Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ III. (ст.107-233) Глава 7. (ст.208-223) Стаття 222. Видача або направлення копій судового рішення особам, які брали участь у справі

Стаття 222. Видача або направлення копій судового рішення особам, які брали участь у справі

Розділ III. (ст.107-233) - Глава 7. (ст.208-223)
198

Стаття 222. Видача або направлення копій судового рішення особам, які брали участь у справі

1. Копії судового рішення видаються особам, які брали участь у справі, на їхню вимогу не пізніше п'яти днів з дня проголошення рішення. 2. Особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, копії судового рішення надсилаються протягом п'яти днів з дня проголошення рішення рекомендованим листом з повідомленням про вручення. 3. Копії судових рішень повторно видаються за заявою особи за плату у розмірі, встановленому законодавством.

(Із змінами, внесеними згідно із Законом України від 08.09.2005р. N2875-IV)1. Коментована стаття передбачає обов'язок суду видавати копії судового рішення особам, які брали участь у справі і були присутніми у судовому засіданні, на їхню вимогу не пізніше п'яти днів із дня проголошення судового рішення.2. За загальним правилом, цивільні справи по суті розглядаються за умови фактичної участі сторін і третіх осіб. Однак у тих випадках, коли справу розглянуто під час відсутності сторони або третьоїособи, суд зобов'язаний протягом п'яти днів із дня проголошення рішення надіслати рекомендованим листом із повідомленням про вручення, особам, які брали участь у справі, але не були присутніу судовому засіданні, копії судового рішення. Таку ж процесуальну дію, як уявляється, суд повинен виконати і щодо ухвал, які перешкоджають подальшому руху справи (про закриття провадження усправі та про залишення заяви без розгляду), щоб сторони у разі незгоди з ними мали можливість оскаржити ці ухвали.3. Правило цієї статті поширюється і на непозовні справи у тому сенсі, що копії зазначених документів повинні надсилатися судом не тільки сторонам і третім особам, а й відповідно заявникам і заінтересованим особам, які не були присутніми у судовому засіданні, та видаватися тим, які були присутніми у ньому.

zdil3/201-tsk-glava7/3248--221---.html">< Попередня   Наступна >