Стаття 254. Безгосподарське використання земель

Особлива частина - Розділ VIII (ст.236-254)
118

Стаття 254. Безгосподарське використання земель

Безгосподарське використання земель, якщо це спричинило тривале зниження або втрату їх родючості, виведення земель з сільськогоспо­дарського обороту, змивання гумусного шару, порушення структури ґрунту, - караються штрафом до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мініму­мів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

 

1. Суспільна небезпечність злочину полягає в спричиненні шкоди при­родному ресурсу землі, негативній зміні її структури, родючості тощо.

2. Об'єктом злочину є екологічна безпека в галузі охорони і використан­ня земель, їх придатності за призначенням.

3. Предмет злочину — див. п. 4 коментарю до ст. 239 КК.

4. Об'єктивна сторона цього злочину характеризується наявністю трьох обов'язкових ознак: а) діяння (дія або бездіяльність) — безгосподарське ви­користання земель; б) суспільне небезпечні наслідки — тривале зниження або втрата їх родючості, виведення земель з сільськогосподарського оборо­ту, змивання гумусного шару, порушення структури ґрунту; в) причинний зв'язок між діянням та наслідками.

Безгосподарське використання земель може виявлятися у використанні зе­мель сільськогосподарського призначення для інших потреб, в перенасичу­ванні пестицидами та іншими агрохімікатами тощо.

Тривале зниження родючості землі — зниження здатності землі, її врожай­ності протягом трьох і більше років.

Втрата родючості землі — це суттєве зниження властивості землі або по­вна втрата її продуктивності щодо вирощування сільськогоспо

дарських культур.

Виведення земель з сільськогосподарського обороту — це тимчасове припи­нення (консервація) використання земель, внаслідок доведення ґрунтів до деградації, яка не дає можливості для відтворення їх природних властивос­тей і використання для вирощування сільськогосподарських культур.

Змивання гумусного шару означає таке використання земель, яке призводить до вимивання верхнього шару ґрунту, в якому зосереджені запаси гумусу.

Порушення структури ґрунту — це така зміна його механічного та тех­нічного складу під впливом надмірного антропогенного навантаження, вод­ної і вітрової ерозії, забруднення, що призводить до втрати (повної або ча­сткової) родючості ґрунту.

Між безгосподарським використанням земель та суспільне небезпечними наслідками треба встановити причинний зв'язок.

5. Злочин вважається закінченим з моменту настання наслідків, передба­чених ст. 254 КК.

6. Суб'єктивна сторона цього злочину характеризується умисною або не­обережною формою вини.

7. Суб'єкт злочину — фізична осудна особа, яка досягла 16-річного віку і на яку був покладений обов'язок дбайливого ставлення до використання земель.

 

< Попередня