Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ VI (ст.185-198) Стаття 188. Викрадення шляхом демонтажу та іншим засобом електричних мереж, кабельних ліній зв'язку та їх обладнання

Стаття 188. Викрадення шляхом демонтажу та іншим засобом електричних мереж, кабельних ліній зв'язку та їх обладнання

Особлива частина - Розділ VI (ст.185-198)
243

Стаття 188. Викрадення шляхом демонтажу та іншим засобом електричних мереж, кабельних ліній зв'язку та їх обладнання

1. Викрадення шляхом демонтажу та іншим засобом електричних ме­реж, кабельних ліній зв'язку та їх обладнання — карається штрафом від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років. 2. Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, чи у великих розмірах, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років. 3. Ті самі дії, вчинені організованою групою або такі, що спричинили особливо тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна. Примітка. Діями, що завдали особливо тяжкі наслідки, вважаються дії, якщо вони спричинили загибель людини, перерву в забезпеченні спо­живачів електричною енергією та послугами зв'язку, внаслідок якої при­пинена діяльність промислових підприємств, порушена діяльність органів влади, державних установ, лікарських закладів, правоохоронних органів, частин пожежної охорони, збройних сил, порушено функціонування залізничного, морського, річного, повітряного, автомобільного транспорту та електротранспорту.

 

1. Додатковим безпосереднім об'єктом цього злочину є відносини, пов'язані із забезпеченням електроенергією, послугами зв'язку споживачів, і отже, нормальна діяльність служб життєзабезпечення.

Цей склад злочину відрізняється від інших злочинів проти власності своїм предметом — ним є електричні мережі, кабельні лінії зв'язку та їх об­ладнання, які є діючими і виконують функцію забезпечення об'єктів елект­роенергією, кабельним зв'язком.

2. З об'єктивної сторони посягання полягає у викраденні, тобто в таємному або відкритому вилученні зазначених

предметів шляхом демонтажу чи іншим способом: це може бути вирізування електропроводу чи кабелю; вилучення пев­них деталей електровузла тощо. Наприклад, особа з метою здачі металобрухту вирізала більше ста метрів електрокабелю, внаслідок чого протягом доби було порушено електропостачання ряду підприємств і житлових будинків.

Закінченим злочин визнається з моменту вилучення зазначених пред­метів.

3. Суб'єктивна сторона характеризується прямим умислом та корисли­вою метою.

4. Суб'єкт злочину — будь-яка особа, яка досягла 16-ти років.

5. Частина 2 ст. 188 КК встановлює відповідальність за вчинення цього злочину за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за такий самий злочин чи у великих розмірах; а ч. З ст. 188 КК — за викра­дення шляхом демонтажу та іншим засобом електричних мереж, кабельних ліній зв'язку та їх обладнання, вчинене організованою групою, або таке, що спричинило особливо тяжкі наслідки.

Рецидив цього злочину та спричинення ним особливо тяжких наслідків є специфічними ознаками, інші кваліфікуючі ознаки аналогічні тим, що роз­глядалися при аналізі крадіжки (див. коментар до ст. 185 КК).

Викрадення шляхом демонтажу та іншим засобом електричних мереж та їх обладнання визнається кваліфікованим, якщо воно вчинене особою, раніше судимою за такий самий злочин (рецидив), за умови, що судимість не погашена або не знята.

Особливо тяжкими наслідками, згідно з приміткою до ст. 188 КК, вважа­ються: загибель людини; перерва в забезпеченні споживачів електроенергією та послугами зв'язку, внаслідок якої припинена діяльність промислових підприємств, порушена діяльність органів влади, державних установ, лікарських закладів, правоохоронних органів, частин пожежної охорони, збройних сил, порушено функціонування залізничного, морського, річково­го, повітряного, автомобільного транспорту та електротранспорту. Перелік цих наслідків є вичерпним.

 

< Попередня   Наступна >