Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ IV. (ст.234-290) Глава 7. (ст.260-268) Стаття 268. Права держателя цінного папера на пред'явника або векселя щодо відшкодування збитків

Стаття 268. Права держателя цінного папера на пред'явника або векселя щодо відшкодування збитків

Розділ IV. (ст.234-290) - Глава 7. (ст.260-268)
207

Стаття 268. Права держателя цінного папера на пред'явника або векселя щодо відшкодування збитків

1. У разі ухвалення судом рішення про відмову в задоволенні заявленої вимоги держатель цінного папера на пред'явника або векселя має право звернутися до суду із заявою про відшкодування за рахунок заявника збитків, заподіяних йому забороною здійснювати будь-які операції за цінним папером на пред'явника або за векселем. 2. Держатель цінного папера на пред'явника або векселя, який не заявив вчасно з будь-яких причин про своє право на цінний папір на пред'явника або вексель, може пред'явити позов до особи, за якою визнано право на цінний папір на пред'явника або на вексель.

1. Коментована стаття закріплює низку прав держателя цінного паперу на пред'явника або векселя.2. Відповідно до частини першої цієї статті держатель паперу має право стягнути з заявника збитки, заподіяні йому забороною видачі вкладів, облігацій та інших цінних паперів. Збитками слід вважати не тільки понесені власником витрати, а й доходи, які він не одержав унаслідок накладення заборони на операції.3. У випадках, коли держатель паперу або векселя з якихось причин не мав змоги заявити про свої права на цінний папір, він може заявити позов проти тієї особи, яка одержала вклад, облігації, інші цінні папери. Позов має бути пред'явлено до того суду, який визнав цінний папір недійсним, у межах загального строку позовної давності. Строк давності обчислюється з того дня, коли держатель дізнався про порушення свого права, тобто про визнання цінного паперу або векселя недійсним.

< Попередня