Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ V. (ст.291-366) Глава 2. (ст.323-352) Стаття 349. Законна сила рішення і ухвали суду касаційної інстанції

Стаття 349. Законна сила рішення і ухвали суду касаційної інстанції

Розділ V. (ст.291-366) - Глава 2. (ст.323-352)
154

Стаття 349. Законна сила рішення і ухвали суду касаційної інстанції

1. Рішення і ухвала суду касаційної інстанції набирають законної сили з моменту їх оголошення. 2. і моменту оголошення рішення або ухвали судом касаційної інстанції скасовані рішення та ухвали суду першої або апеляційної інстанції втрачають законну силу.

(Зі змінами, внесеними згідно з Законом України від 16.03.2006p. N3570-IV)1. Коментована стаття встановлює правила про законну силу рішень і ухвал суду касаційної інстанції та рішень і ухвал, які оскаржені у касаційному порядку.2. Частина 1 статті зазначає, що рішення або ухвала суду касаційної інстанції набирають законної сили з моменту їх оголошення. Це правило є обґрунтованим і логічним. З деякими випадками (див. коментар до глави 3 цього розділу ЦПК) підсумкові процесуальні документи суду касаційної інстанції є підсумком не лише для касаційного провадження, а і всього провадження по справі.Згідно з частиною 2 даної статті з набранням законної сили рішенням або ухвалою касаційного суду скасовані рішення та ухвали судів першої та касаційної інстанцій втрачають законну силу.3. Зміни редакції коментованої статті на відміну від статті 347 ЦПК не зняли обов'язку касаційного суду оголосити ухвалені ним рішення та постановлені ухвали. Тому уявляється, що редакція статті 347 ЦПК потребує відповідних змін, як такої, що суперечить загальним засадам цивільного судочинства, статті 218 ЦПК та коментованої статті.

< Попередня   Наступна >