Головна Науково-практичні коментарі Цивільний процесуальний кодекс Розділ І. (ст.1-94) Глава 3. (ст.18-25) Стаття 22. Підстави для відводу секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача

Стаття 22. Підстави для відводу секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача

Розділ І. (ст.1-94) - Глава 3. (ст.18-25)
208

Стаття 22. Підстави для відводу секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача

1. Секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач не можуть брати участі у розгляді справи та підлягають відводу з підстав, зазначених у статті 20 цього Кодексу. 2. Експерт або спеціаліст, крім того, не може брати участі у розгляді справи, якщо: 1) він перебував або перебуває в службовій або іншій залежності від осіб, які беруть участь у справі; 2) з'ясування обставин, які мають значення для справи, виходить за межі сфери його спеціальних знань. 3. Участь секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача у судовому засіданні при попередньому розгляді даної справи відповідно як секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача не є підставою для їх відводу.

1. Секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач хоча і не беруть участі у винесенні рішення у справі, однак їх особиста заінтересованість, необ'єктивність може справити несприятливий вплив на хід судового розгляду і його результат. Тому ця стаття допускає можливість їх відводу.2. Підстави відводу цих осіб такі самі, як і підстави відводу суддів, і дозволяють сумніватися в їх неупередженості. Додатковими підставами для експерта або спеціаліста є службова чи інша залежність від осіб, які беруть участь у справі, або якщо з'ясування обставин, що мають значення для справи, виходить за межі сфери його спеціальних знань.3. Оскільки секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач не належать до осіб, які беруть участь у справі, і метою їх участі у справі є надання допомоги суду і учасникам справи, їх участь у попередньому розгляді даної справи у таких же процесуальних ролях не є підставою для відводу.

< Попередня  
href="/komentar/chpky/chpky-pozdil1/187-tspk-glav3/3058--23-----.html">Наступна >