Головна Науково-практичні коментарі Цивільний кодекс КНИГА ШОСТА Глава 85 (ст.1233-1257) Стаття 1251. Посвідчення заповіту посадовою, службовою особою органу місцевого самоврядування

Стаття 1251. Посвідчення заповіту посадовою, службовою особою органу місцевого самоврядування

КНИГА ШОСТА - Глава 85 (ст.1233-1257)
203

Стаття 1251. Посвідчення заповіту посадовою, службовою особою органу місцевого самоврядування

1. Якщо у населеному пункті немає нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою, службовою особою відповідного органу місцевого самоврядування.

 

1. У населених пунктах, де немає державних нотаріусів, низка обов'язків щодо вчинення нотаріальних дій покладається на посадових осіб виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад депутатів. Однією з таких дій є посвідчення заповітів, крім секретних. Порядок вчинення дій щодо посвідчення заповітів зазначеними посадовими особа ґрунтується на нормах ст. 37 Закону "Про нотаріат", Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України і деталізується Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад народних депутатів України, яка затверджена наказом Міністерства юстиції України від 25 серпня 1994 р. N 22/5. Незважаючи на відсутність норми, яка б прямо прирівнювала заповіти, посвідчені на підставі ст. 1251 ЦК, до нотаріальних (на відміну, наприклад, від заповітів, про які йдеться у ст. 1252 ЦК - ч. 9), такий висновок можна зробити з аналізу ч. 3 ст. 1247 ЦК, а також із змісту положень Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами виконавчих комітетів, які в більшості випадків є відтворенням аналогічних норм Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій та інших засад нотаріального законодавства.

< Попередня   Наступна >