 311 КК (у формі збуту прекурсорів), слід розрізняти також за ознакою наявності спеціальної мети (див. пункт 4 коментарю до цієї статті).

4. Суб'єктивна сторона злочину, крім прямого умислу, передбачає: для викрадення, привласнення, вимагання прекурсорів, заволодіння ними шля­хом шахрайства та зловживання службовою особою своїм службовим стано­вищем спеціальну мету — подальший збут для виробництва або виготовлен­ня наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів; для збуту прекурсорів — наявність мети подальшого виробництва або виготовлення з них наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів.

Незаконне заволодіння цими речовинами без мети збуту має кваліфіку­ватися за відповідними статтями КК, які передбачають відповідальність за злочини проти чужого майна.

У разі, коли особа заволоділа прекурсорами без мети їх збуту, а через певний проміжок часу збула їх особам, які займаються виготовленням нар­котичних засобів або психотропних речовин, вчинене нею потрібно кваліфі­кувати за сукупністю злочинів за статтями, що передбачають відповідаль­ність за викрадення чужого майна, та ст. 312 КК за ознакою збуту (п. 11 по­станови ПВСУ від 26 квітня 2002 р. № 4).

Викрадення чи інше заволодіння прекурсорами зазначеними у ст. 312 КК способами без мети збуту, але для виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин для особистого вживання, потрібно кваліфікувати за сукупністю відповідного злочину проти чужого майна та як готування до злочину, передбаченого ст. 309 КК, а якщо викрадені прекурсори певний час зберігалися — і за ст. 311 КК.

При розмежуванні злочинів, передбачених ст. 312 та ч. 2 ст. 311 КК (у формі збуту), слід мати на увазі, що вчинене належить кваліфікувати за ст. 312 КК тільки у разі, якщо збут прекурсорів було здійснено з метою ви­робництва або виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів; для кваліфікації за ч. 2 ст. 311 КК не має значення, з якою ме­тою винним було здійснено збут прекурсорів.

5. Суб'єкт злочину — загальний; особа, яка досягла 16-річного віку. Як­що зазначені діяння вчиняє службова особа з використанням свого службо­вого становища, її дії слід кваліфікувати за ч. 2 ст. 312 КК.

6. Обтяжуючі обставини злочину передбачені у ч. 2 ст. 312 КК: вчинен­ня дій, передбачених ч. 1 ст. 312 КК, 1) повторно, 2) за попередньою змо­вою групою осіб, 3) із застосуванням насильства, що не є небезпечним для життя або здоров'я, чи з погрозою застосування такого насильства, 4) у великих розмірах, а також 5) заволодіння прекурсорами шляхом зловживання службової особи своїм службовим становищем. А особливо обтяжуючі — в ч. З ст. 312 КК: дії, передбачені частинами 1 або 2 цієї статті, вчинені 1) ор­ганізованою групою, 2) в особливо великих розмірах, а також 3) розбій з ме­тою викрадення прекурсорів та 4) їх вимагання, поєднане з насильством, не­безпечним для життя і здоров'я.

Про зміст обтяжуючих та особливо обтяжуючих обставин злочину див. коментар до ст. 308 КК.

 

< Попередня   Наступна >