Головна Науково-практичні коментарі Цивільний кодекс КНИГА П'ЯТА РОЗДІЛ III (ст.655-1215) Глава 82 (ст.1166-1211) Стаття 1170. Відшкодування шкоди, завданої прийняттям закону про припинення права власності на певне майно

Стаття 1170. Відшкодування шкоди, завданої прийняттям закону про припинення права власності на певне майно

РОЗДІЛ III (ст.655-1215) - Глава 82 (ст.1166-1211)
225

Стаття 1170. Відшкодування шкоди, завданої прийняттям закону про припинення права власності на певне майно

1. У разі прийняття закону, що припиняє право власності на певне майно, шкода, завдана власникові такого майна, відшкодовується державою у повному обсязі.

 

Конституція України (ст. 41) проголошує непорушність права приватної власності. Примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, і за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Конституційні гарантії неприпустимості безоплатного примусового вилучення об'єктів права приватної власності знайшли своє відображення в положеннях ЦК України, який встановлює випадки можливого примусового відчуження об'єктів права власності: викуп земельної ділянки у зв'язку з суспільною необхідністю (ст. 350); викуп пам'ятки історії та культури (ст. 352); реквізиція (ст. 353); конфіскація (ст. 354). Коментована стаття встановлює додаткові гарантії непорушності права приватної власності. Так в разі прийняття закону, що припиняє право власності на певне майно, шкода, завдана власникові цього майна, відшкодовується державою в повному обсязі. В зазначеній нормі мова йдеться про завдання шкоди правомірними діями - прийняттям Верховною радою України закону про припинення права власності на певне майно. Випадки завдання шкоди незаконним нормативно-правовим актом регулюються нормами ст. 1175 ЦК України. Суб'єктом відшкодування шкоди, завданої власникові майна, є держава в особі відповідних органів державного казначейства.

< Попередня   Наступна >