Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ III. (ст.107-233) Глава 4. (ст.157-196) Стаття 177. Встановлення порядку з'ясування обставин справи та дослідження доказів

Стаття 177. Встановлення порядку з'ясування обставин справи та дослідження доказів

Розділ III. (ст.107-233) - Глава 4. (ст.157-196)
184

Стаття 177. Встановлення порядку з'ясування обставин справи та дослідження доказів

1. Суд, заслухавши пояснення сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, встановлює порядок з'ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються. 2. Порядок дослідження доказів визначається судом залежно від змісту спірних правовідносин і в разі потреби може бути змінений.

1. Якщо заслуховуванням пояснень сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, обов'язково починається дослідження доказів, то подальший порядок дослідження доказів визначається судом по кожній конкретній справі залежно від її обставин, порядок з'ясування яких встановлюється стосовно предмета доказування по справі, що розглядається.2. Найчастіше суди постановляють угоди, якими встановлюють «загальний порядок» дослідження інших доказів. Це означає, що суд досліджує докази у тій послідовності, в якій цей Кодекс наводить правила про порядок їх дослідження: допит свідків, дослідження письмових доказів, дослідження речових доказів, дослідження висновку експерта. Однак нерідко суди відступають від цього порядку, наприклад, у разі потреби негайного огляду на місці продуктів харчування, що швидко псуються.

< Попередня   Наступна >