Головна Науково-практичні коментарі Цивільний кодекс КНИГА П'ЯТА РОЗДІЛ III (ст.655-1215) Глава 69 (ст.1011-1028) Стаття 1020. Право комісіонера на відрахування з грошових коштів, що належать комітентові

Стаття 1020. Право комісіонера на відрахування з грошових коштів, що належать комітентові

РОЗДІЛ III (ст.655-1215) - Глава 69 (ст.1011-1028)
193

Стаття 1020. Право комісіонера на відрахування з грошових коштів, що належать комітентові

1. Комісіонер має право відраховувати належні йому за договором суми з усіх грошових коштів, що надійшли до нього для комітента, якщо інші кредитори комітента не мають переважного перед ним права на задоволення своїх вимог із грошових коштів, що належать комітентові.

 

1. Поряд з правом на притримання передачі результатів договору комітентові комісіонер має також право на "поточне" задоволення своїх вимог за рахунок грошових коштів, одержаних від третьої особи за договором, укладеним в інтересах комітента. Вимоги комісіонера, для задоволення яких він наділяється правом на одержання у власність грошових коштів за договором з третьою особою, охоплюють плату за послуги комісіонера, а у певних випадках (ч. 1 ст. 1013 ЦК) - додаткову плату; відшкодування фактичних витрат, понесених у зв'язку з виконанням договору комісії (ст. 1024 ЦК); витрат на зберігання, страхування майна комітента, якщо таке право випливає з договору тощо. Закон не встановлює певного порядку інформування комісіонером комітенту про здійснення відрахування, його підстави та розмір. Проте уявляється, що комісіонер має повідомляти комітента про такі дії, виходячи з принципів добросовісності, розумності та справедливості (ч. 3 ст. 509 ЦК). Причому строк такого повідомлення має бути максимально стислим. 2. Право комісіонера на відрахування не є абсолютним і має співвідноситись з вимогами інших кредиторів комітента відповідно до правил про черговість задоволення вимог.

< Попередня   Наступна >