Стаття 236. Підсудність

Розділ IV. (ст.234-290) - Глава 2. (ст.236-241)
45

Глава 2.

РОЗГЛЯД СУДОМ СПРАВ ПРО ОБМЕЖЕННЯ ЦИВІЛЬНОЇ ДІЄЗДАТНОСТІ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ, ВИЗНАННЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ НЕДІЄЗДАТНОЮ ТА ПОНОВЛЕННЯ ЦИВІЛЬНОЇ ДІЄЗДАТНОСТІ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ

Стаття 236. Підсудність

1. Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієз­датною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі, - за місцезнаходженням цього закладу.

1. Першою категорією справ окремого провадження є справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. Ці справи мають велике соціальне значення для сім'ї, суспільства, і, разом з тим, стосуються основних прав і свобод особистості. На значення цих справ звертає увагу і Верховний Суд України (див. «Ухвали Пленуму Верховного Суду України в цивільних та кримінальних справах» // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 1993. - №6. - С 247 - 249).2. Коментована стаття встановлює правило про підсудність зазначених справ: за загальним правилом заяви по них подаються до суду за місцем проживання фізичної особи, відносно якої порушується питання, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі, - за місцем знаходження відповідного закладу.

Наступна >