Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ V. (ст.291-366) Глава 1. (ст.291-322) Стаття 311. Підстави для скасування рішення суду і передачі справи на новий розгляд

Стаття 311. Підстави для скасування рішення суду і передачі справи на новий розгляд

Розділ V. (ст.291-366) - Глава 1. (ст.291-322)
184

Стаття 311. Підстави для скасування рішення суду і передачі справи на новий розгляд

1. Рішення суду підлягає скасуванню з направленням справи на новий розгляд, якщо: 1) справу розглянуто неповноважним суддею або складом суду; 2) рішення ухвалено чи підписано не тим суддею, який розглядав справу; 3) справу розглянуто за відсутності будь-кого з осіб, які беруть участь у справі, належним чином не повідомлених про час і місце судового засідання; 4) суд вирішив питання про права та обов'язки осіб, які не брали участь у справі; 5) суд розглянув не всі вимоги і цей недолік не був і не міг бути усунений ухваленням додаткового рішення судом першої інстанції. 2. Висновки і мотиви, з яких скасовані рішення, є обов'язковими для суду першої інстанції при новому розгляді справи.

1. Коментована стаття передбачає перелік безумовних підстав для скасування рішення суду першої інстанції апеляційним судом, оскільки рішення повинно бути скасоване в зазначених у даній статті випадках навіть тоді, якщо воно у цілому є правильним. Ця стаття, будучи немовби «спадкоємицею» ст. 314 ЦПК у колишній редакції, скоротила перелік безумовних підстав до скасування рішення з восьми до чотирьох. Чи правильно було виключати з переліку такі підстави, як порушення таємниці нарадчої кімнати, відсутність протоколу (журналу) судового засідання, - це питання до законодавця.2. Разом із зазначеним законодавець додав ще одну (нову) підставу для скасування рішення суду першої інстанції та передачі справи на новий розгляд: суд розглянув не всі вимоги, і цей недолік не був і не міг бути усунений ухваленням додаткового рішення судом першої інстанції. Законодавець у даному випадку виходить із того, що порушення вимоги повноти судового рішення має бути усунено лише судом, який розглянув справу по суті.

< Попередня
>   Наступна >