Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ V. (ст.291-366) Глава 3. (ст.353-360) Стаття 353. Право оскарження судових рішень у зв'язку з винятковими обставинами

Стаття 353. Право оскарження судових рішень у зв'язку з винятковими обставинами

Розділ V. (ст.291-366) - Глава 3. (ст.353-360)
45

Глава 3.

ПРОВАДЖЕННЯ У ЗВ'ЯЗКУ З ВИНЯТКОВИМИ ОБСТАВИНАМИ

Стаття 353. Право оскарження судових рішень у зв'язку з винятковими обставинами

1. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, коли суд вирішив питання про їх права і обов'язки, мають право оскаржити до Верховного Суду України судові рішення у цивільних справах у зв'язку з винятковими обставинами після їх перегляду у касаційному порядку.

1. Коментована стаття та глава 3 розділу 5 ЦПК регулює провадження у зв'язку з винятковими обставинами.Сутність даного виду провадження зводиться до таких особливостей: 1) провадження у зв'язку з винятковими обставинами регулюється окремою групою норм цивільного процесуального права, тобто окремим інститутом права; 2) це один із видів проваджень у цивільному процесі, провадження здійснюється по стадіях (подання скарги, допуск скарги до провадження, розгляд справи у зв'язку з винятковими обставинами); 3) це один із переглядів рішень судів першої, апеляційної і касаційної інстанцій. Він належить до виключних переглядів, тим більше, що можливий лише після перегляду рішень у касаційному порядку.2. Дана стаття визначає, перш за все, суб'єктів оскарження судових рішень: сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права і обов'язки. По-друге, стаття визначає об'єкт оскарження: це рішення судів у цивільних справах, які були об'єктом касаційного перегляду. По-третє, коментована стаття визначає у загальному вигляді орган перегляду рішень у зв'язку з винятковими обставинами: Верховний Суд України.

Наступна >