Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ІХ (ст.255-270) Стаття 270. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки

Стаття 270. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки

Особлива частина - Розділ ІХ (ст.255-270)
165

Стаття 270. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки

1. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здо­ров'ю людей або майнову шкоду у великому розмірі, — карається штрафом від п'ятдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. 2. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Примітка. Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах — якщо прямі збитки становлять суму, яка в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

 

1. За останні десять років у країні сталося 481,3 тисячі пожеж, від яких загинуло майже 20 тисяч людей, полум'ям знищено 99,2 тисячі будівель та 11,9 тисячі одиниць автотехніки, і це — без урахування пожеж та їх нас­лідків у шахтах, метрополітенах, лісах, на рухомих транспортних засобах (автомобільному, залізничному, річковому, морському, повітряному, трубо­провідному) і на об'єктах Міноборони, МНС, СБУ, Держкомкордону, Департаменту з питань виконання покарань. Пожежі є серйозним тягарем для економіки держави, матеріальні збитки від них становлять понад 0,3 відсот­ка валового національного продукту (абз. 1 п. 1 «Концепції Програми забез­печення пожежної безпеки», схваленої постановою Кабінету Міністрів Ук­раїни від 2 лютого 2002 р. № 112 (ОВУ. - 2002. - № 7. - Ст. 285). У цьо­му і полягає суспільна небезпечність порушення встановлених законодавст­вом вимог щодо пожежної безпеки.

ify;">2. Предметом злочину є майно, природні ресурси або інші предмети, які здатні горіти. На відміну від злочинів проти власності та довкілля предмет порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки може і не мати економічної або іншої цінності.

3. Об'єктивна сторона полягає в порушенні встановлених законодавст­вом вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров'ю людей або майнову шкоду у великому розмірі.

4. Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки може бути вчинене як шляхом дії, так і бездіяльності.

5. Під встановленими законодавством вимогами пожежної безпеки (в смислі ст. 270 КК) слід розуміти положення, які встановлюють норми і пра­вила щодо запобігання виникненню пожеж.

6. Вимоги пожежної безпеки включаються до стандартів, паспортів, норм, правил, положень, інструкцій.

7. Поняттям законодавства охоплюються як закони, так і інші норматив­но-правові акти. Це, наприклад, Закон України «Про пожежну безпеку» від 17 грудня 1993 р., «Правила пожежної безпеки в Україні» від 22 червня 1995 р., затверджені МВС України (із змінами, внесеними наказом МВС України від 5 березня 2002 р. № 217 «Про введення в дію змін до Правил пожежної безпеки в Україні»), галузеві правила пожежної безпеки, які роз­робляються і затверджуються міністерствами і відомствами.

8. Відповідальність за ст. 270 КК настає лише тоді, коли порушення ви­мог пожежної безпеки спричинило виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров'ю людей або майнову шкоду у великому розмірі.

9. Пожежа — це неконтрольоване горіння предметів поза спеціальним во­гнищем, що створює небезпеку для життя людей.

10. Обов'язковою ознакою об'єктивної сторони злочину є наслідки: шкода здоров'ю людей або майнова шкода у великому розмірі.

11. Злочин вважається закінченим з моменту настання одного з цих наслідків.

12. Шкода здоров'ю людей — заподіяння середньої тяжкості тілесних уш­коджень одній особі.

13. Відповідно до примітки до ст. 270 КК майнова шкода вважається за-подіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка в три­ста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

14. Суб'єктивна сторона злочину характеризується тим, що до порушен­ня вимог пожежної безпеки може бути як умисел, так і необережність, а що­до наслідків (шкоди здоров'ю людей або майнової шкоди) — лише необе­режність. Злочин у цілому є необережним (абз. 2 п. 5 постанови ПВСУ «Про судову практику в справах про знищення та пошкодження державного і колективного майна шляхом підпалу або внаслідок порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки» від 2 липня 1976 р. № 4 в редакції постанови від 3 березня 2000 р. № 3 (Постанови (1963-2000)... - С. 251).

15. Суб'єктом злочину може бути будь-яка особа, яка досягла 16-річного віку (п. 9 зазначеної Постанови ПВСУ (Постанови (1963-2000)... - С. 252).

16. Загибель людей, яка передбачена ч. З ст. 270 КК, — це загибель однієї або кількох осіб (п. 6 зазначеної Постанови ПВСУ (Постанови (1963— 2000)... - С. 251).

17. Поняття про те, що слід розуміти під іншими тяжкими наслідками (ч. 2 ст. 270 КК) має вирішуватися судом у кожному конкретному випадку щодо конкретних обставин справи. Це, зокрема, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень одній або кільком особам, середньої тяжкості тілесних ушкод­жень двом та більше особам, залишення людей без житла або засобів до існування, тривале припинення або дезорганізація роботи підприємства, ус­танови, організації та ін. (абз. З п. 8 зазначеної Постанови ПВСУ (Постано­ви (1963-2000)... - С. 252).

Відповідно до примітки до ст. 270 КК майнова шкода вважається за­подіяною в особливо великих розмірах (ч. 2 ст. 270 КК), якщо прямі збит­ки складають суму, яка в тисячу і більше разів перевищує неоподатковува­ний мінімум доходів громадян (див. примітку до ст. 270 КК).

 

 

< Попередня