Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ Х (ст.271-275) Стаття 271. Порушення вимог законодавства про охорону праці

Стаття 271. Порушення вимог законодавства про охорону праці

Особлива частина - Розділ Х (ст.271-275)
47

Розділ Х

ЗЛОЧИНИ ПРОТИ БЕЗПЕКИ ВИРОБНИЦТВА

Стаття 271. Порушення вимог законодавства про охорону праці

1. Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином — суб'єктом підприємницької діяльності, якщо це по­рушення заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого, — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або об­меженням волі на той самий строк. 2. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, — карається виправними роботами на строк до двох років або обмежен­ням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до се­ми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися пев­ною діяльністю на строк до двох років або без такого.

 

1. Відповідно до ч. 4 ст. 43 Конституції України кожний працівник «має право на належні, безпечні і здорові умови праці». У частині 1 ст. 6 Закону України «Про охорону праці» (в редакції від 21 листопада 2002 р.) від 14 жовтня 1992 р. сказано, що «умови праці на робочому місці, безпека тех­нологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів ви­робництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що вико­ристовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні від­повідати вимогам законодавства» (Урядовий кур'єр. — 2002. — 18 грудня. — № 236).

Охорона праці — це система правових, соціальних-економічних, ор­ганізаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездат­ності людини в процесі трудової діяльності (див. ст. 1 Закону України «Про охорону праці»).

ext-align: justify;">2. Статтею 271 КК охороняється безпека праці від порушень, що вчиня­ються на виробництві. Виробництво — це складна соціально-економічна і технічна відносно замкнута система, в основі функціонування якої лежить праця людини, спрямована на одержання суспільно-корисного результату. Складовим елементом такої системи є технічні і правові норми. Виробництво поділяється на матеріальне і нематеріальне. Галузями матеріального виробництва є: промисловість, сільське, лісове і водне господарства, транс­порт вантажний, зв'язок (по обслуговуванню підприємств виробничої сфе­ри), будівництво, торгівля і громадське харчування, матеріально-технічне постачання і збут, заготівля, інші види виробничої діяльності, спрямовані на одержання матеріальних благ, їх обмін, розподіл і споживання. У галузях нематеріального виробництва створюються особливі нематеріальні блага (духовні цінності), а також надаються нематеріальні послуги. Це послуги з охорони здоров'я, освіти, наукове консультування та ін. Для організації і за­безпечення охорони праці на виробництві використовуються закони і підза-конні акти, що належать до різноманітних галузей права (трудового, приро­доохоронного, цивільного, господарського, адміністративного, кримінально­го тощо), а також технічні норми. У цій системі норми кримінального пра­ва охороняють безпеку праці від найбільш небезпечних посягань.

Поза системою спеціального нормативного регулювання й охорони безпе­ки праці на виробництві знаходяться: трудова діяльність людини в межах домашнього господарства; так звані неорганізовані промисли населення (збирання лісових плодів, вторинної сировини, заготівля дров, полювання, ? рибальство та ін.); робота окремих осіб за договором найму; незареєстрова-на підприємницька діяльність. Безпека виконання такої діяльності забезпе­чується статтями КК, що безпосередньо охороняють життя і здоров'я особи.

3. Потерпілими від злочину можуть бути тільки особи, що мають постійний або тимчасовий зв'язок із виробництвом, де стався нещасний ви­падок, — безпосередньо працюють, прибули у відрядження, на практику або стажування та інші особи, діяльність яких пов'язана з даним виробництвом (див. п. 9 постанови ПВСУ «Про судову практику в справах, пов'язаних із порушеннями вимог законодавства про охорону праці» від 10 жовтня 1982 р. № 6 (Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах. — X.: Одіссей, 2001. — С. 173—174). Порушення вимог законодав­ства про охорону праці, що заподіяло шкоду життю або здоров'ю інших гро­мадян, тягне відповідальність за статтями про злочини у сфері службової діяльності або злочини проти життя і здоров'я особи.

4. Об'єктивна сторона злочину включає: 1) порушення вимог законодав­чих і інших нормативно-правових актів про охорону праці; 2) заподіяння шкоди здоров'ю потерпілого (ч. 1 ст. 271 КК) або загибель людей (ч. 2 ст. 271 КК), або настання інших тяжких наслідків (ч. 2 ст. 271 КК); 3) при­чинний зв'язок між порушенням вказаних вимог і наслідками.

5. Диспозиція ст. 271 КК є бланкетною. Для з'ясування змісту порушен­ня потрібно звертатися до законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці, посилатися на «відповідні статті Закону України «Про охорону праці», статті, пункти (параграфи) законодавчих і інших нор­мативних актів, що порушені, і розкривати суть допущених порушень» (абз. 2 п. 6 постанови ПВСУ від 10 жовтня 1982 р. № 6). Застосоване в дис­позиції ст. 271 КК поняття «акти» наведено в загальній формі й охоплює різні джерела. В основному, це — закони, укази, постанови, інструкції, по­ложення, норми, вказівки, стандарти. Ці акти встановлюють правила, що містять різноманітні вимоги до охорони праці. За характером вимог та їх га­лузевою спрямованістю розрізняють загальні і спеціальні правила охорони праці. До загальних належать правила, що регулюють питання охорони праці у всіх галузях виробництва. Це Закон України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р., а також окремі правила державних міжгалузевих і га­лузевих актів, що містять вимоги безпеки для всіх галузей виробничої діяль­ності (наприклад, вимога про проведення первинного інструктажу з техніки безпеки на робочому місці). Спеціальні правила містять вимоги безпеки для однієї галузі або для певної роботи.

Статтею 271 КК не охоплюються порушення спеціальних правил безпе­ки при виконанні робіт із підвищеною небезпекою (гірничих, будівельних, інших), правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах (цехах), пра­вил ядерної або радіаційної безпеки на виробництві. Порушення таких правил кваліфікуються за статтями 272—274 КК (див. абз. 2 п. З постанови ПВСУ «Про практику застосування судами України законодавства і вико­нання Постанови Пленуму Верховного Суду України в справах, пов'язаних із порушенням вимог законодавства про охорону праці» від 3 жовтня 1986 р. № 9 (Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах. — X.: Одіссей, 2001. — С. 178).

6. Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів з охорони праці звичайно становить не одиничну дію (бездіяльність), а є су­купністю діянь (системою), де порушується не одне, а різноманітні вимоги щодо охорони праці. Під порушенням варто розуміти недотримання або нена­лежне дотримання вимог про охорону праці, передбачених правилами, або вчинення в процесі виробничої діяльності дій, прямо заборонених правилами.

Порушення вимог про охорону праці найчастіше полягають у відсутності необхідного інструктажу або у поверховому інструктажі з техніки безпеки, недостатньому нагляді за дотриманням правил охорони праці, неогород-женні рухомих частин механізмів, незадовільному санітарно-гігієнічному стані виробничих приміщень і робочих місць, несправності робочого устат­кування, інструментів та ін.

7. Поняття «шкода здоров'ю потерпілого» (ч. 1 ст. 271 КК) охоплює не­щасні випадки на виробництві, пов'язані із заподіянням одній особі серед­ньої тяжкості тілесного ушкодження або заподіянням одній чи кільком осо­бам легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здо­ров'я або незначну втрату працездатності (див. п. 11 постанови ПВСУ від 10 жовтня 1982 р. № 6).

«Загибель людей» (ч. 2 ст. 271 КК) — це випадки смерті однієї або кількох осіб.

Під «іншими тяжкими наслідками» (ч. 2 ст. 271 КК) слід розуміти випад­ки заподіяння тяжких тілесних ушкоджень хоча б одній людині або серед­ньої тяжкості тілесних ушкоджень двом і більше особам.

Виходячи зі змісту ст. 271 КК, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці, що заподіяло шкоду під­приємству, установі, організації або окремим стороннім громадянам без за­подіяння шкоди життю і здоров'ю потерпілого, вчинене особами, зазначени­ми в диспозиції цієї статті, не утворює передбаченого нею злочину. Таке діяння тягне відповідальність у дисциплінарному або адміністративному по­рядку, а з урахуванням окремих обставин — за іншими статтями КК. Допу­щене .службовою особою порушення, якщо воно спричинило вказані в ст. 271 КК наслідки і заподіяло одночасно істотну шкоду підприємству, ус­танові, організації або стороннім громадянам чи інші тяжкі наслідки, утво­рює сукупність злочинів, передбачених статтями 271 і 367 КК (див. п. 10 по­станови ПВСУ від 10 жовтня 1982 р. № 6).

8. Обов'язковою ознакою об'єктивної сторони є причинний зв'язок між допущеними порушеннями і наслідками, що настали. Причинний зв'язок для цих злочинів має ряд особливостей. Так, у більшості випадків має місце опосередкований, а не прямий розвиток причинного зв'язку. Крім того, на­стання наслідку може бути обумовлене порушенням кількох вимог з охоро­ни праці. Такі порушення можуть бути допущені одним або з кількома суб'єктами. У випадках, коли для встановлення причинного зв'язку не­обхідні наукові, технічні або інші спеціальні знання, призначаються експер­тизи (див. абз. З п. 2 постанови ПВСУ від 10 жовтня 1982 р. № 6).

9. Суб'єктивна сторона злочину характеризується змішаною або необе­режною формами вини. Щодо порушення вимог про охорону праці можуть мати місце умисел або необережність, до наслідків — необережність. Став­лення суб'єкта до наслідків є визначальним, тому в цілому аналізований злочин є необережним. Якщо щодо наслідків суб'єкт діяв з умислом, скоєне кваліфікується як злочин проти життя і здоров'я особи.

У справах даної категорії слід встановлювати мотиви допущених пору­шень вимог про охорону праці, ставлення суб'єкта до їх дотримання, що важливо для кваліфікації і визначення ступеня суспільної небезпечності вчиненого (див. п. 4 постанови ПВСУ від 3 жовтня 1986 р. № 9).

10. Суб'єкт злочину — службова особа підприємства, установи, ор­ганізації незалежно від форми власності або громадянин — суб'єкт підприємницької діяльності. За статтею 271 КК можуть відповідати лише ті службові особи, на яких законом або на підставі наказу, службової інст­рукції, спеціального розпорядження безпосередньо покладений обов'язок по дотриманню вимог про охорону праці на відповідній ділянці роботи або кон­тролю за їх виконанням. Ними можуть бути особи, які спеціально відповіда­ють за забезпечення виробничо-технічної дисципліни на підприємствах або на окремих його ділянках або керують веденням тих або інших робіт, але порушують при цьому вимоги з охорони праці.

Не можуть відповідати за порушення вимог законодавства про охорону праці працівники виробництва, які не наділені повноваженнями службових осіб. У випадках, якщо допущені ними порушення вказаних вимог спричи­нили заподіяння смерті або тілесних ушкоджень, відповідальність настає за статтями 119, 128 КК про злочини проти життя і здоров'я особи.

 

Наступна >